- Malik bin Enes

Adsense kodları


Malik bin Enes

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Fri 25 February 2011, 02:24 pm GMT +0200
Malik bin Enes

 

Mâlikî mezhebinin kurucusudur. 93/712 yılında Medi­ne'de doğdu. Hadis ehli ve Hicaz fıkıhçılannın önderi olarak tanınmıştır. Kıraat ilmini İmam Nafj'den okumuştur. Tabiinden olan İmam Mâlik, Zührî gibi büyük bilginlerden hadis aldı. Fıkıh ve hadis gibi tefsir ilminde de derinleşti. Sayısız kişiler kendi­sinden hadis alıp öğrenmelerine rağmen, o yetmiş kadar büyük alimin ehliyetine şahitlik etmelerine kadar fetva maka­mına oturmadı. İmam-ı A'zam ve Ebu Yusuf'la görüşmeler yapmıştır. Hanefîlerin büyük imamlarından olan İmam Muham­med de kendisinden ilim öğrenmiş ve Mâlik'in Muvatta kitabını rivayet etmiştir.

İmam Mâlik hilafet konusunda İmam-ı Azam gibi, Hz. Ali evladını tutardı. Hatta bu yüzden Abbâsîler'in baskısına maruz kalmıştır.

İmam Mâlik, Muvatta adlı eserini kırk senede hazırladı. Bu eserinde sahih hadisleri, sahabe reylerini, tabiin fetvalarını toplamış, bunları fıkıh konularına göre tertiplemiştir. İmam Mâlik bu eserinde kendi görüşlerine de yer vermiştir. İmam Mâlik, Muvatta'yı yazınca, Abbasî halifesi Mansûr, onu kanun olarak uygulamayı teklif etmişse de İmam Mâlik bin Enes, bu teklifi “Bizim bilemediğimizi, başkaları bilebilir” diyerek kabul etme­miştir. Muvatta, Türkçe'ye asıl metni de verilerek çevrilmiş; dört cilt olarak yayımlanmıştır.

İmam Mâlik'in diğer eserleri, bizzat kendisinin yazmayıp, talebelerinin rivayet ettiği Müdevvene ve Esediye'dir.

İmam Mâlik, 179/785'te hemen bütün hayatını geçirmiş olduğu Medine'de vefat etmiştir.