- Maslahatların Dünyevî Ve Uhrevî Olması

Adsense kodları


Maslahatların Dünyevî Ve Uhrevî Olması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Tue 13 September 2011, 01:52 pm GMT +0200
Maslahatların Dünyevî Ve Uhrevî Olması


Maslahatlar elde edilmesi vacip, mendup ve mubah olanlar şeklinde üç kısma ayrılır. Önemli maslahatların elde edilmesi bütün şeriatlarda farz kı­lınmıştır.

Maslahat bir başka açıdan da üçe ayrılır. Birincisi, ufırevî maslahatlar. Bunlar ahirette elde edileceği umulan maslahatlardır. Zira kimse amelinin nasıl sonuçlanacağını bilemez. Bilse bile amelinin kabul edilip edilmeyeceği­ni kesin olarak bilemez. Bunu da bilse amelinden sevap ve maslahat elde edip edemeyeceğini kesin olarak bilemez. Çünkü kabul edilen amelin sevap ve maslahatları da ahirette amellerin tartılması sırasında gidebilir.

ikincisi, dünyevî maslahatlar. Bunlar da kendi içinde ikiye ayrılır.

a- Yiyecek, içecek, giyecek, nikah kıyılan hanım, ikamet edilen ev ve bini­len hayvanlardan elde edilecek maslahatlarda olduğu gibi hemen elde edilen maslahatlar. Yine karşılıklı olarak bedellerin hemen teslim edil­diği muameleler ile avlanma, ot biçme, odun toplama örneklerinde ol­duğu gibi sahipsiz mubah şeylere el koyma ile elde edilen maslahatlar da bu gruba girer.

b- Kâr elde etmek için ticaret yapma örneğinde olduğu gibi elde edilece­ği umulan maslahatlar. Kâr umuduyla yetim mallarını işletme, ilim ve zanaat öğrenme, ev inşa etme, hububat alma, ağaç dikme vs. tüm bun­lardan maslahat elde edileceği kesin değildir, sadece umulur. Aynı şe­kilde had cezaları ve diğer seri cezaların suçlu için caydırıcı olma mas­lahatının elde edileceği umulur.

Üçüncüsü; hem uhrevi hem de dünyevi maslahatlar. Zekat, kefaret vs. malî ibadetler örnek olarak verilebilir. Bunlan alan kimse için dünya masla­hatı, veren kimse için ahiret maslahatı söz konusudur. Dünyevi maslahat he­men elde edilir, ahiret maslahatının ise elde edileceği umulur.