- Mezhepler Arasındaki Farklar

Adsense kodları


Mezhepler Arasındaki Farklar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Thu 23 August 2012, 01:26 pm GMT +0200
Mezhepler Arasındaki Farklar

1- Başlıca üç grup Müslüman vardır: Sünni­ler, Şiiler ve İbâdiler (bu sonunculara kö­tüleyici anlamda Hâriciler de denir). Bu ana gruplar kendi aralarında da gerek iti­kat gerekse ibadet konularında bazı küçük farklılıklar taşır. Burada bütün bu ayrılık­ların tarihini ve ayrıntılarını vermeye imkân yoktur. Fakat her ırk ve her mez­hepten insanların yaşadığı büyük şehirler­de çeşitli mezheplerden namaz kılanlar bulunduğu zaman, farklı hareketler göze çarpar ve o zaman bu farklılığın nereden geîdiği merak edilir. İtikatta her mezhebin ilahiyat bilginlerinin yaptıkları akıl yürüt­melerden ortaya çıkan ufak tefek ayrılık­ları bir yana bırakarak hemen hatırlatalım ki, ibadet konusunda Hz.  Peygamber'den sonra gelen kişiler yeni hiçbir şey icat etmemişlerdir. Yani, ibadetlerde gö­rülen farklılıkların hepsi, ya zaman zaman uygulamasını değiştiren Hz. Peygamber'den kaynaklanır veya Hz. Peygam-ber'den nakledilen direktiflerin yorumun­dan ileri gelir. Başka bir şey sözkonusu değildir.

2- İbadetlerdeki hareket veya okuduğu dua­larda Hz. Peygamber uygulamasını kendisi değiştirmiştir. Bazen eski uygula­manın terkedilmesi gerektiğini açıklıyor­du (sözgelişi, önceki rüku'da eller serbest bırakılıyordu, sonra Hz. Peygamber elleri serbest bırakmayı yasaklayarak dizler üzerine konulmalarını emretti). Bazı du­rumlarda, açıklama ve uyarma getirmek­sizin bir kısım değişiklikler yaptı ve kim­se de bunların üzerinde durmadı, çünkü önemli değildi. Yani her iki uygulama da iyi idi. Hz. Peygamber 'den sonra, onun direktifleri veya uygulamaları göz önünde bulundurularak, az sayıdaki uygulamada tartışma oldu.

3- O hâlde, hemen hemen bütün farklılıkla­rın, bizzat Hz. Peygamber'in şu veya bu formüle ayrı bir önem vermeyen farklı uygulamalarından kaynaklandığı ortada­dır. Hangisinin iptal eden, hangisinin iptal edilen olduğunu belirleyebilmek için, bu farklı davranışların tarihî sıralanışı da çoğu zaman bilinmemektedir. Onun için, mesela bir Şafii, Hanefi bir imamın arka­sında namaz kılmayı reddederse, o kimse, Şâfi mezhebince bilinmeyen bazı hareket­leri yapan bizzat Hz. Peygamber'in ar­kasında namaz kılmayı reddediyor de­mektir. Bu ne affedilmez hatadır!

4- İslâm geleneğinde Hz. Peygamber'in bir adı da Habibullah tır ve Kur'ân-ı Ke­rim açıkça, Hz. Muhammed'in Müslü­manlar için takip edilecek en iyi örnek ol­duğunu belirtmektedir. Demek ki Yüce Allah, Habib-i Ekreminin her hareketinin Müslüman ümmet tarafından sonsuza dek devam ettirilmesini istemiştir. Uygulama­lardaki farklılık işte bu ihtiyaçtan kaynak­lanmaktadır. Bunu gerçekleştirmek için de, bazı Müslümanların Hz. Peygamber'in bir hareketini, diğer bazılarının ise bir başka hareketini yapmakta olduklarım düşünmek gerekir. Sanki Yüce Allah, Peygamberinin her davranış ve her hare­ketinin İslâm'da çeşitli mezhepler aracılı­ğıyla ebedileştirilmesini Kendisi istemiş­tir. Öyleyse karşılıklı hürmet ve müsama­hanın gösterilmesi gerekir.