- Makedonyada ilk namaz heyecanı

Adsense kodları


Makedonyada ilk namaz heyecanı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Thu 2 September 2010, 12:07 am GMT +0200


Yugoslavya'nın dağılmasından sonra harabeye dönen Üsküp'teki Mustafa Paşa Camisi, 10 yıl sonra ilk kez, Ramazan Bayramı'nda ibadete açılacak.


Türkiye'nin maddi desteğiyle onarılan camiyi bayram namazına yetiştirmek isteyen ustalar, harıl harıl çalışıyor. Mustafa Paşa Camisi, Makedonya'nın Başkenti Üsküp'te, Osmanlı Kalesi ve Türk Üniversitesi'nin hemen yanında bulunuyor. Makedonya'da tespit edilen bin 500'e yakın Osmanlı eserinden biri olan Mustafa Paşa Camisi, 10 yıldır yenilenmeyi bekliyordu. Dönemin Devlet Bakanı Beşir Atalay, 2006 yılının nisan ayında Üsküp'te Makedon yetkilileri ziyareti sırasında, Mustafa Paşa Camisi'nin restorasyonunu gündeme getirdi. Ardından hemen, görev yaptığı coğrafyada yürüttüğü işbirliği ve teknik yardım faaliyetlerinin yanı sıra ortak kültürel değerlerin korunması için de çaba harcayan Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) devreye girdi. İhaleyi alan Milli Konservasyon Merkezi, 15. Yüzyıl Osmanlı eseri olan camiyi restore etmek için Mayıs 2006'da Makedonya ile protokol imzaladı.

İLK NAMAZ BAYRAMDA

Restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi. Kubbelerin eski kurşun örtüsü söküldü, yerine orijinaline uygun kurşun örtü takıldı. 1963 depreminde hasar gören ve 97. basamağında çatlaklar bulunan minarenin üst kısmı sökülerek, orijinal taşlar yeniden dizildi. Kubbe onarımı ile başlanan restorasyonun ardından, elektrik, ısıtma, restitüsyon ve çevre düzenlemelerine geçildi. Çoğunluğu Türkiye'den götürülen ustalar, camiyi Ramazan Bayramı namazına yetiştirmek için yoğun bir tempoda çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, caminin yapımı için bugüne kadar, 1 milyon 600 bin euro civarında para harcandığını, paranın tamamının Türkiye tarafından karşılandığını açıkladılar. İstanbullu kalem işi ustası Ercan Yılmaz, caminin ibadete açıldığı yaklaşık 520 yıl önce de aynı yerde duran kapının üzerinde son rötuşları yaparken ustalardan biri mimberin üzerine konulacak olan Allah yazısına son şeklini veriyor. Bir başka usta da caminin taban döşemelerini yerleştiriyor. Yılmaz, Türkiye'den kilometrelerce uzakta yeniden, bir bayram namazında, böylesine kıymetli bir eserin yeniden hayat bulacak olmasının, kendilerini heyecanlandırdığını söylüyor.

Sabah
 

zahdem
Thu 2 September 2010, 12:14 am GMT +0200
ALLAH sayılarını artırır inş.
ordaki din kardeşlerimizde cemaat halinda namaz kılmanın hazzını yaşarlar
hem birlik beraberliklerinin pekişmesi sağlanmış olur.dağınık tesbih tanesi ne işe yarar misali.
birlikte rahmet ayrılıkta felaket vardır.