- Miracın Hikmeti

Adsense kodları


Miracın Hikmeti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Sat 14 January 2012, 07:01 pm GMT +0200
Miracın Hikmeti



Allah  (C.C.), mekân ve zamandan münezzeh ve cismaniyetten beri olduğundan, Hz. Peygamberin (S.A.V.) semalara çıkarılması; (hâşâ) Allah ile bir makam-ı muallâda buluşup şereflenmesi değildir. Böyle bir inanç yanlıştır.

«Ancak, Resulü Ekrem'in böyle bir yüce maka­ma çıkarılması; mücerret melekût-İ ilâhiyyeyi temâ-şâ etmek, birtakım hakikat ve sırlara muttali olmak ve kendisine has müstesna bir iltifat-i sübhaniyeye mazhar olmak hikmetine müstenittir.»[345]

Mi'raçla, Resulüllah (S.A.V.) Efendimize bir­çok şeyler gösterilmiştir. Bunlardan bazıları şun­lardır.

Burak'a bindirilmesi, Msscid-i Aksa'yı görme­si, burada enbiyanın temessül etmesi, nebilerin makamlarını görmesi, her biriyle konuşması, Cen­net ve Cehennem'in ahvaline muttali olması, Sid-re'yi geçip Melekût-i İlâhiye'den nice hayret veri­ci şeyleri müşahede etmesi. Ve bu mi'raç; hadise­si ile, imanı sağlam olanlarla imanı zayıf olanlar birbirinden ayırt edilmiştir.[346]

«... (Ve bu gece yolculuğunu) Ona (o pey­gambere), âyetlerimizden bazısını gösterelim diye (yaptırdık)...»[347] âyetini izah ederken Fahrüd-din Razi, Tefsîr-i Kebir'inde[348] şu hususları serdstmektedir:

1. Cennetin mükâfatları çok büyük, cehenne­min ateşi ise pek şiddetlidir. Allah (C.C.), dünya­da iken Resulüne (S.A.V.) bunları gösterdi ki, kı­yamet günü bunları ilk görüşü olmasın ve kıya­met günü kalbi cennetin rağbeti, cehennemin dehseti ile meşgul bulunmasın. Ancak kalbi şefaatle meşgul olsun.

2. Resulüllah'm   (S.A.V.),  mi'raç   gecesi pey­gamberleri ve melekleri müşahedesi, hem kendisi­nin, hem de onların yükselmelerinin sebebidir.

3. Peygamberimiz, semavatın, Arş ve Kürs'ün ahvalini müşahede    edincs, bu âlemin ahvali ve korkuları onun gözünde küçülür.   Bu İtibarla, Al­lah yoluna daveti ve İslâm   dâvasına    çalışması, kalbinde daha da kuvvetlenir. Allah'ın düşmanla­rına iltifatı kalmaz. Bütün zorluklara rağmen, ci-hadda sebatı sonsuz olur.

İbnü Atıyye gibi bazı müfessirler ise, bu âyet-İ kerimeyi şöyle tefsir etmişlerdir:

«Mİ'raç, sadece Peygambere âyet ve İbret gös­termekten ibaret değil; aynı zamanda, peygamberin kendini  kâinata bir delil olarak  göstermektir.» [349]

 

Mi'raç Ruh İle Mi, Beden İle Mi Olmuştur?
 

Mi'racın vukuu hakkında selef ve halef .itti­fak etmiş oldukları halde, mi'racm keyfiyeti, ya­ni ne şekilde olduğu hususunda aralarında bazı ihtilâflar mevcuttur.

Seleften Hz. Ayşs ve Hz. Muaviye, tâbiundan Hasanü'l-Basrî ve Muhammed ibnü İshak glhl zat­lar, mi'racın yalnız ruhanî olduğuna kail olmuş­lardır. Hz. Ayşe (R.A.), «Muhammed (S.Â.V.)'İn cesedi, mFraç gecesi ayrılır olmadı» diyor. Muavi­ye (R.A.) de kendisine mi'raç sorulunca, «Salih bir rüyadır» demiştir.

Selef ve halefin ekserisi İle eumhur-u ulema ise, mi'racm «ruh-maal cesed» olduğunu kabul et­mişler ve bu hususta kuvvetli deliller getirmişler­dir. Hz. Muaviye'nin sözünü, «Baş gözüyle görüş­tür»; Hz. Ayşe'nin sözünü de «Ceset ruhtan ayrıl­madı, beraber mi'raç etti» diye te'vil etmişlerdir.

Gerçi, mi'racm ruh ile olduğuna delâlet eden hadisler vardır. Cesetle olduğuna delâlet eden ha­disler de vardır ve ikinci şıkkı takviye eden vesi­kalar daha fazladır. Bu hadisler arasında çelişme (tearuz) bulunmadığını belirtmek için, Fatih Sul­tan Mehmed'in hocalarından Âlim Hızır Bey, Aka-id manzumesinde şöyle demektedir:

«Mi'raç, birkaç defa vuku bulmuştur. Alimlere göre, bu tekrar sebebiyle, hadisler arasındaki tearuz ortadan kalkar.» [350]

Yani Peygamberimizin mi'racı bir kere değil­dir. Ruhanî olarak, nice kereler vaki olmuştur. Cismanî olarak İse bir kere vuku bulmuştur ki, El-lsra Süresindeki âyetin delâlet ettiği mi'raç budur. Böylece hadislar arasındaki ihtilâf bertaraf olmuş olur.[351]


Sevgi.
Fri 11 December 2020, 01:39 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Bu faydalı bilgileri bizlerle paylaştığınız için Allah sizlerden razı olsun kardeşim

Bilal2009
Sun 13 December 2020, 06:52 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun