- Liderliğin Nitelikleri

Adsense kodları


Liderliğin Nitelikleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 21 May 2012, 05:18 pm GMT +0200
Liderliğin Nitelikleri


Rasulullah, ilişki kurduğu herkese kendi­ni sevdiren ve ümmetinin baştacı olmasını sağlayan birçok niteliklere sahipti. Lütufkâr, nazik, mütevazı ve sevgi doluydu. Onun uğ­runa her şeylerini feda etmeye hazır insan­ların kalplerini kazanmıştı.

Cesaret Ve Kararlılık
 
Bunlardan da öte, Muhammed, cesur ve korkusuzdu. Bazı zamanlarda bir sürü teh­like ve felâketlerle birarada karşılaştı, fakat asla hiçbir zayıflık veya ürkeklik belirtisi gös­termedi. Ebu Hureyre'nin bir rivayetinde Peygamber şöyle buyuruyor: "Nefsimi elinde bulundurana and olsun ki, eğer ina­nanlardan kendilerine binek temin edeme­diklerim benim arkamda kalmaktan dolayı memnuniyetsizlik duymamış olsalar, Allah Yolu'nda bir sefer olduğu zaman (asla) ar­kada kalmazdım. Nefsimi elinde bulundura­na andolsun ki, Allah yolunda öldürülmeyi ve tekrar hayata getirilmeyi, sonra yine öl­dürülmeyi ve hayata getirilmeyi, sonra yine öldürülmeyi ve hayata getirilmeyi ve tekrar bu yolda öldürülmeyi dilerim." (Mişkât).

Peygamber birçok savaşta çarpıştı ve düş­manın en tehlikeli saldırılarında bile yerin­den bir adım olsun geri çekilmedi. Savaş bü­tün şiddetiyle devam ederken daima düşman hatlarına en yakın yerde bulunurdu. Berabe­rindekiler kaçıyor olduklarında bile bulun­duğu yerde cesaretle çarpıştı. Bu olay Uhud ve Huneyn savaşlarında görüldü. Beraberin­dekiler savaş alanından kaçıp giderken o ye­rinden ayrılmadan çarpıştı ve kaçanları geri çağırdı. Her iki olayda da durumu kurtaran onun cesareti ve kahramanlığı oldu. İbn Ab-bas, Peygamber'ın Huneyn savaşında her saldırıya karşı sarsılmaz bir şekilde karşı koy­duğunu söylemiştir. îbn Ömer'den rivayet edildiğine göre o; "Peygamber'dan daha cesur ve korkusuz kimseyi görmediğini" söy­lemiştir. Hz. Ali, savaş ne zaman korkunç bir hâl alsa, hep beraber onun kanatlan altına sığındıklarını söylemiştir.

Muhammed'ın savaş alanında yaptıkları daha sonra gelen nesilleri şaşkınlığa uğrat­mıştır. Hepsi, hayret ve şaşkınlık içinde onun askerî bir komutan olarak ortaya koyduğu örneğe hayran kalmışlardır. Bedir Savaşı^ nda, Peygamber, çocuklarla beraber 313 kişi olan eksik teçhizatlı bir orduyla, zama­nın silah ve savaş araçlarıyla mücehhez 1.000 kişilik bir orduya karşı çarpıştı; maddî güç dengesizliğine rağmen onlara karşı olağanüs­tü bir cesaretle direndi ve zafere ulaştı. Hu­neyn Savaşı'na katılmış olan Bera b. Azib-in rivayet ettiğine göre Peygamber'dan başka herkes kaçmıştı. İbn Azib: "Şahitlik ederim ki Rasulullah metanetini korudu ve yerinden ayrılmadı. Allah'a yemin ederim, savaş kızışınca onun yanına sığındık ve biz­den ona en yakın yerde durabilen en cesur olanımız olarak kabul edildi." demiştir. Enes, Rasulullah'ın herkesten daha cesur oldu­ğunu söylemiştir. Bir keresinde, Medine'ye, düşmanın saldırdığı haberi gelmişti.Halk çar­pışmaya hazırlandı. Fakat aralarından ileri atılan kişi sadece Muhammed 'ın kendisi idi. Bineğini bile eğerlemeden yola koyuldu ve düşmanın bulunması muhtemel olan bü­tün yerleri dolaştı. Daha sonra dönerek hiç­bir tehlike olmadığını bildirdi.

Peygamber böyle konularda daima cesa­ret ve kararlılıkla insiyatifi elinde bulundur­du. O, 28 seferde bulundu ve her savaşta müstesna bir cesaret ve kahramanlık örneği gösterdi.