- Mahallenin imamı da artık aileden biri

Adsense kodları


Mahallenin imamı da artık aileden biri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Thu 10 March 2011, 12:20 am GMT +0200
Mahallenin imamı da artık aileden biri



Sağlık Bakanlığı'nın 'aile hekimliği' uygulaması Diyanet'e örnek oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Aile İmamlığı' projesi sayesinde din görevlileri de artık aileden biri.

İlçe müftüsü, vaiz, mahalle imamı ve cami dernek başkanından oluşan heyet, aileleri evlerinde ziyaret ediyor. Dini konuların yanı sıra alkol, sigara ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkların zararlarına karşı da bilgi veriyorlar.

Adana'nın Sarıçam ilçesi, Aile İmamlığı pilot uygulamasının yapıldığı yerlerden birisi. İlçe Müftüsü Murat Demir, Vaize Sümeyra Budak, mahalle imamı ve cami dernek başkanından oluşan heyet, haftanın belirli günlerinde evleri ziyaret ediyor. Diyanet heyeti, geçtiğimiz günlerde Mustafa-Şerife Kaçar çiftinin misafiriydi.

Müftü Demir, imamların artık sadece namaz kıldırmayacağını, bulundukları mahallenin sorunlarını dinleyip, aileleri acı ve tatlı günlerinde yalnız bırakmayacaklarını vurguluyor. Amaçlarının İslam dinini en sağlıklı şekilde topluma anlatmak olduğuna dikkat çeken Demir, proje kapsamında çalınmadık kapı bırakmayacaklarını anlatıyor: "Gayemiz her vatandaşı evinde ziyaret edip birebir görüşmek; dini birtakım meseleleri müzakere etmek. Varsa bir sorunları bunları oturup birlikte çözmek. Tanışmak; zaten Peygamber Efendimiz'in (sas) sünneti."

Demir, ilçede uyuşturucu, sigara ve alkol gibi bağımlılık yapan maddelere karşı aileleri her fırsatta uyardıklarını belirterek, şöyle devam ediyor: "Bu görevi sadece camilerle sınırlamıyoruz. Ev ziyaretleri veya okullarda anne, baba ve çocukları bilgilendiriyoruz. Uyuşturucuya bulaşan gençler çok zor kurtuluyor. Kimi intihar ediyor, kimi hastanelere düşüyor, kimi işe yaramaz hale geliyor. Bu illetle hep beraber mücadele edeceğiz."

Anne-babaların çocuklarını takip etmelerini ve kimlerle arkadaşlık kurduklarına bakmalarını isteyen Murat Demir, onlardaki davranış değişikliklerinin önemsenmesini ve mutlaka iletişim içinde olunmasını öneriyor. Ev sahibi Şerife Kaçar, ziyaretten duyduğu memnuniyeti, "Keşke bütün devlet büyükleri bu şekilde vatandaşın halini sorsa, sorunlarıyla ilgilense." sözleriyle dile getiriyor.

Adana Müftüsü İsmail Canbolat, 'Aile İmamlığı' uygulamasıyla din görevlilerinin sadece cemaatle değil, cami çevresindeki insanlarla da ilgilendiğini ifade ediyor. Din görevlilerinin ev ev dolaşıp; vatandaşın sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini aktaran Canbolat, şunları söylüyor: "Arkadaşlarımız mahallede fakir varsa tespit etmeli, hasta varsa ziyaret edilmeli, cenaze varsa taziye ile ilgili görevler yerine getirilmeli. Kur'an-ı Kerim okunmalı. Camiye gelmeye teşvik etmeli. Sırf camiye gelenlerle yetinip, cami dışındakileri ihmal edemeyiz."

Zaman

somuncu
Sun 13 March 2011, 11:53 am GMT +0200
Bu aslında çok arzu ettiğim bir durumdu,geçte olsa bu bilince ulaşmış olmamızdan dolayı çok memnuniyet duydum.İmamların vazifeleri beş vakit namaz kıldırmakla bitmemeli,arkasındaki cemaatin her hal ve davranışından kendini sorumlu hissetmeli.Cemaatin azlığından izdırap duymalı.Caminin boş kalmasının sebebini kendinde aramalı,bu amaç doğrultusunda çevresindeki tüm ailelerle bir bağ oluşturmaya çalışmalı.Kısacası cami etrafındaki aileler ruhi ihtiyaçlarının temininde gözünü ve gönlünü camiye çevirmeli.Camiler tıpkı bir dolum istasyonu vazifesi görmeli.Ruhunda açlık hisseden insanlar camilerde bu açlığın giderilebileceği bilinciyle camilere yaklaşmalı.Bütün bu saydığım ve sayamadığım binlerce sorunun cevabında imamlarımız kendilerini sorumlu hissetmeli.Rahmetli nenem anlatırdı,ona'dedem söylermiş.Dedem çevresinde ve yaşadığı zaman diliminde çok saygın bir hocaymış.Neneme dermişki:Ahirette bir değirmen olacak bu değirmen hocaların kafasını öğütecek.

sümeyra
Sun 13 March 2011, 12:05 pm GMT +0200

   Ben 7 yıldır yurt dışında yaşıyorum..Ama bu hizmeti duymak beni buralarda bile mesrur etti..Neden diyeceksiniz..Buraya gelmeden birkaç ay önce;bir ev almak ve yeni bir mahalleye taşınmak nasib oldu..Neredeyse 3 ay o yeni evde oturduk..Kapı komşumuz haricinde bir Allahın kulu gelip te ''hoşgeldin''demedi..Çok üzücü bir durumdu..Devir tuhaflaşmış..İnsanlar selamlaşmaktan bile çekinir olmuş..

      Bence bu heyet önce mahalleye yeni taşınanlara ziyarette bulunsun..Çok hayırlı bir çalışma doğrusu..Rabbim razı olsun...Başlatandan..Uyguluyandan..