- MR çektiren ameliyata gider

Adsense kodları


MR çektiren ameliyata gider

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 15 November 2011, 04:46 pm GMT +0200
MR çektiren ameliyata gider!

Dr. James Andrews, 31 “sağlıklı” beyzbolcunun omuz MR’ını çektiğini ve çekilen MR’ların yüzde 90’ında “anormallik” saptadığını ve “ameliyatlık” çıkardığını söyleyerek “Gereğinden fazla MR çekiliyor” dedi.

MR’I YANLIŞ OKUMA
New York Times Gazetesi’ndeki habere göre Dr. Andrews ve bir grup meslektaşı, çoğu doktorun, kendi MR cihazına sahip olduğu için, her fırsatta hastalarının MR’ını çekerek para kazandığına dikkat çekti. MR çektirmek, doktora bu beklentiyle gelen sporcuları psikolojik olarak rahatlatıyor. Ancak MR’ın yanlış okunmasıyla yanlış teşhisler konulabiliyor ve bunun sonunda sporcuya yararından çok zararı olan tedaviler uygulanabiliyor. Washington Üniversitesi’nden Ortopedist Prof. Dr. Bruce Sangeorzan bu durumu şu örnekle açıklıyor: “Sağlıklı bir insan koştuktan sonra MR çektirirse diz kemiğinde sıvı saptanır. Bu önemsiz bir şeydir. Ancak sakatlanmış bir sporcuda böyle bir sıvının saptanması tedaviyi gerektiren bir çatlağın belirtisi olabilir. MR’ın, hastanın verdiği bilgiler doğrultusunda çok dikkatli okunması gerekir.”

TAM PARA TUZAĞI
Prof. Sangeorzan, MR ciahazlarının doktorların kullandığı birçok teknoloji gibi çok hassas olduğunu belirterek, “MR her zaman anormallikler saptar, ama bunların çoğu dikkate alınmaması gereken şeylerdir” görüşünü savundu. Aynı üniversiteden Dr. Sigvard T. Hansen, Jr. da Dr. Andrews ve Prof. Sangeorzan’ı “Her yıl 300-400 sporcu görüyorum, ama aralarında sadece birkaç tanesinin gerçekten MR çektirmeye ihtiyacı oluyor” diyerek doğruladı. ABD’deki bir tıp merkezi, MR çekimi için 1721 dolar (3063 TL) ücret alıyor. MR’ı yorumlayan doktor ise 244 dolar (434 TL) kazanıyor. Birçok doktor kendi MR cihazına sahip olduğu için iki ücreti birden kasasına koyuyor.