- Lut Peygamber Ve Halkı

Adsense kodları


Lut Peygamber Ve Halkı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Fri 3 August 2012, 10:42 am GMT +0200
LÛT PEYGAMBER VE HALKI

Lût aleyhisselâm, Hz. İbrahim'in yeğeni idi. Bugün Ürdün dediğimiz, Irak ve Suriye ara­sındaki bölgede yaşayan insanlara yol göster­mek için gönderilmişti. Fakat onlar Peygam­beri alaya aldılar ve davetini reddettiler. So­nuçta bu halk ve şehirleri Sodom şiddetli bir deprem ile tamamen yok edildi.

Mevdûdî, bu azabı tefsirinde şöyle anlatır: "Yağan, yağmur damlaları değil de bir taş sa­ğanağıydı. Kur'ân'ın ifadesine göre, Hz. Lût ev halkıyla birlikte gecenin geç saatlerinde evi terk ettiğinde, gün doğusuyla birlikte kor­kunç bir patlama ve deprem meydana geldi, bütün herşey altüst oldu; volkanik bir patla­manın sonunda ve kuvvetli rüzgârın etkisiyle şehre ateş hâlinde taşlar yağdı.

Lût kavmine gelen ilâhî azâbm ayrmtılan,Kitab-ı Mukaddes, eski Yunan ve Latin metinle­rinde vardır. Ayrıca günümüzde yapılan muh­telif tarihî, arkeolojik ve jeolojik araştırma ve İncelemeler bu olaya ışık tutmaktadır. Bunları kısaca aşağıya alıyoruz:

Lût gölünün güney ve doğusundaki verimsiz ve terkedilmiş topraklarda bulunan yüzlerce kalıntı bu bölgenin geçmişte oldukça zengin ve hayli kalabalık bir yer olduğuna işaret et­mektedir. Arkeologlara göre, bu bölge geliş­me ve refahının en yüksek düzeyine M.Ö. 2300 ila 1900 dönemi arasında erişmiştir. Ta­rihçiler ise Hz. İbrahim'in M.Ö. 2000 yılla­rında yaşamış olduğunu tahmin ediyorlar. Bu bakımdan, bu bölgenin en iyi dönemini Hz. İbrahim ile yeğeni Hz. Lût'un devrinde yaşa­dığını kabul edebiliriz.

Bölgenin en verimli ve kalabalık mevkii, Tevrat'ta geçen de geçen Siddim vâdisiydi: "Ve Lût gözlerini kaldırdı, ve bütün Erden Havzasının, Sodom ve Gomorra'yı Rab helak etmeden evvel Rabbin bahçesi gibi, Tsoara giderken Mısır diyan gibi, her yerde suyu bol olduğunu gördü." (Tekvîn, 13: 10). Bugünkü arkeologlar ve bilim adamlarına göre bu ma­mur ve yemyeşil bölge, Lût Gölü'ne (Ölü De-niz'e) gömülmüştür. Arkeolog ve bilim adamlarının bu neticeye varmaları için bazı sebepler vardır. Araştırmalar göstermiştir ki, eski çağlarda bu göl, bugün olduğu kadar gü­neye uzanmamaktaydı. Bugünkü Ürdün'ün el-Karak şehrinin batısında el-Lisan adında kü­çük bir yanmada vardır. Göl eski zamanlarda işte buraya kadar uzanırdı. Bunun güneyinde bulunan ve şimdi suların altındaki vadi ise es­kiden çok verimli bir topraktı: Siddim Vâdİsi'nde Lût kavminin yaşadığı Sodom'dan başka Gomorra, Adma, Senbuyem ve Zoar şehirleri de vardı. M.Ö. 2000 yılları dolaylarında bu vadi, şiddetli bir deprem so­nucunda çökmüş ve üstüne Lût Gölü (veya Ölü Deniz)in suları dolmuştu. Bugün bile gö­lün en sığ yeri burasıdır. Roma devrinde bu­ralarda gölün derinliği o kadar azdı ki, insan­lar el-Lisan'dan batı yakasına kadar yürüye­rek geçebiliyorlardı. O zamana kadar güney kıyısı boyunca suların altında kalmış orman ve sazlıkları görmek mümkündü. Hatta bura­lardan geçenler göle bazı binaların girmiş ola­bileceğinin işaretlerini görebiliyorlardı.

Eski Ahit'ten, eski Yunan ve Latin metinle­rinden bu bölgede bol miktarda petrol ve as­falt (zift) kuyularının bulunduğu anlaşılıyor. Bazı yerlerden tabiî gaz da çıkardı. Jeolojik gözlemlerin akla getirdiği, şiddetli bir dep­remle birlikte petrol, gaz ve asfaltın yukarı fırlatılıp ateş almış ve bütün bölgenin bir bomba gibi patlamış olması ihtimalidir. Eski Ahit'te yer alan bilgilere göre Ürdün ve Sodom'un büyük bir felakete uğradığı haberini aldıktan sonra Hebron'dan bölgeye gelen Hz. İbrahim, "Sodom ve Gomorra'ya doğru ve bütün Havza memleketine doğru baktı, ve gördü, ve işte, yerin dumanı ocak dumanı gibi çıkıyordu." (Tekvin, 19: 28)
.