- Maslahatların Gaye Ve Vesile Olmaları

Adsense kodları


Maslahatların Gaye Ve Vesile Olmaları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Tue 13 September 2011, 01:41 pm GMT +0200
Maslahat Ve Mefsedetlerin - Gaye Ve Vesile Olmaları


Vacip ve menduplar gaye ve vesile olan şeklinde ikiye ayrılır. Aynı şekil­de mekruh ve haramlar da gaye ve vesile olan şeklinde ikiye ayrılır.

Vesileler hüküm açısından gayelerine tabidir. En üstün gayeye götüren vesile de en üstün vesiledir. En kötü gayeye götüren vesile de en kötü vesi­ledir. Vesileler, maslahat ve mefsedetlerin derecelerine göre derecelendirilir. Allah'ın maslahatların derecelerini bilmeye muvaffak kıldığı kimse, iki şey­den daha üstün ve tercihe daha layık olanını bilir. Bazı maslahatların derece­leri ve aynı anda elde edilmeleri mümkün olmayan iki maslahattan hangisi­nin tercih edileceği hususunda alimler ihtilafa düşmüşlerdir.

Aynı şekilde Allah'ın mefsedetlerin derecelerini bilmeye muvaffak kıldı­ğı kimse, iki mefsedet çakışınca daha büyük olanını defeder. Bazı mefsedet­lerin dereceleri ve aynı anda defedilmeleri mümkün olmayan mefsedetler-den hangisinin önce defedileceği hususunda da alimler ihtilafa düşmüşler­dir. Bunun örnekleri çoktur. İnşallah bunlardan bahsedeceğiz.