- Liderlik

Adsense kodları


Liderlik

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 21 May 2012, 05:20 pm GMT +0200
LİDERLİK

1- Liderlik Ve Komutanın Birliği

'Komuta'nın birliği, savaş planını yerine ge­tirme hususunda, ordunun bütün tabaka ve kısımlarının istekli ve aktif olarak işbirliği­ne gitmelerini sağlar. Bu prensibin önemi în-giliz Sahra Talİmnamesi'nde şöyle özetlen­miştir: "Herhangi bir ordunun veya ulusun bileşke kısımlarının güçlerini en geniş kapa­siteye ulaştırmalarını sağlayan yegâne şey, et­kili bir işbirliğidir (kooperasyon). Bu işbir­liğinin etkili olabilmesi için bütün kısım ve bölümler birbirlerinin kapasite ve sınırların­dan haberdar olmalı ve bu bilgiden, destek isteme ve elde etme hususunda faydalanma­lıdır. İşbirliği, en üst politik ve stratejik plan­lamadan, silahlı kuvvetlerin en küçük birim­leri ve alt birimlerine kadar her safhada ger­çekleştirilmelidir."

Askeri bîr operasyonun başarısı, tabiatıyla askerî liderliğin üstün niteliklerine bağlıdır. Bir lider, strateji ve operasyonlarında bu fak­törleri nasıl kullanabilir ve bundan da öte, nasıl düşmanlarından önce ve üstün olarak gerçekleştirebilir? Planlarının gizliliğini sağ­lamakla beraber, taarruzunu, düşmanından daha iyi ve etkili bir şekilde nasıl organize edebilir? Askeri operasyonlarında rakibin­den daha başarılı bir güvenlik ve etkinlik sağ­larken, mümkün olan en alt seviyede can ve mal kaybıyla ordunun rasyonel kullanımını nasıl gerçekleştirebilir? Düşman tarafından kendine karşı kullanılmasından evvel sürp­riz unsurunu en üstün ve en başarılı bir şe­kilde nasıl kullanabilir? Askerlerini, hedef ve davalarının doğruluğuna en iyi nasıl inandı­rabilir, sadakatlerini nasıl elde edebilir ve on­ları, güçlü bir azim ve kararlılıkla çarpışmaya en iyi nasıl hazırlayabilir? Ve bunlardan da öte, askerlerinin düşman karşısında bütün güçleriyle çarpışmalarını ve aralarındaki iş­birliğini nasıl sağlayabilir?

Şüphesiz bu unsurların etkili ve başarılı kul­lanımı çok yüksek ve fevkalâde niteliklere sa­hip bir lideri gerektirir. Böyle bir liderin ni­teliklerini şöyle sıralayabiliriz: Vaziyeti tam anlamıyla kavrayabilecek ve her yeni durum­da basiretle ve ustalıkla mukabelede buluna­bilecek bir lider; adamlarının sadakatini el­de edebilecek, onları şevk içinde işbirliği yap­maya sevk edebilecek ve aynı zamanda as­keri insiyatifi elinde bulundurabilecek bir li­der; savaşın sıcak anlarında, hatta çok ağır, ümitsiz askerî durumlarda bile soğukkanlı ve dengeli mizacını koruyabilecek ve zaman kaybetmeden rasyonel ve başarılı bir çözüm bulabilecek bir lider; düşmanı kendi savaş taktiklerini uygulayarak zayıflatıncaya kadar savaşabilecek ve zayıflayan düşmanı alt ede­bilecek yeterli kuvveti de bu sırada birikti-rebilecek bir lider.

Bu savaş prensiplerinin ışığında, Muhammed'ın askerî bir komutan olarak liderliğini değerlendirelim.