- Küsûf Namazı Hutbesi

Adsense kodları


Küsûf Namazı Hutbesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Thu 28 January 2010, 01:27 pm GMT +0200

Küsûf namazı için hutbe okumak meşru değildir. Namaz kılma es­nasında güneşin karartısı gidip de aydınlanırsa, namazın geri kalan kısmı aslî şekliyle tamamlanır. Gurup vaktinde güneş tutulur da, o şe­kilde batarsa bahis konusu namaz kılınmaz. Bu namaz için hutbenin meşru olmayışı, Şâfiîler dışındaki diğer mezheblerin ittifakıyla sabittir.

Şafiiler dediler ki: Küsûf namazını cemaatle kılan erkekler için, tıpkı bayram namazlarından sonra olduğu gibi iki hutbe okumak sünnet­tir. Bu durumda güneş açılsa bile yine aynı şekilde namaz ve hutbeye devam edilir. Yalnız, bu hutbede tekbir yerine istiğfarda bulunulur. Ki bu da hâle münâsip bir davranış olur. Bu hutbelerde Cuma hutbesinin şartları aranmaz. Yalnız, cemaatin duyması, hutbenin Arapça olması ve hatibin de erkek olması gereklidir.

Malikiler dediler ki: Namazın birinci rek’atinin iki secdesi ta­mamlanmadan önce güneş açılırsa, fazla kıyam ve rükû yapmaksızın nâfile namaz gibi iki rek’at kılınır. Herhangi bir uzatma da yapılmaz. Ama güneş, birinci rek’atin iki secdesi yapıldıktan sonra açılırsa aslî şekliyle kıyam ve rükûları ikileyerek namaz kılınır. Fakat kıraat uzatılmaz. Bazı­ları da yine bu namazın, nafileler gibi tamamlanması gerektiğini söyle­mişlerdir ki, her iki görüş de aynı ağırlıktadır.[24]