- Mestler üzerine meshedişi

Adsense kodları


Mestler üzerine meshedişi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 10 August 2011, 01:50 pm GMT +0200
2— Mestler Üzerine Meshedişi:

 

Sahih rivayetlere göre Hz. Peygamber (s.a.) hem ikamet halinde, hem de yolculukta mestler üzerine meshetmiştir. Bu hüküm yürürlükten kaldı­rılmamış, Hz. Peygamber (s.a.) bu hüküm yürürlükte iken vefat etmiştir. Ondan aktarılan pek çok hasen ve sahih hadislere göre mestler üzerine meshetmeyi mukîm (yolcu olmayan, memleketinde yerleşik olan kişi) için bir gün bir gecelik, yolcu için de üç gün üç gecelik bir zamanla sınırlandır­mıştır.

Mestlerin üst kısmına meshederdi. Altlarına meshettiğine dair hiçbir sahih hadis yoktur; yalnızca bir munkatf hadis vardır. Ama aksini göste­ren sahih hadis çoktur.

Hem çoraplar hem de ayakkabılar üzerine mesnetti.[406] (Başına mes-hederken) kâh sadece sarığına, kâh kakülü ile beraber sarığına mesnetti. Pekçok hadiste bunu yaptığı da emrettiği de sabit olmuştur. Ancak bu durum muayyen hükümlerdeki zaruret ve ihtiyaç durumlarına has olabile­ceği gibi mestler üzerine meshetmede olduğu gibi genel olması da muhte­meldir ki bu (ikinci ihtimal) daha açık görünmektedir. Doğrusunu en iyi bilen Allahtır.

Ayaklarının bulundukları halin aksini yapmaya çalışmazdı. Yani ayaklan mestli ise mestleri çıkarmadan üzerlerine mesheder; ayakları çıplaksa ayak­larını yıkar, meshetmek için mest giymezdi. Ayakların meshedilmesi mi, yıkanması mı daha faziletli olduğu konusunda ortaya çıkan görüşlerin en mutedili bu görüştür. Bunu üstadımız (Ibn Teymiye) söylemiştir. Doğrusu­nu en iyi bilen Allah'tır. [407]


[406] Tirmizî,  1/167,  168. Tahkik: Ahmed Şâkir.

[407] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 1/184.