- Mekke'ye giriş ve tavaf

Adsense kodları


Mekke'ye giriş ve tavaf

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafız_32
Sat 20 November 2010, 11:03 am GMT +0200
Mekke'ye Giriş ve Tavaf:
 

11. Mekke'ye varıldığında, bir an önce Mescid-i Haram'a/ Kabe'ye gidilir. Hacerulesved'e gelinip, mümkünse öperek, de­ğilse sağ elle selamlayıp elini öperek; bu da mümkün olmuyorsa, eliyle işaret edip tekbir getirerek selam verilir. Hanımların Hace-rulesved'i selamlamak için erkeklerin arasında izdihama katılma­sı uygun değildir.

12. Kabe sol tarafa gelecek şekilde tavafa başlanır. Rüknü-'1-Yemâni'ye gelindiğinde öpmeksizin -mümkünse- selam verilir. Rüknü'l-Yemânî ile Hacerülesved arasında şu dua okunur;

Rabbena âtinâ fi'd-dünyâ haseneten ve fil-âhırati haseneten ve kmâ azâbennâr / Ey Rabbimiz! Bize dünyada iyilik ve güzellik; ahirette de iyilik ve güzellik ver. Ve bizi cehennem azabından koru'

Hacerülesved'in hizasına gelindiğinde bir tavaf tamamlan­mış olur. Bu şekilde yedi tavaf yapüır.

13. Tavaftan sonra İbrahim aleyhisselam'ın makamının ar­kasında İki rekât namaz kılınır. İlk rekâtta 'kul yâ eyyuhelkâfirûri; ikinci rekâtta 'kul huvallahu ahad' okunur.

14. Sonra zemzem İçilir ve başa zemzem dökülür.

15. Daha sonra -mümkünse- Hacerulesved'e dönülüp se­lam verilir.

 
Merve ile Safa Arasında Sa'y Etmek:
 

16. Sonra sa'y yapılır. Safa tepesine yaklaşıldığında İnne's-Safâ ve'l-mervete min şeâirillâh' ayeti okunur, ve; Allah'ın baş­lamayı emrettiği yerden başlıyorum' denir.

17. Kabe'yi görebilecek şekilde, Safa tepesine çıkar, Kabe'ye döner, üç defa şöyle der ve dilediği gibi dua eder;

Lâ ilahe illallâhu vahdehû lâ şerike leh. Lehu'l-mulku vele-hu'l-hamdu ve huue ala külli, şeyin kadir. Lâ ilahe illallâhu uah-deh, enceze vahdeh, ue nasara abdeh, ve hezemel ahzâbe vah-deh I Allah'tan başka ilah yoktur. O tekdir. Ortağı yoktur. Mülk O'nundur. Hamd O'nadır. O, her şeye gücü yetendir. Allah'tan başka ilah yoktur. O tektir. O, vadini yerine getirdi. Kulunu mu­zaffer kıldı. Yalnız başına bütün grupları bozguna uğrattı'

18. Sonra Safa tepesinden iner ve Merve tepesine doğru yürür. Hanımlar, iki yeşil direk arasında -erkeklerin yaptığı gibi-koşar adımlarla hızlanmazlar.

19. Merve tepesine ulaşıldığında, Safa tepesinde yapılanların aynısı tekrarlanır. Böylelikle bir şavt/tur tamamlanmış olur. Sonra Merve tepesinden iner ve Safa tepesine doğru yürür. Bu şekilde yedi şavt tamamlanır. Gidiş bir şavt, dönüş ayrı bir şavttır-.

 
İhram'dan Çıkmak:
 

20. Sa'yı tamamlayan hanımlar saçlarını kısaltarak, ihram­dan çıkarlar.

21. İhramdan çıkan hanımlara, hac zamanına kadar, cinsel ilişki, peçe, eldiven, koku ve benzeri şeyler helal olur.

 
Terviye Günü:
 

22. Zilhicce ayının 8'ncİ günü, terviye günüdür. O gün ye­niden -daha önce de belirtildiği gibi Mekke'de konakladığı yer­de- haccetmek niyetiyle İhrama girilir ve 'lebbeyk Alhhumme bihaccetin / emrine amadeyim, teslimim. Allah'ım, haccetmek niyetiyle' denir. Telbİye getirilmeye başlanır.

Haccıni tamamlamaktan veya bir engel çıkmasından endişe edenler 've in habesenî hâbisun, fe mahallî haysu habesetnî / eğer bir engel beni ahkoyarsa, İhramdan çıkış yerim, alıkonuldu­ğum yerdir' derler.

23. Duhâ vaktinde/zeval vaktinden önce, Mina'ya doğru yola çıkılır. Öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazları Mina'-da eda edilir. Dört rekâtlı namazlar iki rekât olarak kılınır. Mina'~

da namazlar cem edilmez.