- LYS'de 1 puan farkına dikkat!

Adsense kodları


LYS'de 1 puan farkına dikkat!

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
halim
Thu 7 April 2016, 03:24 pm GMT +0200
LYS'de 1 puan farkına dikkat!

25 Mart'ta açıklanan YGS sonuçlarından beri tartışmalar dinmiyor. Sınava katılan aday sayısının fazla olması, başarı yüzdelerinin geçen yıla oranla artmış olması öğrencileri tedirgin ediyor.

13 Mart Pazar günü 2 milyonu aşkın adaya uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları 25 Mart Pazar günü açıklanmıştı. Açıklandığı günden itibaren tartışma konusu olan YGS sonuçları, öğrenciler arasında da tedirginlik oluşturdu. Sınav sonuçlarına göre YGS'de başarı yüzdeleri ve alan netleri geçen yıllara göre yükseldi. Bu sonuçlara göre Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeye hak kazanan öğrenci sayısı da haliyle arttı.
2016 YGS'de sıralamalarda bir puan farkla yaklaşık 10 bin adayın öne geçmesi öğrencileri tedirgin etti. LYS için umutlarını yitiren öğrencilere devamlı "Çalışmayı bırakmayın" tavsiyesinde bulunan Eğitim Uzmanı Murat Aydın, YGS'nin bir sıralama sınavı olarak algılanması gerektiğini söyleyerek, "Sene başından bu yana 3-4 defa YGS sonuçlarından çok geçerli bir netice beklemeyin, YGS'de umduğunuzdan daha kötü sıralamalar gelebilir, YGS'yi baraj sınavı olarak görün, YGS'deki sıralamanız ne olursa olsun değiştirmek çok kolay gibi onlarca cümle kurmuştum. Tabi olayın sıcaklığı ve psikolojisi bu tavsiyeleri o an unutturuyor. Nitekim herkes yine dediğimize geldi ve çalışmaya koyuldu" dedi.


Başarının tek anahtarı: Çalışmak


LYS'ye çalışanların sıralamalarını büyük farklarla öne çekebileceğini ve sürpriz sonuçlarla karşılaşabileceğini ifade eden Uzman Aydın şunları söyledi:


"Şimdi gelelim işin bilimsel boyutuna. 2016 LYS'de efsane çekişler olacak, 2016 LYS'de üst sıralamalara çıkmak daha kolay olacak dediğimde 'Ne gibi hocam?' diyenler çok oldu. Hemen şöyle izah edeyim:
1 puan farkla 10 bin aday girer mi? Bu sene girdi. Bu da; belli puan aralıklarında yığılmanın çok olması anlamına geliyor. Yani aradan sıyrılmak, büyük sıçrayışlar yapmak ve zor denilen başarıları yakalamak kolay olacak. Ama tabi işin sırrı çalışmak, bunu da unutmayalım. Benim vermek istediğim mesaj bunun teknik olarak mümkün olduğu. YGS başarı sıralamanız ne olursa olsun LYS'de ortalama 3-4 katı yukarı çekmek mümkün ve bunu yapan çok aday var. Bunun yanında 3-4 katı gerileyen de var, yerinde sayan da, 7-8 kat çıkaran da."


İmkânsız diye bir şey yok


Öğrencilerinin geçmiş yıllardaki üniversite sınavlarında YGS'deki sıralamalarını LYS'de çok önlere çektiklerini ifade eden Murat Aydın, "Bir öğrencim YGS-1 puan türünde 22 bininci sıradaydı. YGS sonrası ciddi bir hayal kırıklığı yaşamıştı. (beklentisi 5 bin civarıydı çünkü) Toparlandı, çalıştı ve LYS sıralamasında 800 oldu. Demek ki bu mümkün. Önemli olan inanmak, çalışmak ve sabretmek. YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinde 200-250 binlerde olup 20-25 binlere çekerek Hukuk, Pdr, Psikoloji gibi bölümlere yerleşen binlerce hatta on binlerce öğrenci var. YGS-3 ve YGS-4 sıralamasında olup ta Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Tarih ve Coğrafya Bölümlerine giden çok öğrencilerim de oldu. İmkansız diye bir şey yok. Hatta o kadar kolay ki. Sadece buna sizin de inanmanız gerek" diye konuştu.
 


1 milyon kişi ciddi hazırlık yapıyor


Sınava giren adaylar arasında herkesin sıkı hazırlık yapmadığını ve dolayısıyla LYS'deki sıralamalara bunun yansıyacağını söyleyen Eğitim Uzmanı Aydın, öğrencilere "Şu andan itibaren çalışmaya başlayın" önerisinde bulunarak sözlerini şöyle sonlandırdı:


"YGS'de yarışan öğrenci sayısı ile LYS'de yarışan öğrenci sayısı aynı değil. YGS'ye 2 milyondan fazla aday girerken LYS ise ortalama 1,5 milyon civarında. Fakat şunu da unutmayalım LYS'ye giren 1,5 milyon civarı adayın ciddi anlamda en fazla 1 milyonu üniversiteye hazırlık yapıyor. 2 milyondan fazla adayın girdiği YGS'den sonra LYS'de bu rakamın çok azalmasından sonra, başarı sıralamalarında büyük değişimler beklemek normal değil mi?
Çok değerli öğrenci arkadaşlarım; LYS; bilenin kazandığı ve çalışanın kesinlikle karşılığını aldığı bir sınavdır. YGS sıralamanız nasıl olursa olsun bunun telafisinin olduğunu asla unutmayın. Tek yapmanız gereken LYS'ye odaklanmak. Eğer halen toparlanamadım, LYS moduna geçemedim diyen varsa şu andan itibaren çalışmalara başlamalı. Geride kalan süre yeter de artar. Zamanı doğru planlayın, motivasyonunuzu yüksek tutun ve kendinize güvenmekten vazgeçmeyin"

Yeni Şafak