- Kuranda Neshi İddia Edilen Ayetler

Adsense kodları


Kuranda Neshi İddia Edilen Ayetler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
müzzemmil
Sat 17 September 2011, 04:59 pm GMT +0200
KUR'ÂN'DA NESHİ İDDİA EDİLEN AYETLER

A. Kur’an-ı Kerimde Nesh
 
Yüce Allah Kur'ân-ı Kerim'i kıyamete kadar insanlığın ihtiyacını karşılayacak şekilde göndermiştir. İçeriği, her kesimden insanların mutluluğunu hedefler. Dolayısıyla fert, toplum, aile ve cemiyetler ona muhtaçtır. Kur'ân'a baş vurulmadan îslâm'a göre mutluluğu temin et­mek mümkün görülmez. Yaratıcı Kur'an'da, bir taraftan inananların uymaları gereken emir ve yasakları açıklarken, diğer taraftan inanma­yan insanları da tevhid çizgisine çağırarak, kurtulmalarını arzulamak­tadır. Kur'ân-ı Kerim, Hz. Peygamber'e verilen son İlâhi mesaj olma­nın yanında, peygamberliğinin en büyük mucizesini oluşturur. Bu açı­dan bakıldığında, hem Hz. Peygamber, hem de Kur'ân-ı Kerim bütün insanlık için bir rahmet kaynağıdır. Çünkü, Kur'ân-ı Kerim başta tev-hid inancı olmak üzere, ilâhi dinlerin esasını bünyesinde doğru şekil­de bulundurur. Dolayısıyla, hedef fıtrat dini olmakla birlikte, insanların uyması gereken prensipler bir baza oturtulmuştur. Son ilâhi kitap Hz. Peygambere, insanların içinde bulundukları ihtiyaca göre, yirmi üç se­ne gibi bir sürede, değişik zamanlarda gönderilmiştir. Söz konusu ayetler önceleri itikadı konuları ihtiva ederken, daha sonra gerekli bü­tün emirler yer almıştır. İlâhi vahiy nazil olurken, İslâm'ın ortaya koy­duğu tebliğ çerçevesi içinde, insanların içinde bulundukları kötü alış­kanlıkları birden yasaklamamış, tedrici bir metod izlenmiştir. Buna gö­re, belirli bir zaman sonra gelen ayetler arasında bir birini tamamla­ma, istisna, tahsis veya nesih gibi durumlar olmuştur. Bu durum, Al­lah'ın kullarına bir rahmeti, insanların eğitiminde bir strateji ve tebliğ metodu olarak düşünülebilir. Kur'an'da, bir çok aîimin kanaatlerine göre, bazı ayetler arasında nesih söz konusudur. Fakat bu durum, id­dia edildiği kadar fazla bir yekûn oluşturmaz. Ayetlerle ilgili görüşlerin bir çoğu, alimlerin kendi kanaatleridir. Kur'ân-ı Kerim'de var olduğu kabul edilen nesh hadisesinin fazla oluşu bu temele dayanmaktadır.
Daha önce de ifade edildiği gibi nesih;[244] bir ayetin hükmünün da­ha sonra gelen başka bir ayetle kaldırılması olarak tanımlanır. Konuy­la ilgili Yüce Allah; "Biz bir ayetin hükmünü kaldırır veya unuttu-rursak, onun daha hayırlısını, yahut onun mislini getiririz. Bilmez ki misin Allah'ın her şeye gücü yeter?."[245] buyurur. Değişik kanaat ve yorumlar olmakla birlikte, söz konusu ayetin yapısında bir nesih bilgi­sinin varlığı dikkati çekmektedir.
Yapmış olduğumuz İncelemede bir ayetin nesh edilebilmesi İçin belirli niteliklerinin olması gerekmektedir. Bu nitelikler bulunmadan neshin varlığı uygun bulunmaz. Bunlar:
1) Nesh edilen hüküm seri bir hüküm olmalı,
2) İki ayet arasında zaman açısından fark bulunmalı,
3) Nâsih-Mensuh arasında bir zıtlığın olması,
4) Neshe konu olan ayetle­rin anlamlarında iyi ve kötü hasletler ve haber İhtiva etmemesi gere­kir. İslâm alimlerinin İleri sürdüğü delillere dikkat edilirse, söz konusu şartlan taşımayan ayetlerin, başka bir ayetle nesh edilmesi mümkün değildir.
Hibetullah,[246] nesh durumuna göre, Kur'an'da bir tasnifte bulunur.[247] Buna göre. 43 sûrede nâsih-mensuh yoktur. Altı surede nâsih bulu­nur. Kırk sûrede mensuh vardır. Yirmi beş surede hem nâsih, hem de mensuh yer alır.[248] Burhan müellifi Hibetullah'ın eserine atıfta buluna­rak, bir sıralama yapar. Fakat iki eserin verdiği bilgiler arasında bir farklılık gözlenir. Zerkeşî, mensuh bulunup, nâsih olmayan surelerin isimlerini zikrederken, İsrâ, Tâhâ ve Mü'minûn Surelerine yer verir. Nâsih-Mensuh sureleri ifade ederken de aynı surelere İşaret eder. Di­ğerlerinden farklı olarak nâsih-mensuh sûreleri kırk bir olarak değer­lendirir.[249] Aynı sureleri tekrar zikrettiğinden, sure sayısı yüz yirmiye ulaşır. Kanaatimizce bu bir müellif hatası veya basım hatası olarak dü­şünülebilir.
Nâsih-Mensuh Ayet Bulunan Sûreler: Bakara, Âli îmrân; Nisa, Mâide, Enfal, Tevbe, Nur, Ahzâb, Mücâdele ve Müzzemmil Sû­releridir.
Nâsih Ayet Bulunan Sûreler: Fetih, Teğâbün ve Talak Sûreleridir.
Yalnız Mensuh Bulunan Sûreler: En'âm, Araf, Yûnus, Hicr, Nahl, İsrâ, Furkân, Ankebut, Şûra, Zuhruf, Câsiye, Ahkâf, Muham-med, Mümtehme, Gâşiye ve Meâriç Sûrelerinde yalnız mensuh'un bu­lunduğu belirtilmektedir. Buna göre, on surede nâsih-mensuh, üç sû­rede nâsih, on altı sûrede de mensuhun olduğu anlaşılır. Bunların ha­ricinde kalan seksen beş sûrede nâsih-mensuh ayet olmadığı kabul edilir.[250]
İbn-i Arabî(ö. 638/1240) "Ahkâmu'i-Kur'ân" isimli eserinde nâ­sih-mensuh ayetlere temas etmiştir. Ona göre yirminin üzerinde men­suh ayet bulunur. Suyutî, İbn Arabi'nin mensuh saydığı ayetleri tetkik ederek, bunların sayısını yirmiye indirir. Söz konusu ayetlere on beyit halinde, manzum olarak eserinde yer verir.[251] Menâhilül-İrfân müellifi de. neshi meşhur olan ayetleri yirmi iki olarak belirtir.[252]


[244] Bk. Sayfa. 13.
[245] Kur'ân-ı Kerim, Bakara, 2/106.
[246] Hibetullah. Kasım b. Sellâme, en-Nâsih ve'1-Mensuh. vrk. 5a.
[247] Bk. Hibetullah, a.g.e., vrk. 5a; Farklı taksimat için bk. İbn-i Hazm. Fî Marifeti'n-Nâsih ve'1-Mensuh, s.222: Zerkeşî. 11/33-34; İsferâînî, s. 149.
[248] Bk. Hibetullah, a.g.e., vrk. 5a.
[249] Zerkeşî, 11/34.
[250] Bu taksimat Hibetullah esas alınarak, önsözde belirtilen ilk müfessirlerin nakillerinden ha­reketle yapılmıştır Kendi kanaatimizi son bölümde belirteceğiz.
[251] Suyutî, 11/29-30.
[252] Zerkanî, 11/257-269. Doç. Dr. Remzi Kaya, Kur'ân-ı Kerim'de Nesih, ISBN : 975-97468-1-6, Bursa Nisan 2001: 51-53.