- Malýn üçte biri vasiyet edilebilir

Adsense kodlarý


Malýn üçte biri vasiyet edilebilir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 2 November 2011, 04:23 pm GMT +0200
31: VASIYET BÖLÜMLERÝ
BÖLÜM: 1
 MALIN ÜÇTE BIRI VASIYET EDILEBILIR


2116- Sa’d b. ebî Vakkâs (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: Mekke fethi yýlý hastalanmýþtým. Neredeyse ölümle karþý karþýya geldim Rasûlullah (s.a.v.), beni ziyarete geldi. Ya Rasûlullah! Dedim. Çok malým var kýzýmdan baþka da varisim yok. Malýmýn tamamýný hayýr iþlerine vasiyet edebilir miyim? Rasûlullah (s.a.v.): “Hayýr” dedi. Malýmýn üçte ikisini? Dedim yine “Hayýr” buyurdu. O halde yarýsýný? Dedim yine “Hayýr” dedi. Bende üçte birini? Dedim. Bunun üzerine üçtebir iyi ama, üçtebir de çoktur varislerini zengin býrakman onlarý insanlara avuç açar vaziyette yoksul kiþiler olarak býrakmandan elbette daha hayýrlýdýr. Sen, yaptýðýn her harcamadan dolayý sevap kazanýyorsun hatta hanýmýnýn aðzýný uzattýðýn bir lokma bile… Sonra Ey Allah’ýn Rasûlü! Dedim. Ben hicret etmiþtim. Fakat þu anda hicret ettiðim Mekke’de hasta durumdayým hicretimden dönmüþ mü sayýlacaðým? Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: benden sonraya kalýrsan ömrün olursa Allah’ýn rýzasýný umarak yapacaðýn her bir iþ sebebiyle Allah senin sevâbýný artýracak ve dereceni yükseltecektir. Ömrün olur da geriye kalýrsan bazý kimseler senden istifade edecek bazý insanlarda savaþlarda senin kýlýç darbelerinle senden zarar göreceklerdir. Allah’ým ashabýmýn hicretlerinden dolayý sevaplarýný eksiksiz olarak yaz onlarý gerisin geriye çevirme… Fakat Rasûlullah (s.a.v.), Sa’d b. Havle’nin Mekke’de ölümüne üzülüyordu. (Dârimî, Vasiyet: 6; Ýbn Mâce, Vesaya: 5)
ž Tirmizî: Bu konuda Ýbn Abbâs’tan da hadis rivâyet edilmiþtir.
Bu hadis hasen sahihtir. Bu hadis baþka yollarla da Sa’d b. ebî Vakkâs’tan rivâyet edilmiþtir. Ýlim adamlarýnýn uygulamasý bu hadise göre olup, kiþinin malýnýn üçte birinden fazlasýný vasiyet etmeye hakký yoktur derler. Bazý ilim adamlarý ise Rasûlullah (s.a.v.)’in “Üçte bir de çoktur” sözü üzerine vasiyetin üçtebirden daha az olmasýný müstehab görüyorlar.


BÖLÜM: 2
 VASIYETINDE VARISLERIN BIR KISMINA ZARAR VERENLER CEHENNEMLIKTIR



2117- Þehr b. Havþeb (r.a.)’den rivâyete göre, Ebû Hüreyre, Rasûlullah (s.a.v.)’in þöyle buyurduðunu ona aktarmýþtýr: “Erkek veya kadýn altmýþ sene Allah’a itaatle meþgul olurlar ölüm gelip çattýðýnda yaptýðý vasiyette varislerden bir kýsmýný zarara sokar böylece de Cehenneme düþmek o kimseye vâcib olur.”
Sonra Ebû Hüreyre bana Nisa sûresi 12-13 ayetini okudu: “… Bütün bunlar mirasçýlar zarara uðratýlmaksýzýn yerine getirilmelidir…” (Ýbn Mâce, Vesâyâ: 3; Ebû Dâvûd, Vesâyâ: 3)

ž Tirmizî: Bu hadis hasen sahih garibtir.
Eþ’as b. Câbir’den hadis rivâyet eden Nasr b. Ali; Nasr b. Ali el Cehzamî’nin dedesidir.

HALACAHAN
Fri 15 July 2016, 09:56 pm GMT +0200
Mal varlýðýmýzýn 1/3unu vasiyet edebiliyoruz..Kendi ihtiyaçlarýmýzý yerine getirmemiz için ..