- Kurbanı sahibinin kesmesi veya hazır bulunması

Adsense kodları


Kurbanı sahibinin kesmesi veya hazır bulunması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 15 March 2011, 12:41 pm GMT +0200
Kurbanı Sahibinin Kesmesi veya Hazır Bulunması:




Kurban sahibi kesme işini iyi yapamıyorsa, onun yerine başkasının kesmesi daha iyi olur. Başkası kesse bile, kesim esnasında orada kendisinin hazır bulunması müstehab olur. Zira Peygamber Efendimiz (sas) Fâtıma anamıza şöyle buyurmuştur:

“Ey Muhammed'in kızı Fâtıma! Kalk da kurbanının kesiminde hazır bulun. Çünkü onun kanının yere damlayan ilk katresi ile senin bütün günahların bağışlanır. Onun kanı ve eti yetmiş kat fazlasıyla getirilip senin terazine konulur.” Orada bulunan Ebû Saîd el- Hudrî (ra) dedi ki; 'yâ Rasûlallah (sas), bu sadece Muhammed ailesine mi mahsustur? Zira onlar kendilerine verilen hususî hayır ve iyiliğe lâyıktırlar. Yoksa bu hem Muhammed ailesine ve hem de bütün müslümanlara mı mahsûstur?’ Peygamber Efendimiz (sas) ona şöyle buyurmuştur:

“Bu Muhammed ailesine ve bütün müslümanlara mahsûstur.”

Sahibinin izni olmadan bir kimse başkasının kurbanını keserse istihsanen caiz olur (İmam Züfer): Ama kıyasen caiz olmaz. Bu Züfer'in kavlidir. Çünkü o, izni olmaksızın başkasının koyununu kesmiştir; değerini tazmin etmesi gerekir. Bu, kasaba âit bir koyunu başkasının kesmesine benzer. Tazminat alınca da artık kesilen bu hayvan, sahibi için kurban olamaz. Bunun istihsanen caiz olacağını söylemiştik.

Bir kimse kurbanlık için bir hayvan satın alınca, artık onun kurban olarak kesilmesi belirlenmiştir. Onu kurban etmesi vâcib olur. O hayvanı kesme hususunda, kesmeye ehil olan herkesten, delaleten yardımcı olmaları istenmiş ve onlara izin verilmiş sayılır. Çünkü her hangi bir arıza ve mâniâ dolayısıyla onu kesmekten âciz kalabilirler. Bu durumda o, kasabın kesmek üzere ayağını bağladığı bir hayvanı kesmiş gibi olur. Bu takdirde sahibi kesmese ve kesiminde hâzır bulunmasa bile, belirlediği hayvanı kurban etmekle maksadını gerçekleştirmiş, hayır ve iyiliğin husulünü çabuklaştırmış olmaktadır. O zahiren bu kesime razı olmuştur. [24]



[24] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 4/235-236


Bilal2009
Sat 9 May 2020, 12:54 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm Rabbim bizleri ilim öğrenenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

es-Sabur
Sat 9 May 2020, 01:08 pm GMT +0200
Kurban kesen kişi kurbanı kendisi kesemiyorsa kesilen yerde bulunmalıdır

Sevgi.
Sun 10 May 2020, 09:03 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Biri eğer kurbanını kendi kesemiyorsa. onun yerine başkası kesebilir.fakat o kişi kesilen kurbanının yanında bulunması gerekir.
Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim