- Meleklerden Söz Eden Buyruklar

Adsense kodları


Meleklerden Söz Eden Buyruklar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 9 January 2012, 07:03 pm GMT +0200


Kur’ân-ı Kerîm, meleklerden, çeşitlerinden ve mertebelerinden söz eden buyruklarla dolup taşmaktadır. Kimi zaman Yüce Allah onları kendi adı ile birlikte zikreder. Onların salavât getirmelerini, kendisinin salavâtıyla beraber anar ve onların şereflerine işaret etmek istediği yerlerde o melekleri kendisine izafe eder.

Bazen onların 'Arş’ın etrafında dolup taştıklarını, 'Arş’ı taşıdıklarını söz konusu eder ve günahlardan uzak olduklarını bildirir.

Bazen ikram ve kerem sıfatlarıyla yakınlaştırılmış olmakla ve yücelikle nitelendirir. Tertemiz olmakla, güçlü ve ihlas’la Allah’a ibadet etmekle vasfeder. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Onların herbiri Allah’a, O’nun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandı." (el-Bakara, 2/285); "Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmadığını, adaleti ayakta tutarak açıkladı. Melekler de, ilim sahipleri de (buna iman ettiler.)" (Al-i İmran, 3/18); "O sizi karanlıklardan nura çıkarmak için, size salat getirendir, melekler de." (el-Ahzab, 33/43); "Şu 'Arş’ı yüklenenler ve etrafında (tavafta) bulunanlar, Rablerini hamd ile tesbih ederler, O’na iman ederler, mü’minlere de mağfiret dilerler." (el-Mu’min, 40/7); "Melekleri de 'Arş’ın etrafını kuşatmış görürsün, Rablerini hamd ile tesbih ederler." (ez-Zumer, 39/75); "Bilakis onlar mükerrem kullardır." (el-Enbiya, 21/26); "Şüphe yok ki Rabbin nezdindekiler O’na ibadet etmekten asla büyüklenmezler, O’nu tesbih ederler ve yalnız O’na secde ederler." (el-A’raf, 7/206); "Şâyet büyüklenmek isterlerse Rabbinin yanında bulunanlar hiç usanmadan O’nu gece ve gündüz tesbih eder, dururlar." (Fussilet, 41/38); "Çok şerefli yazıcılar vardır." (el-İnfitar, 82/11); "Emrine itaatkâr, oldukça değerli (melekler)." (Abese, 80/16); "Mukarreb olan (melek)ler O’nu müşahede ederler." (el-Mutaffifin, 83/21); "Onlar (itaatin dışına çıkmış şeytanlar) Mele-i a’lâ’yı dinleyemezler." (es-Saffat, 37/8)

Nebevî hadisler de aynı şekilde meleklerden söz eden ifadelerle dolup taşmaktadır. İşte bundan dolayı meleklere iman etmek, imanın esaslarını teşkil eden beş esastan birisi olmuştur.