sumeyye
Mon 15 November 2010, 09:52 pm GMT +0200
Kurbanın Kesimi İle İlgili Bilgiler
En faziletli olan, kurban sahibinin kurbanı kesmesidir. Onun yerine başkası da kesebilir. Şafiiler:
Ey Allah’ım! Bu sendendir ve bunu kendin için benden kabul buyur, diye dua edip Bismillahi Allah-u Ekber diyerek hayvanı boğazlarlar. Besmele getirmek sünnettir. Getirilmez se de eti haram olmaz. Hanefilerce besmelenin getirilmesi vacibtir. Kasten getirilmezse hayvanın eti haram olur. Hanefi ler kurbanı keserken:
«De ki: “Hiç şüphesiz benim namazım da ibadetlerim de hayatım ve ölümüm de alemlerin Rabbi olan Allah içindir!” (En’am S: 162)» ayeti celilesini okur, Bismillahi Allah-u Ekber di yerek hayvanı keserler. Hayvan kesilmeden kıbleye çevrilir ve salavatlar da getirilir.
Kurban, Bayram namazından sonra 4.gün güneş batı-mına kadar kesilmelidir. Bu vakitler dışında kesilirse kurban olmaz. Sadaka hükmüne geçer. Hanefi mezhebinde ise 3.gün güneş batımına kadar kesilmesi gerekir. En faziletlisi ilk günde kesmektir.
Kurbanlık hayvan 1 yaşındaki koyun, 2 yaşındaki keçi veya inek-sığır, 5 yaşındaki develerdir. Bir yaşını doldurma-mışsa da süt dişi düşürmüş veya semizlenmiş koyun da kur ban olur. Hanefi mezhebince keçinin 2 yaşını doldurmuş ol ması şartı yoktur. Ayrıca ceylan, tavuk vb. hayvanlar kurban olmazlar. Kurban, eti azaltan kusurlardan, hali olması gerekir. Kör, topal, uyuzlu, çok az otlayan, çok hasta, kulağı, kuyruğu, memesi, dili veya bunların çoğu kesik olan, dişleri dökülmüş olan hayvan kurban olmaz.
Hastalığı az, gece görmeyen, kulağı delik, boynuzsuz veya boynuzu kırık, yaratılıştan memesi olmayan hayvanın kurban olmasında bir beis yoktur.
Kurbanın etinin tümünü dağıtmak en faziletli olandır. Tabi teberrüken bu kurbandan biraz yemek sünnettir. Eğer tümü dağıtılmazsa yarısının dağıtılması veya üçte birinin yenilip üçte birinin hediye edilmesi, diğer birinin de tasadduk edilmesi uygun olandır. Kurbanın satılması caiz değildir. Veya derinin kasaba verilmesi de uygun değildir. Onu da ya tasadduk eder ya da kullanmak için edinir.
Kurban vekalet verilerek de kesilebilir. Vekalet bizzat verilebileceği gibi mektup, telefon vs. vasıtalarla da verilebilir.
Bir kurbanın kesilmesinin sevabından, kestirene kadar; kesen, besleyen, alan-satan, etini pişiren ve yiyen de his sedar olur. Yenildiğinde söylenen elhamdulillah da bütün his-sedarların hanesine sevap olarak yazılır.
Rabbimizden dileğimiz o ki, Müslümanların kesmiş ol dukları kurbanlarını kendisi için kabul buyursun. Bu vesileyle de tüm kardeşlerimizin Kurban Bayramlarını tebrik eder hayır dualarını bekleriz.
Halef YILMAZ