- Leşin, Kanın Ve Domuz Etinin Haram Olması

Adsense kodları


Leşin, Kanın Ve Domuz Etinin Haram Olması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Sat 5 March 2011, 12:52 am GMT +0200
(Haram Ve Helâl Yiyecekler)
 Leşin, Kanın Ve Domuz Etinin Haram Olması

Mâide sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Size şunlar haram kılındı: Leş {yani, ölmüş olan her şeyin eti}, kan {yani, akıtılmış olan kan}, do­muz eti, Allah'ın gayrisi için boğazlanan {yani, Al­lah'tan başka ilahlar adına kesilmiş olanlar -Müslüman tarafından kesilmiş olsa dahi yenilmesi haramdır-}, boğulan {yani, ister en'âmdan olsun, ister başka hayvanlardan olsun boğulanlar haramdır}, vurulan {yani, sopa ya da başka bir şeyle vu­rularak öldürülenler}, yüksek bir yerden yuvarla­nan {yani, kuyuya yuvarlanıp yahut damdan dü­şüp ölenler}, süsülenler {yani, bir koyun tarafından veya başka bir hayvan tarafından süsülerek ölen­ler} yırtıcı bir hayvan tarafından parçalanmış olanlar {yani, en'âmdan ya da başka hayvanlardan yırtıcı hayvanlar tarafından avlananlar). (Mâide/3) Yüce Allah boğulanlar, vurulanlar, yüksek yerden yu­varlananlar, süsülenler ve yırtıcı hayvan tarafından par­çalananlar için istisnada bulunarak buyuruyor ki:

Bunlardan, canı çıkmadan yetişip kestikleriniz müstesna. (Mâide/3)                         

Sonra Yüce Allah şöyle devam etmektedir:           

Nusub {yani, câhiliyye dönemi Arablarının ibâdet etmek üzere diktikleri ve kendilerine hayvan kes­tikleri taşlar} üzerinde boğazlananlar ve ezlâm {ya­ni, müşrik Arablarm yapacakları işlerde kısmet aradıkları oklar) ile kısmet aramanız {müşrik Arab-lar, gazaya gitmek yahut yolculuğa çıkmak istedik­lerinde ok çekerlerdi. Bunlardan birinde, "Rabbim bana emretti", diğerinde ise "Rabbim bana nehyet-ti" yazılıydı. Bunlardan hangisi çıkarsa onu yapar­lardı}. Bütün bunlar fısktır {yani, bu âyette yasak­lananları işlemek bir ma'siyettir}. (Mâide/3) Sonra Yüce Allah şöyle buyuruyor:

Fakat kim son derece açlık içinde çaresiz kalır da günaha meyletmeksizin {yani, herhangi bir ma'si-yet işleme kasdı gütmeksizin} —{Yüce Allah Baka­ra sûresinde ise, Kim bunlardan yemeye mecbur kalır da, tecavüz etmeksizin {yani, helâl kabul et-1 î ı meksizin} ve haddi aşmaksızın {yani, mecbur kal­madığı halde yemeye kalkışmaksızm} (yerse), ona da günah yoktur (Bakara/173) buyuruyor}— onlar­dan yemeye mecbur olursa, elbette Allah gafurdur {yani, çaresizlik ve mecburiyetten dolayı haram olan eti yiyenlere karşı bağışlayıcıdır}, rahimdir {yani, böylelerine karşı merhametlidir}. (Mâide/3)

Bunun bir benzeri de En'âm (145. âyet) ile Nahl (115. âyet) sûrelerinde bulunmaktadır. [268]


[268] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 279-281.