- Mal Veya Can Emniyetinin Bulunmaması

Adsense kodları


Mal Veya Can Emniyetinin Bulunmaması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 20 September 2012, 03:42 pm GMT +0200
Mal Veya Can Emniyetinin Bulunmaması:

(a) Hanefî Mezhebine göre, imam, namazdayken bir zarar dokunacağından veya malının çalınacağından korktuğunda istih­lâf sahih olmaz, namazı keser, cemaat de yeniden niyetlenerek namazı kılar.

(b) Malikî Mezhebine göre, ister kendine, ister başkasına ait mal ve can emniyetinin bulunmaması halinde, namazı kesmek vacip, istihlaf caizdir.

 
Şiddetli Hastalık:

 

Hanbelî Mezhebine göre, namazı tamamlamaya engel şiddetli hastalık halinde istihlaf uygulanır.

 
3- Hükmü:

 

(a) Hanefî Mezhebine göre, sebebi gerçekleşince istihlafı uy­gulamak, geniş vakitte caiz ve efdal, dar vakitte vaciptir.

(b) Şafiî Mezhebine göre, cuma dışındaki namazlarda halife­nin imamete ehil olması şartıyla menduptur. Cuma namazında ise, birinci rekâtte iken istihlaf vacip, bir rekât tam olarak kılındıktan sonra ise istihlaf mendup olur, cemaat de iktidadan ayrılmaya ni­yet eder ve namazı münferîd olarak kılar. Cuma namazı ise birinci rekâtte iken istihlaf vacip, bir rekât tam olarak kılındıktan sonra ise istihlaf mendup olur, cemaat de iktidadan ayrılmaya niyet eder ve namazı münferîd olarak kılar. Cuma namazmdaki istihlaf için, iki şartın gerçekleşmesi gerekir:

(1) Halifenin istihlaftan önce imama iktida etmiş olma­sı (Bu durum diğer namazlarda sahihtir.)

(2) Rükû gibi kısa bir rüknü yapacak kadarlık bir süre­den az zaman içerisinde olması.

(c) Malikî Mezhebine göre, istihlaf menduptur,  sebebi ger­çekleştiğinde istihlafı uygulamamak mekruhtur.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, sebebi gerçekleşince istihlaf caiz­dir.
 
4- Sahih Olma Şartları: [45]

 

(a) Şafiî Mezhebine  göre,  cuma  dışındaki  namazlarda  şart aranmaz. Cuma namazındaysa, birinci rekâtten sonra cemaat iktidaya niyeti bozup, kalanı yalnızca kılabilir.

(b) ÜM’e göre istihlaf için bazı şartlar bulunmaktadır.




[45] Cezîrî, Fame, c. I, s. 448-450; Seybânî, Asl, c. I, s. 173, 180, 253; Serahsî, age, c. I, s. 178-182, 245; Kâsânî, BS, c. I, s. 226-232; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 60-61; İbn Kudâme, Mugnî, c. II, s. 102-104.