- Mal karşılığı vesaik üzerine fon kullandırma

Adsense kodları


Mal karşılığı vesaik üzerine fon kullandırma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 18 July 2012, 12:29 pm GMT +0200
dd) Mal karşılığı vesaik üzerine fon kullandırma :


Dış ticaretle ilgili olarak, taraflar arasında yapılacak bir sözleşme çerçevesinde, mal karşılığı vesaik, Şirket tarafından peşin olarak satın alınır ve daha sonra fon kul­lanana vadeli olarak daha yüksek bir fiyatla satılır.

Kurucu Şirket hissedarlarının sorumluluğu, her bir hissedarın taahhüt ettiği pay tutarı ile sınırlıdır [272]

Şirket ortaklarınca taahhüt edilen sermayenin tama­mının ödenmesinden sonra Şirket sermayesi arttırılabilir.

Bu sermaye .arttırımı, önceki hisseler için tesbit edilen itibarî değerlere eşit itibârı değerde yeni hisseler ihraç etmek suretiyle olur. Yeni hisseler, itibârı değerlerinden daha az bir değerle ihraç edilemezler. İtibârı değerden daha yüksek bir değerle ihraç edildiğinde, fark kesinlik­le ihraç masraflarının ödenmesinden sonra, Kanunî İhtiyatlar Fonu'na ilâve edilecektir [273]

Ana sözleşmenin 51. maddesinde, lağanüstü Genel Kurul'un fesihle ilgili yetkileri arasında şu hükümler yer alır :

1) Ana sözleşmenin hükümlerinin tadili.

2) Şirketin feshi veya başka bir şirketle birleştiril­mesi ve başka bir şirkete satılması. Bu  fesih, birleşme veya satışın, Şirketin esas kuruluş gayesine tesir etmesi­ne ve dolayısiyle her ne şekilde olursa olsun faizle iş yapmaya yol açmasına müsaade edilmeyecektir.

Sonuç olarak, tetkik ettiğimiz ve yukarıda ana nok­talarını belirtmeye çalıştığımız bu iki finans kurumunun genel anlamda «kâr-zarar ortaklığı», özel anlamda ise «inan, mudârabe, kira, iş ve alım - satım akdi» çerçeve­sinde, ülke ekonomisine olumlu katkıda bulunduğunu söy­leyebiliriz. [274]



[272] al-Baraka Türk Özel Finans Kurumu A. Ş. Ana Sözleş­mesi, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, Tarih :  12.11.1984, Sayı : 1134, mad. 1-8.

[273] Ana Sözleşme, mad. 21, fıkra 1.

[274] Dr. Hamdi Döndüren, Çağdaş Ekonomik Problemlere İslami Yaklaşımlar, İklim Yayınları: 118-119.