sumeyye
Thu 20 September 2012, 03:38 pm GMT +0200
Mesbûkun İstihlâfı:
Mesbûkun. istihlâfı caizdir, ancak müstehap olan müdrikin istihlafıdır. Çünkü müdrik, namazın kalan kısmını tamamlamaya ve normal seyrinde bitirmeye, böylece cemaat arasındaki karışıklığı önlemeye daha ehildir. Böyle bir durumda, imamın, müdriki istihlâfı müstehaptır, mesbûk da halîfe olmaya ve öne geçmeye çalışmamalıdır. Fakat, buna rağmen halîfe olunca, imamın bıraktığı yerden itibaren namazı tamamlar. Selâm verme sırasında müdrik birini istihlaf eder. İkinci halife cemaate selâm verdirir, birinci halife de kaçırdığı rekâtleri kendi başına tamamlar.
1 2 3 4
----------------------------------------------
Abdest Alır- İmam- Müdrik- Mesbuk
İşaretler
Şema 25: Mesbûkun İstihlâfı
İkinci imamın namazı, son rekâtte teşehhüd miktarı oturduktan sonra kahkaha, kasıtlı hades, konuşma veya camiden çıkmayla bozulursa, kendinin ve ona uyan mesbûkların namazı bozulur, müdriklerin namazı ise bozulmaz.
Birinci imamın arkasındaki cemaatin bütünü mesbûk olursa ve bu durumda namazın tamamlanacak kısmı varsa, içlerinden biri istihlaf edilir. Halîfe selâma kadarlık kısmı tamamlar, selâm vermeden hem kendi, hem de ona uyan mesbûklar ayağa kalkarak birinci imamda yetişemedikleri kısmı teker teker tamamlar. Çünkü, bu durumda münferîd olmak, mecburi hale gelmiştir.
Sebku’l-Hades’e uğramayıp son rekâtte teşehhüd miktarı oturduktan sonra kahkaha ile gülse, kasıtlı muhdes olsa, Ebu Hanife’ye göre mesbûkun namazı bozulur, Ebu Yusuf ve eş-Şeybanî’ye göre bozulmaz; konuşsa veya camiden çıksa namaz bozulmaz. [48]
[48] Mergınânî, Hidâye, c. I, s.'60.