- Kur´ân´da beş temel emir

Adsense kodları


Kur´ân´da beş temel emir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Tue 2 October 2012, 03:19 pm GMT +0200
Kur´ân´da beş temel emir

İstanbul/Pendik’ten okuyucumuz: “Hadis- i Şerifte İslâm beş temel üzerine kuruludur deniyor. Kur’ân’da namaz kaç âyette emredilmiş? Hac kaç âyette emredilmiş? Zekât kaç âyette emredilmiş? Oruç kaç âyette emredilmiş? Şehadet getirmek kaç âyette emredilmiştir?”

Bir ibadetin farz olması için o ibadetle ilgili emrin Kur’ân’da belirli sayıda değil, “bir” defa geçmesi yeterlidir. Saydığınız ibadetler teşvikler veya emirler tarzında birden fazla sayıda Kur’ân’da geçmektedir. Meselâ namaz genellikle “salât” kelimesiyle seksenden fazla âyette emir veya teşvik olarak geçmektedir. Namazın bir emir olduğunu açık ve net olarak bize bildiren âyet şudur: “Şüphesiz namaz, mü’minler üzerine belli vakitler için farz olarak yazılmıştır.”1 Meselâ adına bir de sûre bulunan hac ibadeti Kur’ân’da toplam yirmiden fazla âyette hacla ilgili emirler ve tavsiyeler şeklinde geçiyor. Kur’ân, otuz civarında âyetle zekâtı emrediyor, on civarında âyetle de orucu emrediyor.

Şehadet kelimesi Kur’ân’da muhtelif şekillerde iman, tevhid ve teslim ve şehadet kelimeleri olarak çok sayıda geçmektedir. Meselâ bir âyette, mü’minlerin diliyle duâ makamında şöyle geçiyor: “Ey Rabbimiz! Biz indirdiğin kitaba inandık. Ve Peygambere uyduk. Sen de bizi Senin birliğine ve peygamberinin doğruluğuna şehâdet edenlerle birlikte yaz.”2 Diğer bir âyette Rabbimiz: “O takva sahipleri ki, görmedikleri halde Allah’a ve O’nun bildirdiklerine iman ederler”3 buyuruyor.

Bu emirler bize birer ibadet formu veriyorlar. Allah’a kulluğunu göstermek isteyen birisi bu formlardan gücünün yettiklerini yapmaya gayret ederse, inşallah, Allah’ın rızasını ve sevgisini kazanır ve geçmiş günahları bağışlanır.

Dipnotlar:
1- Nisa Sûresi: 103.
2- Âl-i İmrân Sûresi: 53.
3- Bakara Sûresi: 3.


süleyman kösmene

sümeyra
Tue 22 January 2013, 10:46 am GMT +0200


     “Ey Rabbimiz! Biz indirdiğin kitaba inandık. Ve Peygambere uyduk. Sen de bizi Senin birliğine ve peygamberinin doğruluğuna şehâdet edenlerle birlikte yaz.”

       Rabbim bu duayı hakkımızda kabul buyursun inşaallah..

ceren
Sun 5 April 2015, 10:32 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Rabbim bizleri onun indirdiği kitap olan kur anı  kerime,gönderdiği peygambere inanan,onun yolunda giden kullarından eylesin inşAllah...

yagmur_7-c
Mon 6 April 2015, 12:39 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
 “Ey Rabbimiz! Biz indirdiğin kitaba inandık. Ve Peygambere uyduk. Sen de bizi Senin birliğine ve peygamberinin doğruluğuna şehâdet edenlerle birlikte yaz.”

Kuran da bu ve bunun gbi bir çok İslam'ın esasları ile ilgili bol bol ayet bulunmaktadır..Bunların hepsi de bizlerin mümin olabilmesi ve Allah'a tam bir şekilde teslim olmak için yararlı kaynaklardır..Bu kaynaklar ahirete ve dünya hayatına da değinmektedir..Rabbim O'na tam teslim olanlardan etsin inşallah..

halim
Tue 7 April 2015, 11:36 am GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah Cenabı hakkın düsturları harfiyen uyan allahın rızasını kazanan kitabı mubini kendine rehber edinen hayırlı kullardan olabilmek duasıylâ...

ALLAH razi olsun

Hatice 9J
Tue 7 April 2015, 01:00 pm GMT +0200
rabbım herkese namaz basında ölmeyı nasıp etsın .Peygamber efendımızın yolunda ilerlerız umarım .

HALACAHAN
Mon 4 April 2016, 01:32 pm GMT +0200
Bir ibadetin farz olması için kuranı kerimde bir kere geçmesi yeterli.. Rabbim farz olan sünnet olan vacip olan tüm ibadetlerimizi yapma azmimizi arttir.. Bizleri doğru yolundan ayırma.. Amin..