- Kuranı Kerim Kaç Günde Hatmedilmelidir?

Adsense kodları


Kuranı Kerim Kaç Günde Hatmedilmelidir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Fri 9 December 2011, 10:14 pm GMT +0200
8. Kur'an-I Kerim Kaç Günde Hatmedilmelidir?

 

1388. ...Abdullah b. Amr (r.a.)'dan"rivayet edildiğine göre, Pey­gamber (s.a.) O'na:

"Kur'ân'ı bir ayda oku (hatmet)" buyurdu. Abdullah:

Ben (daha az zamanda okumaya) muktedirim, dedi. O (s.a.):

"Yirmi günde oku" buyurdu. Abdullah:

Benim (daha az zamanda okumaya) gücüm yeter, dedi. "Onbeş günde oku” buyurdu. Abdullah:

(Daha kısa zamanda) okuyabilirim, dedi. "On günde oku" buyurdu. Abdullah:

Daha az zamanda okuyabilirim, dedi. Nebi (s.a.):

"Yedi günde oku (hatmet) ve bunu daha fazla azaltma"[114] buyurdu.

Ebû Dâvûd, Müslim b. İbrahim'in rivayeti daha tamdır" dedi.[115]

 

Açıklama
 

Muhammed b. Nasr'm rivayetinden anlaşıldığına göre, Hz.Peygamber (s.a.)’e Abdullah b. Amr'ın her gece Kur'an-ı Kerim'i bir defa hatmettiği haberi ulaşınca onu çağırmış ve kendisine Kur'an'ı ayda bir defa hatmetmesini emretmiştir. Ancak Abdullah'ın bunu daha kısa zamanda yapmaya kudretinin bulunduğunu bildirmesi üzerine önce yirmi gü­ne, sonra sırayla onbeş, on ve yedi güne kadar inmiş, yedi günden daha kısa zamanda hatmetmeye kalkışmamasını tenbih etmiştir.

Burada Kur'an-ı Kerim'i okumaktan maksad, Kur'an'ın tamamını oku­maktır. Olay Hz. Peygamberin sağlığında cereyan ettiği ve vefatına kadar vahy devam ettiği için "bu konuşma olduğunda Kur'ân henüz tamamlan­mamıştı, öyleyse bu emir Kur'an'ın tamamını okumaya şâmil değildir" tar­zında bir düşünce hatıra gelebilir. Fakat Abdullah (r.a.)'ın yaşlanıp kuvvetten düşünce bir haftada hatim kendisine zor geldiği için "Keşke ruhsatı kabul etseydim" diye pişmanlık duyması, emrin Kur'an-ı Kerim'in tamamına şâ­mil olduğunu gösterir.

Hadis-i şerifteki Kur'an-ı Kerim'in belirtilen süreler içerisinde okunması ile ilgili emirler, vücûba delâlet etmediği gibi, bir haftadan daha kısa zamanda okunmaktan men'edilmesi de bunun haram oluşuna delâlet etmez. Önemli olan her fırsatta Allah'ın kelâmı ile meşgul olmak, ancak bunun için zarurî dünyevî ve ailevî işleri ihmâl etmemek, ailenin, dünyanın ve nefsin de hak­kını vermektir. Mühim olan diğer bir nokta da kısa zamanda hatmetmek için kelâmullahı gözü kapalı okumamaktır. Manâ ve maksadını düşünerek ibret alarak okumak, tâbir caizse gevelemeden usûlüne göre okumak lâzımdır.

İmam-ı Nevevî "bu, ibâdette itidale ve Kur'an'ın mânâsını düşünmeye teşviktir. Kur'an-ı Kerim'i okuma konusunda selef değişik âdetlere sahihtir.

Kimi Kur'an'ı bir ayda, kimi yirmi günde, bazıları on günde bazısı hatta ek­serisi yedi günde, bir kısmı üç günde hatmederdi. Bazıları ise birgün ve bir gecede bir defa, kimisi her gece, bir kısmı günde üç hatta sekiz kere Kur'ân-ı Kerim'i baştan sona okurlardı. Bu, onların anlayış ve meşguliyetlerine göre değişirdi."

Yukarıda da işaret edildiği gibi Kur'an okuma bir ibâdettir. Bu ibâdeti Hz. Peygamber'in tâyin ettiği sınırlar çerçevesinde yerine getirmek mendubtur. Ancak bunu yaparken şahsî ve umumî vazifelerin ihmâl edilmemesi ve okunan Kur'ân'ın hakkının verilmesi gerekir.[116]

 

Bazı Hükümler
 

1. Kur'an-ı Kerîm okumak ibâdettir.

2. Nassan belirli zamanlarla nıukayyed olmayan na­file ibâdetlerin ifâsında genişlik esas alınmalıdır. Bu tür ibâdetler, kişinin ai­levî ve sosyal çalışma ve görevlerine mâni teşkil etmemelidir.

3. Herkes anlayış ve vazife durumuna göre 30, 20, 15, 10, 7 gün gibi sürelerde Kur'an'ı bir defa hatmetmelidir. Ancak bu farz veya vâcib değildir.[117]

 

1389. ...Abdullah b. Amr (r.anhumâ)'dan; demiştir ki:

Resûlullah (s.a.) bana; "her ayda üç gün oruç tut, bir defa Kur'­an'ı oku (hatmet)" buyurdu.

Bunun üzerine ben, ondan (müddeti) kısaltmasını istedim. O ise, benden (okumayı ve orucu) azaltmamı istedi. Nihayet "bir gün oruç tut, bir gün iftar et" buyurdu.

Atâ dedi ki: "(Kur'an'ı hatmetmenin asgari müddeti konusun­da) babam (es-Saib)'in dediğinde biz ihtilâf ettik. Kimimiz "yedi günde" derken, kimimiz "beş günde" dedi."[118]

 

Açıklama
 

Hadisin sebebi vürûdu yukarıdaki hadiste geçmişti. Buna göre Fahr-i Kâinat (s.a.) Abdullah b. Amr'a ayda üç gün oruç tutmasını ve bir defa Kur'ân'ı hatmetmesini tavsiye etmiştir. Ancak Abdul­lah bunu çok az bularak Hz. Peygamber'den artırmasını istemiştir. Oruç ko­nusunda burada bir açıklık olmamasına rağmen, Buharî'nin rivayetinden anlaşıldığına göre Hz. Peygamber Abdullah'a üç gün oruç tutmasını tavsiye etmiş. Abdullah'ın isteği üzerine sırayla, "iki gün iftar et, bir gün oruç tut", daha sonra da "bir gün iftar et, bir gün oruç tut" buyurmuşlardır. Buhârî'-deki diğer bir rivayette, Resûlullah (s.a.)'m "devamlı oruç tutan kimse oruç tutmamış demektir" buyurduğu yer almaktadır. Bir diğerine göre de Resûl-i Ekrem Abdullah b. Amr'e; "ayda üç gün oruç tut" dedikten sonra bunun illetini; "her basene, hayır ve ibâdete on katı sevab ve mükâfat verileceğine göre, her ay üç gün oruç tutmak bütün sene oruç tutmak demektir" sözle­riyle ifâde etmiştir.

Bu hadîsler ara vermeden devamlı oruç tutmanın uygun olmadığını gös­termektedir. Ayrıca yine Buhârî'nin bir rivayetine göre Hz. Peygamber en efdal orucun gün aşırı olan "Dâvûd orucu" olduğunu bildirmiştir.

Nebiyy-i Ekrem (s.a.)'in Kur'ân'ı hatmetme konusundaki tarzı bir ev­velki rivayette mevcuttur. Burada ise Hz. Peygamber hatim konusunda mü­saade ettiği asgarî gün sayısında râviler ihtilâf etmişlerdir. Atâ, bu ihtilâfın, babası es-Saib b. Yezîd'den sonra olduğunu râvilerden kiminin Resûlullah'ın en son yedi günde Kur'ân-ı Kerîm'i okumasını emrettiğini, kimisinin ise bu süreyi beş gün olarak naklettiklerini söylemiştir. Bundan evvelki rivayet bu rivayetlerden "yedi gün"ü İddia edenleri, Dârimî'nin İbn Nasr tarikiyle İbn Ömer'den yaptığı bir rivayet de "beş gün" diyenleri te'yid etmektedir. Dârimî'nin rivayetine benzer başka bir rivayeti de Tirmizî, Ebû Bürde vası­tasıyla nakledip "Hasen - sahih, bu vecihden garib" demiştir.

Bu hadisin Müslim'deki rivayetinde Atâ'mn haber verdiği ihtilâf ve Kur'an-ı Kerim okuma konusundaki gün adedi yer almamıştır.[119]

 

Bazı Hükümler
 

1. Allah  (c.c.) kulun ibâdet etmek maksadıyla kendisini aşırı sıkıntıya sokmasını istemez.

2. Nafile oruç tutarken, bir gün tutup bir gün tutmamak efdaldır.

3. Kur'atj'ı hatmederken acele etmemelidir.[120]

 

1390. ...Abdullah b. Amr (b. el-Âs)'dan rivayet edildiğine göre Abdullah Hz. Peygamber (s.a.)'e:

Ya Resûlallah! Kur'an-ı Kerim'i kaç günde okuyayım? diye sor­du. Peygamber (s.a.):

“Bir ayda" buyurdu.

Ben bundan daha kuvvetliyim (daha kısa zamanda okuyabilirim). (Müellifin üstadı) Ebû Mûsâ (Muhammed b. el-Musennâ) Resûlullah "Kur'an'ı yedi günde oku" deyinceye kadar Abdullah'ın "noksanlaştırmasını istediğini" ve (ikisi arasında) geçen konuşmayı tekrarladı. Ab. allan:

Benim bundan daha fazlasına gücüm yeter deyince, Resülullah (s.a.):

"Üç günden daha az zamanda hatmeden (Kur'an'dan bir şey) anlayamaz" buyurdu.[121]

 

Açıklama
 

Bundan önceki rivayetlerde İbn Amr'ın herhangi bir sorusuna işaret edilmeden Hz. Peygamberin direkt olarak Kur'an-ı ayda bir defa hatmetmesini emrettiğini görmüştük. Bu rivayette ise, önce Abdul­lah b. Amr'ın Resulullah'a Kur'an'ı kaç günde hatmetmesi gerektiğim sor­duğu ve Efendimizin emirlerinin bu soruya cevap olarak vârid olduğu anlaşılmaktadır. Ama bu keyfiyet, rivayetler arasında bir tezada delâlet et­mez. Çünkü Hz. Peygamber'in önce Abdullah'ın hergün Kur'anı bir defa hatmedip oruç tuttuğunu duyup bunun doğru olmadığını bildirmesi ve buna mukabil İbn Amr'ın; "Peki ya Resulullah! O halde Kur'an'ı kaç günde hat­medeyim?" diye sormuş olması muhtemeldir.

Hadiste Hz. Peygamberin ayda bir defa Kur'an'ı hatmetmesini söyle­mesine mukabil, İbn Amr'ın kendisinin daha güçlü olduğunu, dolayısıyla daha kısa zamanda okuyabileceğini Efendimize arz etmesi rivayet olarak yer al­mıştır. Aslında konuşma burada bitmemiş Hz. Peygamber, "öyleyse yirmi beş günde" demiş, İbn Anır daha azaltmasını istemiş ve bu karşılıklı azalt­ma arzusu yedi güne kadar inmiştir. Fakat bu ara metinde yer almamış sa­dece musannif, hocasının bunları teker teker saydığını söylemekle yetinmiştir.

Önceki rivayetlerde Resûlullah'ın en son yedi güne kadar inip daha az zamanda Kur'ân'm hatmedilemeyeceğini bildirdiği zikredilmişti. Bunda ise bu sürenin üç gün olarak sınırlandırılması ve Hz. Peyamberin; "Onu üç gün­den daha az sürede okuyan birşey anlayamaz" sözlerinden anlamaktayız. Bu rivayetten Kur'ân'ı Kerîm'i üç günden daha az bir süre zarfında hatmet­menin uygun olmayacağım anlamaktayız. Ebû Ubeyd'in, Tayyib b. Süley­man kanalıyla Hz. Âişe (r.anhâ)'dan rivayet ettiği; "Nebi (s.a.) Kur'ân'ı üç günden daha az bir zamanda hatmetmezdi" mealindeki hadis de bu rivaye­tin mânâsını takviye etmektedir. Said b. Mansûr'un sahih bir isnadla İbn Mes'ûd'dan mevköf olarak rivayet ettiği şu haber önceden Kur'ân'm yedi günden daha az zamanda okunmasının men edildiğini, sonra ise, üç günde okunmasına müsaade edildiğini gösterir: "Kur'ân'ı yedi günde hatmediniz, üç günden daha az zamanda okumayınız.”[122]

 

1391. ...Abdullah b. Amr (b. el-âs) -r.anhuma-'dan demiştir ki:

Resûlullah (s.a.) bana; "Kur'an'i bir ayda oku" dedi. "Ben güç­lüyüm (daha kısa zamanda okuyabilirim)" dedim. Efendimiz, "onu üç günde oku (hatmet)" buyurdu.

Ebû Ali (el-Lü'lüî) dedi ki: Ebu Dâvûd'dan duydum ki, o Ahmed b. Hanbel'in, (seneddeki) "İsa b, Şâzân aklı başında bir kimsedir" dediğini işitmiş.[123]

 

Açıklama
 

Hadisin sonundaki ta'lîk Ebû Davud'un talebesi Ebû Ali el-Lü'lüfye aittir. Bu sözü musannifin üstadı Muhammed b. Hafs'ın güvenilir olduğuna işaret etmek için nakletmiştir. Çünkü Ahmed b. Hanbel'in "Akıllı" dediği îsâ b. Şâzân, Muhammed b. Hafs'ın yeğeni (kız kardeşinin oğlu)dir. Yeğen akıllı olduğuna göre dayı da akıllı anlayışlı olur, denilmek istenmiştir. Bu Türkçedeki "Oğlan dayıya, kız halaya çeker" ve­cizesine uygun düşen bir anlayıştır.

Bu babda geçen hadislerde Kur'ân-ı Kerîm'in hatmedilmesi için tayin edilen asgarî müddet, üç, beş, ve yedi gün olarak farklılık arz etmektedir. Ancak bu farklı rakamlar, hadisler arasında çelişki bulunduğu anlamına gel­mez. Çünkü Hz. Peygamber'in Abdullah b. Amr ile bir kaç defa konuşup birisinde yedi, diğerinde beş bir başkasında da üç günü asgarî müddet ola­rak tayin etmiş olması muhtemeldir. Rivayetlerin siyakının farkıhğı bu ihti­male kuvvet kazandırmaktadır. Nitekim sahâbîlerin bu konudaki uygulamalarının farklı olduğu da görülüyor. Meselâ: İbn Mes'ûd, Kur'ân'i Kerim'i cumadan cumaya bir defa, ramazanda da üç günde bir hatmedermiş. Muâz b. Cebel üç günden daha kısa bir zamanda hatmi bitirmezmiş. Hz. Osman b. Affân da cuma gecesi Bakara sûresini okur ve perşembe gece­si hatmi tamamlarmış. Temim ed-Dârî'nin de haftada bir defa hatmettiği rivayet edilmektedir. Kur'ân-ı Kerim'in hatmi konusunda tayin edilen za­manla ilgili görüşler bu babın ilk hadisinde verilmiştir.[124]

 

Bazı Hükümler
 

1. Bu babın tüm hadisleri Hz. Peygamber (s.a.)'in ümmetine olan şefkat ve merhametine delildir.

2. Müslümanın güç yetirebileceği ibâdete devam etmesi teşvik edilmek­te, kendisine ağır gelecek ve bıkkınlığa sebep olacak virdleri almamasına işaret edilmektedir.

3. Kur'ân-ı Kerim okunurken mânâsı düşünülmeli ve muhtevasını uy­gulama gayreti içinde olunmalıdır.[125]

[114] Buhârî, savm 58, fedâilu'l-Kur'ân 34; Müslim, sıyâm 182, 184; Nesaî, sıyâm 76, 78.

[115] Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/277-278.

[116] Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/278-279.

[117] Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/279.

[118] Buhârî, enbiyâ 37, savm 56, 58; Müslim, sıyâm 181, 193; Nesaî, sıyâm 76.

     Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/279.

[119] Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/280.

[120] Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/280.

[121] Tirmizî, Kur'ân 11; İbn Mâce, ikâme 178; D£rimî, salât 173.

     Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/281.

[122] Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/281-282.

[123] Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/282-283.

[124] Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/283.

[125] Sünen-i Ebu Davud Tercemem ve Şerhi, Şamil Yayınları: 5/283.


sümeyra
Thu 18 July 2013, 12:08 pm GMT +0200


      Ramazandan ramazana hatim indirmek alışkanlığımız olmuş ama bunu her ay yapabilsek çok daha güzel olur ve sünnetle tavsiye edilen kısma da riayet etmiş oluruz inşaallah..Sitemizdeki ortak hatimlere katılmakla da tam bir hatim sevabına kavuşacağımıza inanıyorum,inşaallah..

ehlidunya
Thu 18 July 2013, 01:08 pm GMT +0200
İnşaallah bizlerde resulu ekremin gösterdiği istikamette kuranı kerimi okur ve okunmasına vesile oluruz inşaallah

allah okuduğumuz ve okuyacağımız kuranı kerimleri kabul eylesin

zahdem
Thu 18 July 2013, 03:07 pm GMT +0200
hergün bir cüz okuma alışkanlığı kazanmak  çok güzel
böylece yüzüne okuma geliştirmiş olunmakta
ayrıca hafızlar için ise hafızlılığı unutmamak ,taze tutmak açısından önemli

hafiza aise
Thu 18 July 2013, 04:35 pm GMT +0200
7 günden aşağı olursa hızdan dolayı hatalı okuma ihtimali yüksek. inş en azından ayda bir defa hatim okuyanlardan oluruz. Meal hatmekmekte önemli.

reyyan
Thu 18 July 2013, 06:07 pm GMT +0200
Esas mesele son cümlede, Kur'ân-ı Kerim okunurken mânâsı düşünülmeli ve muhtevasını uy­gulama gayreti içinde olunmalıdır.

Maksat bu, inş Rabbim anlayarak okumayı bizlere de nasip eder...

yagmur_7-c
Wed 29 January 2014, 08:01 pm GMT +0200
Hatim etmek ana göre zor çünkü çok yavaş okuyorum.  ::) :)

Haki
Wed 29 January 2014, 08:09 pm GMT +0200
RABBIM cümlemize hakkıyla okumayı,ihlasla amel etmeyi nasip eylesin İNŞAALLAHUTEALA...AMİN....

saniyenur
Thu 6 February 2014, 09:28 pm GMT +0200
Kur'anı hatmetmek önemli olduğu kadar meal ve tefsir hatmi de yapmak önemli aslında. Hatta daha da önemlisi her ayetin hükmünü hayatımıza geçirmek. Rabbim İslamı hakkıyla yaşayanlardan eylesin bizleri.

yagmur_7-c
Sun 13 April 2014, 07:50 pm GMT +0200
selamunualeykum;
Kuran ın mealini okuyarak Kuran hatim edilebilir mi hocalarım?

Rabia nur kaplan 8.D
Fri 18 April 2014, 01:50 pm GMT +0200
Esselamu eleyküm ve rahmetullahi;
Rabbim cümlemize kuranı kerimi hatim etmeyi nasip eder inşallah(amin)Bu güzel paylaşımdan dolayı teşekkür ederim.

RAMAZAN 7/D
Thu 5 February 2015, 10:01 pm GMT +0200
Bir ayda  en az 3  gün oruç tutmalıyız. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) Kur'an-ı Kerim'i anlayarak düşünerek okumamız için bir ayda okumamızı buyurmuştur. Ve böyle okursak hem iyi anlamış oluruz ve hemde  sıkıntısız bir şekilde okumuş oluruz. ALLAH kulunun ibadet ederken çok zor durumlara düşmesini sıkıntıya düşmesini istemez.

gözdenur:)
Fri 20 February 2015, 02:19 pm GMT +0200
Rabbim Kuranı kerimi  hatmetmeyi  hepimize nasip etsin insAllah

Rüveyha
Mon 10 August 2015, 10:52 am GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah kardeşlerim..Efendimizin buyurduğu şekilde İnşaAllah Kur-anı Kerimi tefekkür ile okumak bizlerin asıl görevi.İnşAllah ayda bir kaç defa, hiç değilse bir kere devamlı olarak hatim edenlerden oluruz.Rabbim razı olsun kardeşim

mevlüde06
Mon 10 August 2015, 01:33 pm GMT +0200
ve aleykumusselam ve rahmetullah..
Efendimizinde buyurdugu gibi Kuranı hatmederken acele etmemek gerek..sindire sindire,manasını düşünerek okumak en guzeli.
Allah razi olsun Reyyan abla paylasimin icin.

ikranur 7d
Mon 10 August 2015, 01:54 pm GMT +0200
ve aleykümüsselam ve rahmetullah.
Rabbim bizleri Kuran okuyanlardan eylesin.
Paylaşım için Allah razı olsun..

Kevšer
Mon 31 August 2015, 02:04 am GMT +0200
Aleykümüsselăm ecmain. Her gün kur'anı okumak hedefimiz olmalıdır. Çünki o bizim yoldaşımız ve ışığımızdır.  peygamber Efendimizin sünnetine uyanlardan oluruz inşaAllah . Paylaşım için Razı kardeşim.

Rüveyha
Thu 2 June 2016, 09:04 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Mevlam İnşaAllah her ay düzenli bir şekilde hatim yapmayı nasip eylesin İnşaAllah...Rabbim razı olsun

[Muhammed]
Thu 2 June 2016, 09:56 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Rabbim c.c efendimizin buyurmuş olduğu gibi kuran-ı kerimi en güzel şekilde okumayı nasip eylesin İnşaAllah.Rabbim kuran-ı kerimi hakkıyla anlamayı nasip eylesin İnşaAllah...

HALACAHAN
Fri 3 June 2016, 12:37 am GMT +0200
Selamun aleykum ..Hatim süresi bir ay ile yedi gün arasinda olabiliyor..Efendimiz bu şekilde yo göstermiştir..Rabbim okuduklarimiz ile amel etmemizi hepimize nasip eylesin ..amin

selma 8-D
Fri 3 June 2016, 12:08 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm
EFENDİMIZ KURANI KERİMI BİR AYDA HATİM ETMEYİ BUYURMUSTUR İNŞALLAH BNDE UYGULAYABİLIRIM AMİN AMİN AMİN

Bilal2009
Wed 7 December 2016, 07:33 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Kur an ı okuyan anlayan ve yaşayanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

HALACAHAN
Mon 10 April 2017, 04:25 pm GMT +0200
Rabbim kuranikerimi hakkıyla okuyan tefekkur eden ahlaki ile ahlaklanan kullarindan eylesin bizleri

Sevgi.
Sun 21 May 2017, 10:18 am GMT +0200
Ve Aleyküm Selam.  Mevlam bizlere herdaim Kur'an-ı  Kerimi okuyup anlıyan ve hayatında kendine rehber edinenlerden eylesin inşâAllah..

Allah Razı olsun...

ceren
Sun 21 May 2017, 11:08 am GMT +0200
Aelykümselam.Rabbim bizleri hakkıyla kur anı kerimi okuyan ve hatim eden kullardan eylesin inşallah....