- Mezhepte Müctehidler

Adsense kodları


Mezhepte Müctehidler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 13 August 2012, 01:45 pm GMT +0200
3- Mezhepte Müctehidler

Bunlar, üçüncü tabakayı teşkil eden, usûl ve furû'da imama tâbi olan kimselerdir. Bunla­rın yaptıkları, ancak hakkında imamdan herhangi bir rivayet bulunmayan meselelerin hü­kümlerini açıklamaktan ibarettir. Mâlikîlere göre her çağda bulunması lâzım gelen müctehidler işte bunlardır. Bunların içtihadlanna "tahkîku'l-menat" denilir. Bu da, öncekile­rin tesbit etmiş oldukları illetleri, onların ele almadıkları meselelere uygulamaktır. Bu ta­bakaya dahil olan müctehidler, mezhebce bir hükme bağlanmış olan meselelerde pek az iç­tihad yapmışlardır. O da, Öncekilerin istînbat ettiği hükümleri, sonrakilerin örfünde mevcut olmayan bazı şeylere dayandırılmış olması ihtimalini gözönüne alarak, açıklamak şeklin­dedir. Öyleki Önceki müctehidler, sonrakile­rin nokta-i nazarlarını görselerdi kendi görüş­lerinden vazgeçerlerdi.

Kısaca, bu tabakayı teşkil eden müctehidlerin içtihadı iki husustan dışarı çıkmamıştır:

a- Önceki müctehid imamların benimsediği kaideleri özetlemek, imamların yapmış ol­dukları kıyasların illetlerinden meydana ge­len fıkıh kaidelerini bir araya toplamak.

b-  Hakkında mezhebce bir nass bulunmayan hükümleri çıkarmak.

Bu tabaka, mezheblerin fıkhını yazan ve on­ların gelişmesini sağlayan prensipleri koyan; tercih, görüşler arasında karşılaştırma, bazı görüşleri destekleme, bazı görüşleri zayıf ola­rak gösterme gibi hususlarda belli ölçüleri yerleştiren ve her mezhebin fıkhî bünyesini keskin çizgilerle diğerinden ayıran müctehidleri teşkil eder: