- Mal uğruna ölmek

Adsense kodları


Mal uğruna ölmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Wed 5 September 2012, 12:26 pm GMT +0200
Mal uğruna ölmek


“Mal uğrunda ölmek kişiye bir manevî mertebe mi kazandırır, yoksa günah mı kazandırır?”

Hak edilmiş bir mal ile, hak edilmemiş bir mal arasında şüphesiz fark vardır. “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır”1 âyetinden anlıyoruz ki, insanın meşrû bir işte işin hakkını vererek çalışmasından sonra, Allah’ın takdir ettiği kadar kazanması helâlidir ve hakkıdır. Helâli bulunan ve hakkı olan bir mal uğruna ölmek kişiye bir manevî mertebe kazandırır. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm), “Mal uğrunda öldürülen kimse şehittir” buyuruyor.2

Görüldüğü gibi Peygamber Efendimiz (asm) mal uğrunda ölünebileceğini bildiriyor. Hiç şüphesiz uğrunda ölünecek mal, emek harcanmış, uğrunda alın teri dökülmüş ve helâl şartlarda hak edilmiş maldır. Hak etmek deyince akan sular duruyor. Haram mal uğrunda ölmek ise kişiye böyle bir mertebe kazandırmayacağı gibi, kişiyi günahkâr yapar.

İnsan hırsızlara ve eşkıyaya karşı kendi kazancı olan helâl malını korumalı ve koruma tedbirlerini almalıdır. Eğer elinde bulunan helâl malını koruma veya faydalanma esnasında ansızın bir eşkıyanın hain saldırısına maruz kalır ve öldürülürse, bu ölümle yüksek sevap ve feyiz kazanır. Kaybettiği mal sadaka olur, kaybettiği can ise yüksek bir makama erer. Yani Allah ona şehitlik mertebesine denk bir sevap lütfeder. Çünkü o hak bir dâvâ için ölmüştür. Kişinin kendi malını sahiplenmesi hakkıdır. Malını gasp eden kimsenin başına gelecek İlahî ceza hakkı ise saklıdır ve bu ayrı bir konudur.

Diğer yandan Müslümanın kendi malına sahip çıkması ve hırsızlara ve eşkıyaya fırsat vermemesi, toplum barışının temini için de önemlidir. Mal gaspı ve hak gaspı bir toplumda artarsa, o toplumda huzurun da kalmayacağı açıktır.

Yukarıda zikrettiğimiz hadis insanı dünya malına bağlamıyor. Bilâkis helâl kazanmayı teşvik ediyor, haklı olmayı özendiriyor, başkasının hakkına saygı duymayı emrediyor. Helâl kazanma peşinde olmak, hayatta daima haklı olmak, hakka düşkün olmak ve başkasının helâl kazandığı malına ve hakkına saygı duymak önemli ahlâkî davranışlardandır. Nitekim Üstad Bediüzzaman da “Hakkın hatırı âlîdir. Hiçbir hatıra feda edilmemek gerektir”3 ifadesiyle kişinin her hal ve şartta hakkı araması ve hak peşinde olması gerektiğini vurgular. Mal hak olunca ise, mal uğrunda ölmek, hak uğrunda ölmek demek olur.

Bu hadis-i şerife göre sünnet olan günlük davranmışlarımız şunlardır:

1- Helâlinden istemek. Helâli aramak. Helâli tavsiye etmek. Helâli yiyip, helâli içmek.

2- Başkasının malına göz dikmemek. Haram yememek.

3- Kul hakkını gözetmek.

4- Başkasının hakkına saygı göstermek. Kendi hakkımızı korumak.

5- Ne kendi malımızın, ne Müslüman kardeşimizin malının haksız yere gasp edilmesine göz yummamak.

6- Meşrû dairede ve hukuk zemininde helâl kazanılan malın hakkını aramak.

Dipnotlar:
1- Necm Sûresi: 39
2- Buhari, Mezalim, 33
3- Münâzârat, s. 12


Süleyman Kösmene

sümeyra
Thu 27 November 2014, 07:44 am GMT +0200


          Herkes hakkına ve nasibine rıza gösterse ve açgözlülük yapmasa, bu tarz şeyler yaşanmaz herhalde..Rabbim herşeyin hayırlısını nasib etsin inşaAllah...

Rüveyha
Thu 27 November 2014, 02:43 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah.Mevlam razı olsun kardeşim..Alın teriyle , emek harcanılarak elde edilen kazanç çok değerlidir, ve uğruna can bile verilebilinir..Rabbim bizleri helal kazanç peşine düşenlerden eylesin inşaAllah..

halim
Sun 14 June 2015, 11:19 am GMT +0200
Ve aleykum selam ; İnşaallah bizlerde ''Bu hadis-i şerife göre sünnet olan günlük davranmışlarımız şunlardır:

1- Helâlinden istemek. Helâli aramak. Helâli tavsiye etmek. Helâli yiyip, helâli içmek.

2- Başkasının malına göz dikmemek. Haram yememek.

3- Kul hakkını gözetmek.

4- Başkasının hakkına saygı göstermek. Kendi hakkımızı korumak.

5- Ne kendi malımızın, ne Müslüman kardeşimizin malının haksız yere gasp edilmesine göz yummamak.

6- Meşrû dairede ve hukuk zemininde helâl kazanılan malın hakkını aramak.''bu altı kıssas üzerine hayatını amelini inşa eder rabbi rahimin

bizden istemiş olduğu kaideleri yerine getiren hayırlı insanlardan oluruz.

Allah razı olsun


ceren
Sun 14 June 2015, 01:33 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Helal mal,alın teri dökmüş kazanılan mal uğrunda ölmek haram değildir.Rabbim bizlere helal rızık nasip etsin inşallah....

[Muhammed]
Sun 14 June 2015, 02:00 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Helâli bulunan ve hakkı olan bir mal uğruna ölmek kişiye bir manevî mertebe kazandırır.Rabbim (c.c) razı olsun İnşaAllah.Merak ettiğim bir konuydu öğrendim İnşaAllah.

Bilal2009
Sun 14 June 2015, 03:32 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllahi ve berakatüh,  Hak işlerinde adaletli olursak hiçbir sorun yaşanmaz inşaEllah.  Nefsimize değil Kur'an'a tabii olmayı Rabbim ( celle celaluhu ) bizlere nasib eylesin.

mevlüdekalınsaz
Mon 15 June 2015, 07:20 am GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.burdan da anliyoruz ki önemli olan malı hak etmiş olmak.
inşallah Rabbim helal kazançlar nasip eylesin inşallah.Allah razı  olsun.

Mustafa/Samed
Wed 19 August 2015, 10:25 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Burada mal uğrunda öldürülen kimse şehit olduğunu anlarız.

Kevšer
Thu 20 August 2015, 12:14 am GMT +0200
Ve Aleykümüsselam ecmain.

hadis insanı dünya malına bağlamıyor. Bilakis helâl kazanmayı teşvik ediyor, haklı olmayı özendiriyor, başkasının hakkına saygı duymayı emrediyor. Helâl kazanma peşinde olmak, hayatta daima haklı olmak, hakka düşkün olmak ve başkasının helâl kazandığı malına ve hakkına saygı duymak önemli ahlâkî davranışlardandır. Nitekim Üstad Bediüzzaman da “Hakkın hatırı âlidir. Hiçbir hatıra feda edilmemek gerektir.”3 ifadesiyle kişinin her hal ve şartta hakkı araması ve hak peşinde olması gerektiğini vurgular. Mal hak olunca ise, mal uğrunda ölmek, hak uğrunda ölmek demek olur.