- Mahremiyet

Adsense kodları


Mahremiyet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Sun 19 February 2012, 06:04 pm GMT +0200
g- Mahremiyet

 

Evde aranan diğer bir fonksiyon, içinde yaşayanlara mahremiyet im­kanlarını sağlamasıdır. Sünnet bu hususa da ehemmiyet vermiştir. Sünnet açısından ev, sâdece soğuğa sıcağa karşı bir iltica yeri değil, aynı zaman­da insanda fıtrî olan mahremiyeti sağlama yeridir. Bu sebeple eve "ha­ram" denmiş ve buraya sahibinin izni olmadan girilmesi yasaklanmıştır.

Sünnetin beyânlarına göre mahremiyeti ihlâl sâdece "girmek" fiiliyle tahakkuk etmez, "bakmak" la da vukua gelir. Bu sebeple, "hiç kimse izin almaksızın başkasının evinin içine bakmasın, kim izinsiz bakarsa aynen girmiş gibidir, denir ve bu fiil, "helâl olmayan fiiller" meyânında zikredi­lir. (Ebû Dâvûd, Taharet 43).

"İzin istemek (isti'zan) göz sebebiyle vaz edilmiş olduğu" için izin he­nüz tahakkuk etmeden gözün içeriye kaymamasına dikkat etmek gereke­cektir. Bu sebeple kapıyı çalarken, kapıya yüzünü dönerek değil, yan dö­nerek durmak emredilmiştir. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'in de böyle hareket ettiği belirtilir. " Kim, bir başkasının evine ıttıla pey­da ederken gözü çıkarılır da diyet için müracaat etmeye kalkarsa bil­sin ki hiçbir hak talep etmeye hakkı yoktur"hükmü bu meselenin cid­diyet ve ehemmiyetini teyîd eder. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesse­lam) kendi evine pencereden izinsiz bakmış olan bir adama, elindeki ta­rağı göstererek: "Bilseydim ki içeri bakıyordun, şu tarağı gözüne so­kardım" der, İbnu Abbâs (radıyallahu anh)'ın bildirdiğine göre Hakem İbnu Ebîl Âsî (radıyallahu anh)'yi içeriye bakarken tesbît eden Hz. Pey­gamber (aleyhissalâtu vesselam) " Ben sağ olduğum müddetçe Medi­ne'de oturmayacaksın" diyerek Taife sürer. (Mecmau'z-Zevâid, VIII, 43)

Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'in: " Bir kimse kapısı açık bırakılmış (veya giriş kısmında perde olmayan) bir eve uğrar da (içe­riye) bakarsa kabahat onda değil, ev sahibindedir" (Tirmizî, İsti'zân 16) sözü, mahremiyeti bozmama hususunda sâdece yoldan geçenin veya eve uğrayan ziyaretçinin değil herkesin, bütün ev sahiplerinin dikkat et­mesi gerektiğini ifade etmektedir. Her aile dışarıya karşı mahremiyetin te'mini için gerekli tedbiri almalı, bunu te'min vâsıtası olan perde, kapı vs. ye dikkat etmelidir. Aksi takdirde mahremiyetin ihlâli vak'asında "ev sahibi kabahatlidir."

Bu hadis müslümanları, evlerin planlanmasında mahremiyyet unsurla­rının yerleştirilmesinde itinâya davet etmektedir. Kapılar ve pencereler bu maksada en uygun şekilde yerleştirilmelidir. Umumiyetle giriş kapılarının arkasında yer alan aralık (antre) kısmı bu maksatla ihdas edilmiş olabilir. Şu hâlde bâzı yeni plânlamalarda bunun ihmali, bir eksiklik olarak değer­lendirilmelidir.[317]

[317] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/577-578.