- Kuranın Bizi Tefekküre Daveti

Adsense kodları


Kuranın Bizi Tefekküre Daveti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Mon 23 August 2010, 12:42 pm GMT +0200
KUR’ÂN BİZİ TEFEKKÜRE DÂVET EDİYOR


“Şüphesiz semavat ve arzın yaratılmasında, gece ile gündüzün birbiri peşi sıra gelmesinde, insanların faydasına olan şeyleri denizde taşıyarak yüzüp giden gemilerde, Allah’ın gökten indirdiği bir su ile ölmüş olan toprağı diriltmesinde, yeryüzünde her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgârları ve yer ile gök arasında emre âmâde bekleyen bulutları döndürmesinde elbette düşünen insanlar için pek çok deliller vardır.”

(Bakara: 2/164)


BU âyet Kur’ân’da bulunan tefekkür âyetlerinin en kapsayıcı olanlarından birisidir. Bütün bu sıralanan varlıkların yaratılışlarını düşündüğümüzde Allah’a olan inancımız sağlamlaşır, kuvvetli olur. Kur’ân bizi bu şekilde tefekküre dâvet ediyor.

Önce göklerin ve yerin yaratılışını düşünelim. Uçsuz bucaksız, yıldızlarla yaldızlanmış, galaksilerle ve güneş sistemleriyle donatılmış muhteşem bir gökyüzü, uzay. Bir harfi dahi yazan birisi olduğuna göre, bu muhteşem kâinatı yaratan da elbette vardır ve o da Allah’tır. Aynı şekilde dünyayı insanların yaşayışlarına uygun bir şekilde yaratan da Allah’tır. Çünkü yer küremiz insanı ve insanının özelliklerini tanıyacak bir akla, bilince ve gereğini yapacak bir kudrete sahip değildir. Her ikisi de bir san'at eseridir. Bu san'at eserlerini yapan san'atkâr da Cenâb-ı Haktır.

İkinci olarak gece ile gündüzün birbiri peşi sıra gelmesini de tefekkür etmek gerekir. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden gece ve gündüz meydana geliyor. İnsanlar geceleri istirahat ediyor, gündüzleri de çalışıyor. Dünyanın bu kadar düzenli bir şekilde dönmesi tesadüfün işi olamaz. Gece ve gündüzün yaratılması sebeplerin işi asla değildir.

Diğer taraftan suda bir kaldırma kuvveti var ve gemiler insanları uzak mesafelere çok büyük yükleriyle beraber taşıyor. Suya bu kaldırma kuvveti kanununu veren kimdir? İnsanı yaratan Allah, insanın istifade edeceği her şeyi de yaratımıştır.

Kışın ölmüş olan ağaçları, otları baharda diriltmeye araç olan yağmur, kimin emriyle inmektedir? Bulutlar nasıl meydana gelmekte ve ihtiyaç duyulan yerlere nasıl gitmektedir? Gökyüzünde uçaklar var. Ve hepsinin de pilotları vardır. Pilotsuz uçaklar da uzaktan kumanda ediliyor. Yani hiçbir şey kendi kendine olmuyor, hareket etmiyor. Bulutların da hareket ettiğini ve gerekli olan yerlere yağmur bıraktığını görüyoruz. O halde onları da idare eden, yönlendiren Allah’tır. Çünkü onlar akılsız ve şuursuz olduklarından kendi kendilerine insanların ve diğer varlıkların ihtiyaçlarını bilerek oraya gidemezler. Onları yönlendiren Rezzak ve Rahman olan Allah’tır.

İşte insan bütün bunların hepsini düşündüğünde bütün bu sayılan varlıkların hepsinin de Yaratıcısının bir olduğunu anlıyor. Çünkü her varlığın birbiriyle alâkası var. Bu alâka, her canlının ihtiyacını bilen Allah tarafından kuruluyor ve birbirinin yardımına koşturuluyor.

Allah’ın yarattığı varlıklar üzerinde düşünmeyi, tefekkür etmeyi asla unutmayalım.
[/color]