- Kurban etleri

Adsense kodları


Kurban etleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Tue 1 February 2011, 05:08 pm GMT +0200
61. Kurban Etleri


Ulema kurban sahibinin kurbanının etinden bir kısmını yemek, bir kıs­mını da dağıtmakla emrolunduğunda müttefiktirler. Zira Cenâb-ı Hak,

"Kurbanlarınızdan siz de yiyin ve çaresiz kalmış yoksula da yedirin"
[42] ve

"Kurbanlar kesilince onlardan yiyin ve isteyene de, istemeyene de verin"
[43] buyurmuştur. Peygamber (s.a.s) Efendimiz de «Yiyin, tasadduk edin ve kendinize kaldırın» [44] buyurmuştur.

Mâlikî mezhebinde, kurban sahibi kurbanının etinden hiç yemeyip hep­sini dağıtırsa veyahut hiç vermeyip hepsini yerse caiz midir, yoksa bir kısmı­nı yiyip bir kısmını dağıtmak gerekli midir diye ihtilâf edilmiştir.

îmam Mâlik «Kurban sahibi kurbanının hepsini yiyemediği gibi, hepsi­ni dağıtamaz da, ancak bir kısmım yer bir kısmını dağıtır» demiştir. İbnü'l-Mevvâz ise, «Kurban sahibi muhayyerdir: isterse hepsini yer, isterse hepsini dağıtır, isterse bir kısmını yer, bir kısmını dağıtır» demiştir.

Ulemanın çoğu, «Kurbanı üç bölük yapıp bir bölüğünü yemek, bir bölü­ğünü dağıtmak, bir bölüğünü kaldırmak müstehabtır» demişlerdir. Mâlikî ulemasından Abdülvehhab, «Kurban sahibinin kurbanından yemesi vacib değildir» demiş ise de mezhebin diğer bazı uleması bunun vücubunu benim­semişlerdir. Zannedersem zahiriler, kurbanın, yukarıda geçen hadisin ge­rektirdiği üç kısma bölünmeyi benimsemişlerdir.

Benim bildiğime göre, ulema kurbanın etini satmanın caiz olmadığında müttefiktirler. Fakat derisi ve tüyü gibi yenmeyen diğer şeylerinin satılıp sa­tılmadığında ihtilâf etmişlerdir.

Cumhur, «Satılması caiz değildir», Atâ «Caizdir» demişlerdir. îmam Ebû Hanife ise: «Para ile satılması caiz değildir, fakat eşya ile değiştirilmesi caizdir» demiştir. Çünkü ona göre bir şeyi bir başka şeyle değiştirmek o şeyin aynını kullanmak kabilindendir. Kurbanın deri ve tüylerini kullanmanın cevazında ise icma' edilmiştir. Kurban bahsinin ana kaideleri hakkında bu kadar kâfidir. Allah'a hamd ve senalar olsun. [45]


[42] Hacc, 22/28.

[43] Hacc, 22/36.

[44] Buhârî,Edâ/ıf, 173/16, no: 5559.                                                 

[45] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/337-338.