- Kurbanın çeşitleri ve nitelikleri

Adsense kodları


Kurbanın çeşitleri ve nitelikleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Tue 1 February 2011, 05:19 pm GMT +0200
59. Kurbanın Çeşitleri ve Nitelikleri



Bu babta dört meşhur mes'ele vardır:

1- Hangi cins hayvanlar kurban edilebilir?

2- Kurban edilen hayvan nasıl olmalıdır?

3- Kurban edilen hayvanın kaç yaşında olması gerekir?

4- Bir kurban kaç kişi için kesilebilir?
[6]

 

1. Kurban Olabilen Hayvanlar:
 

Bütün ulema hayvanlardan deve, sığır, koyun ve keçinin kurban edile­bildiğinde müttefiktirler. Ancak bunlardan hangisinin daha sevaplı oldu­ğunda ihtilâf etmişlerdir.

İmam Mâlik burada, hedy'ler hakkında söylediğinin tersini söyleyerek, koyunun sığırdan, sığırın da deveden sevaplı olduğunu benimsemiştir. İmam Mâük'ten devenin sığırdan, sığırın da koyundan efdal olduğu görüşü de rivayet olunmuştur. İmam Şâfıi ise, İmam Mâlik'in dediğinin aksini söy­leyerek, «Sevabta, önce deve, sonra sığır, sonra koyun gelir» demiştir.

Bu ihtilâfın sebebi, kıyas ile Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in fiili arasında bulunan çelişmedir. Zira -bazılarının söylediğine göre- Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den koçtan başka bir şeyi kurban ettiği rivayet olunmamış­tır [7]. Bu ise, kurban için koyunun diğer şeylerden sevaplı olduğunu göster­mektedir. Buhârî ise İbn Ömer'den, «Peygamber (s.a.s) Efendimiz -deve ol-fcun, diğer hayvanlar olsun- kurbanlarını musallada keserdi» diye rivayet et­mektedir [8].

Kıyasın bununla çelişmesine gelince: Çünkü kurban da -hedy gibi- hay­van kesmek yolu ile yapılan bir ibadettir. Bunun için onun da hedy gibi olma­sı lâzım gelir. Hedy'de ise -bilindiği üzere- Önce deve efdaldir. İmam Şafii kendi görüşü için, metni Cum'a namazı bahsinde geçen, «Kim Cuma nama-

zina birinci saatte giderse bir deve, ikinci saatte giderse bir sığır, üçüncü sa­atte giderse bir koç kurban etmiş gibi (sevab kazanmış ) olur» hadisi ile ihti-cac etmiştir. Zira bu hadisten, devenin sığırdan, sığırın da koçtan efdal oldu­ğu açıkça anlaşılmaktadır, tmam Mâlik ise, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in fiili ile kavline dair hadislerin birbirleriyle çelişmemesi için bu hadisi yalnız hedy'e hamletmiştir ki en iyisi budur.

Bu ihtilâfa; bu kurban kesme ibadetimiz, "Ona fidye olarak büyük bîr kurbanlık verdik" [9] âyet-i kerimesinde, kendisine fidye olarak büyük bir kurbanlık verildiği bildirilen İbrahim (a.s,)'den kalma bir hatıra mıdır, yoksa bize emredilen müstakil bir ibadet midir diye tereddüt edilmesi de sebep ola­bilir. Zira eğer, ibrahim (a.s.)'den kalma bir hatıradır diyecek olursak- o ha­disede ibrahim (a.s.) bir koç ile taltif edildiği için- kurbanlığın efdali koçtur dememiz lâzım gelir ve eğer, müstakil bir ibadettir dersek -Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in koçtan başka hayvanları da kurban ettiği sabit olduğu için- ko­çun daha efdal olduğunu gösteren bir delil bulamayız ve bu taktirde imam Şafii'nin görüşünü tutmamız gerekir.

Ulemanın hepsi deve, sığır, koyun ve keçiden başka hayvanların kur­ban edilmesinin caiz olmadığında müttefiktirler. Yalnız Hasan b. Salih'ten «Yabani sığır yedi kişi için ve ceylan da bir kişi için kurban edilebilir» diye söylediği rivayet olunmuştur. [10]


[6] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/323.

[7] Halbuki, Rasûlullah'm sığır kestiği de sabittir: Buhârî, Edâhî, 73/3, no: 5548; Müslim, Hacc, 15/17, no: 1211.

[8] Buhârî, Edâhî, 73/6, no: 5552.

[9] Sâffât, 33/107.

[10] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/323-324.


ceren
Mon 13 January 2020, 06:50 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun paylaşım dan kardeşim...

Sevgi.
Tue 14 January 2020, 05:26 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim

Bilal2009
Wed 15 January 2020, 03:47 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun