- Maslahatların Elde Edilmesi Ve Mefsedetlerin İzalesi

Adsense kodları


Maslahatların Elde Edilmesi Ve Mefsedetlerin İzalesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Thu 8 September 2011, 12:41 pm GMT +0200
Maslahatların Elde Edilmesi Ve Mefsedetlerin İzalesi Konusunda Öncelik Sırasına Binaen Bazı Kul Haklarının Diğer Bazılarına Tercih Edilmesi


Misaller:

- Kişinin kendi nafaka, giyim ve barınacak yerini temin etmesi, eş, ana ba­ba ve çocuklarının nafaka, giyim ve barınacak yerlerini temin etmesinden

önceliklidir.

- Kişinin eşinin nafaka, giyim ve barınacak yerini temin etmesi, ana baba ve çocuklarının nafaka, giyim ve barınacak yerlerini temin etmesinden önce­liklidir.

- Eş, ana baba ve çocuklar için nafaka, giyim ve mesken temin etmek üze­re; kişinin mal, mesken, köle ve cariyeleri satılır.

- Kişinin borçlarının Ödenmesi için tüm malların satılması hususunda alacaklılara öncelik tanınır.

- Borçlu kimsenin hacir altına alındığı günden borcunu ödediği vakte ka­dar kendi ve ailesinin nafaka ve giyim masrafları borçlardan önceliklidir.

- Yeme içme hususunda zaruret derecesinde acıkan kimse, bu durumda olan başka kimse yoksa öncelikle tercih edilir.

- Hakim önünde muhakeme olma hususunda kadın erkekten, yolcu yol­cu olmayandan önceliklidir.

- Her türlü velayette faziletli kimseler böyle olmayanlara tercih edilir.

- Dinî yükümlülüklerde en üstün olan öncelikle yapılır.

- Kamu mallarından yapılacak yardımlarda zaruret halinde bulunanlar ihtiyaç sahiplerine tercih edilir. Yine daha önemli şeylere ihtiyaç duyanlar diğerlerine tercih edilir.

- Fetva verme ve hakimlik yapma hususunda bazılarının öncelikle tercih edilmesi, adam öldüren, yaralayan veya bir uzvu kesenlerden bu işi daha ön­ce yapanın daha önce kısas cezasına çarptırılması, savaşta öldürülen düşma­nın üzerindeki eşyalarda öldüren kimsenin öncelikle hak sahibi olması, mes­citlerde, çarşıdaki oturma yerlerinde ve mubah mallara el koyma hususların­da öncelik hakkına sahip olma, nikahtaki bir kusur sebebiyle eşlerden birinin nikahı feshetmede öncelik hakkına sahip olması, maddî sıkıntı ve îla ile bo­şanma durumlarında kadının nikahı feshetmede önceliğe sahip olması, kar­şılıklı akitlerde taraflardan birinin öncelikle akdi feshetme hakkına sahip ol­ması vb. öncelikler hep bu kabildendir.