- Lian

Adsense kodları


Lian

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 1 March 2011, 07:44 pm GMT +0200
 

Lİ'AN (LA'NETLEŞME)

 

Cuma mescidinde, minber üstünde veya yanında hazır bulu­nan Hâkim ve en az 4 şahit Önünde bir erkeğin:

fi) Neseî, talâk 48, 49, 84. Buharî, hudûd 23, ahkâm 29. vs.

- Allah'ı şahit tutarım ki "Karım falan kimse ile zina etmiştir. Dediğim sözde muhakkak ben doğru söyleyenlerdenim."

Çocuğunun babası olmadığım da belirtmek istiyorsa,

- 'Ye şüphesiz şu çocuk da benden değil, zina mahsûlüdür," de­se ve bu sözleri dört defa tekrar etse, beşinci de,

-  "Şayet karıma yaptığım bu isnatta yalancı isem Allah'ın lâ'neti üzerime olsun" der, la'netleşme işi tamamlanır. Kocadan iftira cezası düşer. Ve karısına bu sözler sonucu zina cezası tatbik edilir. Ancak kadın da kocasına karşı la'netleşirse ve;

-  "Allah şâhidimdir ki kocam olan şu şahıs benim falanla zina yaptığım hususundaki isnadında yalancıdır. Ve şu çocuk zina mahsulü değil, kendi çocuğudur", der aynı sözü dört defa tekrar eder, beşincide,

-  "Şayet kocam bana isnâd ettiği hususta doğru ise Allah'ın gazabı üzerime olsun" derse, zina cezası artık kadından da düşer. Çocuk babasından alınır. Karı ile koca arası da ebedî olarak ayrıl­mış olur.

Hukukçular, ayrılık hususunda ihtilaflıdırlar. Şafiî'ye göre: Yalnız kocanın la'netleşmesiyle ayrılık meydana gelir. Mâîik'e gö­re: Karı ve kocanın her ikisinin birden la'netleşmesiyle ayrılık meydana gelir. Ebû Hanîfe'ye göre: Hâkim ayrılık kararı verene kadar, karı ve kocanın la'netleşmeleri ayrılıklarını meydana ge­tirmez.

Kadın, kocasına zina iftirasında bulunursa iftira cezası tatbik edilir. La'netleşmez. Koca la'netleşmeden sonra yalan söylediğini belirtirse çocuk kendinin olur ve iftira cezasına çarptırılır. Şafiî'ye göre: Karısı helâl olmaz. Ebû Hanîfe'ye göre: Helâl olur.

Ahkâm-ı Sultaniye[205]




[205] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 431-432.