- Mesâlihi Mürsele Ve İstislahın Tarifi

Adsense kodları


Mesâlihi Mürsele Ve İstislahın Tarifi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Sun 25 September 2011, 11:43 am GMT +0200
Mesâlih-i Mürsele ve İstislah'ın Tarifi :


“Mesâlih” Arapça “maslahat” kelimesinin çoğulu olup sözlük bakımından yarar, menfaat ve iyiliğe vâsıta olan şey anlamına gelir. “Maslahat” da, iyi olma, düzeltme, elverişli bulunma vb- anlamlar bildiren “salaha”  kökündendir, islâm Hukuku'nda maslahatın karşıtı olarak “fesede”kökünden gelen “mefsedet” keli­mesi kullanılır ki, bunun çoğulu da, “mefâsid” dir.

“Zarar” kökünden türemiş olan “mazarrat” deyimi de bu anlamda kullanılır.

“Mürsele”  ise, “rasele” 'den türetilmiş olan “ersele-irsal”  masdarmdan ism-i mef'ul olup salıverilmiş, başı boş bırakılmış, kayıt ve şarta bağlanmamış şey demektir. O halde sözlük anlamına göre mesâlih-i mürseleyi, dilimize, herhangi bir kayda bağlı olmayan maslahatlar diye çevire­biliriz.

Mesâlih-i mürsele yerine, mesâlih kelimesinin tekili olan masla­hat sözü alınarak yapılan “maslahat-i mürsele” terimi de kullanılır.

Mesâlih-i mürsele ile istidlal işine istıslah deni­lir, îstislahın sözlük anlamı da, maslahat bulunan yönü almak, bir şeyin İslahım, düzeltilip iyi bir hale getirilmesini istemektir. Ayrı­ca istislâh terimi, mesâlih-i mürsele anlamındada kulanılmaktadır.

Terim olarak mesâlih-i mürsele veya istıslah, hakkında nass, icmâ' ve kıyas gibi emir veya yasak edici şer'î bir delîl bulunmayan ve İslâm'ın ruhuna uygun olan maslahatlara (kamu yararlarına) göre hüküm vermek veya davranmaktır. [637]

İslam hukukunun bu kaynağı, Roma hukukundaki “Corrigere Jus Propter Utilitatem Puplicam” (hukukun kamu yararı düşünce­siyle düzeltilmesi) veya Musevî Talmud şerîatındaki “Mippene Tik kun Ha-' Olam” (dünyayı düzeltme yönünden hareket etme) yol­larından birine benzer. [638] Mesâlih-i mürsele veya istıslah, İngiliz­ce'ye, “Utility ot Puplic interests” (zarurî ihtiyaçlar veya  kamu menfaatleri) şeklinde çevirilmektedir. [639]



[637] A. Hallâf, Masâdir, s. 3'5,86; M.E. Zehra, Usûl, s. 267; S.Ş. Ansay, Hu­kuk Tarihinde islâm Hukuku, s. 45.

[638] I. Goldziher, “Fıkıh”, İslâm Ansiklopedisi, c. IV, s. 605.

[639] J. Schacht, An Introdustion to Islamic Law, s. 61;  George Makdisî, Arabic and Islamic Studies, s. 447.

Dr. Abdulkadir Şener, İslam Hukukunun Kaynaklarından Kıyas, Istıhsan Ve Istıslah, Diyanet İsleri Başkanliği Yayınları: 137-138.