- Kurban kesimindeki müstehap mekruhlar

Adsense kodları


Kurban kesimindeki müstehap mekruhlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 1 August 2012, 01:43 pm GMT +0200
ÜÇÜNCÜ AYIRIM KURBAN KESİMİNDEKİ MÜSTEHAP VE MEKRUHLAR: [788]

19. Kesimden Önceki Mendup Ve Mekruhlar:
 
a) Kesimden birkaç gün önce kurbanlığın bağlanıp, takarrub için hazırlanması ve ona özen gösterilmesi, işaret konulması,
b) Kurbanlığı kesim yerine sert, yağını çekerek getirmeyip, güzelce ve hayvana eziyet vermeden ulaştırmak,
c) Udhiye olarak alınan koyunun yününün kırkılması, sütü­nün sağılması mekruhtur. Çünkü kurbanlığın bizatihi  kendisi kurbet içindir, bu sebeple kesim öncesinde onun herhangi bir yerinden faydalanılamaz. Süt, yün vb.'den faydalanan, bunları veya de­ğerlerini tasadduk etmelidir. Bazı hanefî hukukçular, bu hükmün, adak kurbanı ile fakir kimsenin satın aldığı kurbanlar için ge­çerli olduğu görüşündedir.
d) Kurbanlığın satılması, Ebu Hanife ve Muhammed eş-Şeybani’ye göre -mekruh ise de- caizdir; Ebu Yusuf’a göre -artık vakıf hükmünde olduğundan- caiz değildir. Satılan kurbanlığın yerine, aynı değerdekini veya daha fiyatlısını almak gerekir.
e) Kurbanlık olarak satın alınan hayvan yavrularsa,  yavru da anasıyla birlikte kesilir; kesilmeyip satılır veya elde tutulursa bedeli tasadduk edilir. Bununla birlikte, tasaddukun sadece fakirin satın aldığı udlıiye kurbanı için gerekli olduğunu savunan hanefî hukukçular da bulunmaktadır.
f) Udhiye kurbanına binmek, yük taşıtmak ve çalıştırmak mekruhtur; değerine bir noksanlık gelmedikçe, herhangi bir işlem gerekmez,  ancak bunlar sebebiyle değerine noksanlık gelirse, bu noksanlık tutannca sadaka ödenir. Kurbanlıklar, bu işler için kira ile kullanılırsa, hem gelir, hem de değerine gelen noksanlık kadar sadaka ödenir.