- Malı Korumak

Adsense kodları


Malı Korumak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Hadice
Fri 8 October 2010, 10:05 am GMT +0200
               Malı Korumak:
 

3- Üçüncü çeşiti ise malın korunması ve arttırılmasıyle ilgili gaye­lerdir. Ibnu Mesud'un: "Evlilikte zenginliği arayın" sözü ile Hz. Ebû Be­kir ve Ömer'in benzeri sözleri [224]  buna işaret etmektedir.

Evli kimse, malı korumaya ve servetini arttırmaya bekârdan daha çok ihtiyaç duyar. Çünkü evli kişi, ailenin geçim sorumluluğunu üstlenmiş kişidir.

Can, akıl, din, nesil ve mal, hem îslamda, hem de geçmiş ilahi din­lerin hepsinde korunması zorunlu şeylerdir. Bunların gözetilip korun­ması için can da, diğer değerli şeyler de feda edilir.

Korunması zorunlu bu beş şeyin korunmasında evliliğin Önemli bir rolü vardır.

Duygunun yatışması, dengeli düşünme ve ahlak istikametinin de­lalet ettiği can, akıl-ve dinin korunması ancak sözkonusu yatışma, dengeli düşünme ve ahlaki istikamet etkenlerinin bolca bulunduğu bir çevrede tam olarak gerçekleşebilirler.

Aynı şekilde yeni neslin yetişmesi ve gözetilip korunması ancak huzurlu bir aile; insanî ilişkilerin sürekli olduğu ve varlığına sebep olan ana ve babalarının sürekli yardımlaştığı bir ortamda sözkonusu olabilir.

Bu ilişkiler evlilik ilişkilerinden ve ortam da, aile ortamından başkası değildir ve olamaz da.

Bu nedenle duygu yatışması, dengeli düşünme ve ahlâk istika­metinin kendisinde gerçekleşmediği hiçbir ilişkiyi islam dini tanımaz.

Aynı şekilde kendisiyle yeni neslin yetişmesi ve gelişme dönemlerinin tamamında gözetilmesini hedef edinmeyen her ilişkiyi islam, reddeder.

Bu nedenle, sözkonusu gayelerin gerçekleşebilmesi için islam, ev­lilik için birtakım şartlar koşmuş ve gerek cahiliyet döneminde ve gerek kendilerini modern diye takdim eden çağdaş toplumların birçoğunda mevcut olan evlilik çeşitlerinin birçoğunu; sözkonusu gayelerin bir kısmını gerçekleştirmedikleri için reddeder. [225]

 

neslihan
Sat 10 January 2015, 01:39 am GMT +0200
Evliliğin bu yönü de önemli bir husus, maişeti tekin için çalışmaya mal varlığına ihtiyaç var.