- Makedonlar, Osmanlı ve İslâmi eserlere tahammülsüz

Adsense kodları


Makedonlar, Osmanlı ve İslâmi eserlere tahammülsüz

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sun 20 May 2012, 11:04 am GMT +0200
Makedonlar, Osmanlı ve İslâmi eserlere tahammülsüz



Bir kısım siyasiler Osmanlı döneminden ve İslam eserlerinden rahatsız görünüyor.

Bağımsızlıktan hemen sonra Manastır ve Pirlepe şehirlerinde Osmanlı saat kulelerine Ortodoks haçı taktılar. Pirlepe’deki tarihi Çarşı Camii, birkaç defa yakıldı ve yenilenmesine müsaade edilmiyor. Manastırdaki Yeni Cami kapatıldı ve onarılmasına müsaade edilmiyor. Sanat galerisi olarak kullanılıyor. Hükümet ve Tarih Eserleri Koruma Müdürlüğü, bu konuda ayrımcılık yapıyor. Makedonya, İslam Dini Birliği ve Müslümanların taleplerine kulak tıkıyor. Üsküp’teki Vodno Dağı’nın tepesine 2001 yılında büyük bir haç takılması bir mesaj niteliğinde. Tüm bunlar samimiyetsizliğin ve önyargılı davranıldığının bir göstergesi. Bu noktada, Arnavut ve Türk siyasiler de sorumluluk almalı.
Hükümetin büyük önem verdiği, “Üsküp 2014 Projesi”nin mahiyeti nedir?
Üsküp 2014 Projesi, başlı başına, büyük bir sorun. Ayrımcılığın bir başka ifadesidir. Üsküp Kent Meydanı’na, Makedon ve Sırp halk kahramanlarının heykelleri ve sembolleri dikildi. Fakat aynı meydanda 1925 yılında Sırplar tarafından yıkılan ve Balkanların en önemli mimari eseri olan Burmalı Camii’nin inşasına müsaade edilmiyor. Bu projeyle, Üsküp’ün sadece Hıristiyan bir şehir olduğu mesajı verilmek isteniyor. Ki bu proje, devlet bütçesinden pay ayrılarak yapılıyor. Müslümanların talepleri dikkate alınmıyor.
BURMALI CAMİİ PLATFORMU
Mensubu olduğunuz, “Burmalı Camii Platformu” ne amaçla kuruldu?
Makedonya Müslümanları, neredeyse bir asırdır, Burmalı Camii’nin arsasının iadesi ve inşası için mücadele ediyor. Fakat bir asırdır bu talebe olumlu bakılmıyor. Bu yetmezmiş gibi Burmalı Camii’nin arsası bir Yunan şirketine satılmaya çalışılıyor. Cami arsasının yerine Bizans dönemine ait heykeller ve semboller inşa edildi. Bunun üzerine 2008 yılında, “Burmalı Camii Platformu” kuruldu. Amacı, Makedonya İslam Dini Birliği’nin, “Burmalı Camii arsasının iade edilmesi” talebine STK’lar olarak destek vermekti. Platformun faaliyetleri oldukça ses getirdi. Görevini ifa ettiği kanaatindeyim.
Burmalı Camii, sadece bir cami olmaktan çıkıp dini hoşgörünün ve birlikte yaşamanın sembolü olmuştur. Bu konuda tabii ki asıl olan Makedonya Hükümeti’nin hassas davranmasıdır. Er ya da geç ama bir gün mutlaka Burmalı Camii’nde ezan sesleri inşallah duyulacaktır. Zira Vardar’ın öte yakasında minare yok ve ezanlar okunmuyor.
SAMİMİYETSİZLİK VE TAHAMMÜLSÜZLÜK
Makedonya Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen Vevçani Karnavalı, gayr-ı ahlaki İslam düşmanlığı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu kışkırtıcı bir olaydı. Bu olayı tek başına, münferit bir olay gibi değerlendirmek yanlış olur. Yaşanmış diğer olaylarla ilişkilendirmek gerekir. Pirlepe ve Manastır’daki saat kulelerine haç takılması, Pirlep Camii’nin yakılması, Manastır Yeni Camii’nin sanat galeri olarak kullanılması, İştip Hüsameddin Paşa Camii’nin ibadete açılmaması, Üsküp’teki Vodno Dağına haç takılması, Üsküp 2014 Projesi, Burmalı Camii’nin arsasının iade edilmemesi, diğer vakıf mallarının gasp edilmesi, Üsküp Kalesine kilise inşa etme girişimi ve diğer olaylar... Bütün bunlar son yirmi yıl zarfında meydana geldi. Tüm bu olaylar, bir samimiyetsizliğin ve tahammülsüzlüğün var olduğunu gösteriyor. Ve son kertede Vevçani Karnavalı’ndaki edepsizlikler ve hakaretler. Üstelik M.C. Kültür Bakanlığı destek veriyor bu karnavala. İnanılır gibi değil!
Karnaval’da İslami değerlere ve Müslümanlara hakaret edildi. Anlatılması uygun değil, terbiyemiz müsaade etmiyor. Müslüman kadınlarla, hocalarla, peygamberle, Kur’an’la açıkça alay ediliyor. Bu Makedonya’daki İslamofobia’nın son tezahürüdür. Maalesef, Müslümanların şiddetli tepkisine rağmen, Makedonya Hükümeti hala hiçbir özür dilemedi. Sadece Makedonya Cumhurbaşkanı, Müslüman ve Ortodoks dini liderlerle, ortak bir toplantı düzenledi. Devamında hiç bir gelişme olmadı. Beklentimiz Müslümanlardan özür dilenmesi ve bu ahlaksız İslam düşmanlığını gerçekleştirenler hakkında kanuni takibat yapılmasıdır.
Makedonya’da, misyonerlik faaliyetlerinin hız kazandığı doğru mu?
Evet, Makedonya’da da misyonerlik faaliyetleri devam ediyor. Ve de çok ciddi çalışıyorlar. Oldukça geniş maddi imkânlara sahipler. Genç ve yoksul kişilerin peşinde koşuyorlar. Özellikle yoksul bölge olan Doğu Makedonya bölgesinde cirit atıyorlar adeta. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Makedonya İslam Dini Birliği’ne ve Müslümanlara çok görev düşüyor. Din eğitimi ve ailenin kontrolü bu noktada önem arz etmektedir. Ama bundan daha tehlikelisi olan gençlerimize değerlerimizi ve benliğimizi iyi öğretmeliyiz. Bunu gerçekleştirirsek misyonerlerin yapacağı zarar bertaraf edilmiş olur.

Akit

sümeyra
Mon 21 May 2012, 04:56 am GMT +0200


   Rabbim burada yaşayan müslüman kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun inşaallah..Demokratik bir tavırla saygı duyulan bir konuma kavuşmalarını dileyelim..HİÇ DEĞİLSE..