- Mefsedetlerin Dünyevî Ve Uhrevi Olması

Adsense kodları


Mefsedetlerin Dünyevî Ve Uhrevi Olması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Tue 13 September 2011, 01:50 pm GMT +0200
Mefsedetlerin Dünyevî Ve Uhrevi Olması


Mefsedetler üç çeşittir. Birincisi, defedilmesi vacip olan mefsedetler. Bü­yük mefsedetlerin defi bütün şeriatlarda farzdır. Allah'ı inkar, adam öldür­me, zina, gasb, sarhoş olma örnek olarak zikredilebilir, ikincisi, bazı şeriat­larda yasaklanıp bazı şeriatlarda mubah kılınanlar. Bazı şeriatlarda sert tavır takınılarak haram kılınan meselelerin bir kısmı daha sonraki şeriatlarda mu­bah kılınarak kolaylaştırılmıştır. Üçüncüsü, defedilmesi mekruh kılman mef­sedetler.

Mefsedetler bir başka açıdan da üçe ayrılır. Birincisi, uhrevi mefsedetler. Bunlar sonuçlarıyla ahirette karşılaşılacağı umulan mefsedetlerdir. Böyle bir mefsedetin işlenmesi, sonucun ahirette mutlaka gerçekleşeceği anlamına gelmez. Çünkü tövbe, af, şefaat, sevap ve günahların birbirini dengelemesi gibi durumlarda bu mefsedetler gerçekleşmeyebilir.

ikincisi, dünyevi mefsedetlerdir. Bunlar da kendi içinde ikiye ayrılır,

a- Bir şeyin yapılmasıyla birlikte mutlaka ortaya çıkan mefsedetler. Allah'ı in­kar, giderilmesi vacip olan cehalet, açlık, susuzluk, çıplaklık, haksız bir sal­dırıda bulunma, adam öldürme örnek olarak verilebilir,

b- Ortaya çıkması muhtemel olan mefsedetler. Kafir, isyankar veya saldırgan zannedilen kişi­nin öldürülmesi örnek olarak zikredilebilir.

Üçüncüsü, Allah'ı inkar örneğinde olduğu gibi hem dünyevi hem de uh­revi yönü olan mefsedetler. Bu tür mefsedetlerin dünyevi yönü mutlaka ger­çekleşirken uhrevi yönünün gerçekleşmesi ihtimal dahilindedir.

Ayrıca mefsedeti dünyevi, maslahatı uhrevi olanlar vardır. İnsanın canı­na, bir uzvuna ya da mal ve mülküne saldırma örnek olarak verilebilir. Bu durumda saldırıya uğrayan kişi için bu saldırı dünyevi bir mefsedettir, sal­dırıyı defeden kişi için ise uhrevi bir maslahattır.

 [Büyük Maslahatların Vacip ve Büyük Mefsedetlerin Haram Oluşu]

Allah (cc) büyüjc olan maslahatları bütün şeriatlerde vacip, büyük mefse-detleri de haram kılmıştır. Farklı derecelerde olan maslahatların bir kısmını, bazı şeriatlarda ön plana çıkarırken bazılarını da arka plana itmiştir. Mefse-detler de tıpkı maslahatlar gibidir.

Mesela kısas cezası, Musa (as)'m şeriatında zina ve hırsızlığa uygulanan had cezası gibi Allah hakkı olarak vacip kılınmıştır. Bizim şeriatımızda ise içinde Allah hakkı olmakla birlikte kul hakkı ağır basan bir cezadır. Katille öldürülenin yakınları göz önünde bulundurularak kul hakkı ön plana geçi­rilmiştir. Yine îsa (as)'m şeriatında birinci hanımın daha sonra alınacak ha­nımlardan göreceği zararlar dikkate alınarak birden fazla evlilik haram kılın­mıştı. Musa (as)'ın şeriatında ise nikahın gerekliliklerini yerine getirmeye gücü yetenler için hiçbir sınırlama olmaksızın çok evlilik serbest bırakılmış­tır. Bizim şeriatımızda ise erkekler göz önüne alınarak birden fazla evlilik serbest bırakılmış, kadınlar göz önüne alınarak dörtten fazla evlilik yasak­lanmıştır. Yine erkekler dikkate alınarak herhangi bir sınırlama olmaksızın cariyelerle evlilik hayatı yaşama serbest bırakılmıştır.