reyyan
Wed 21 September 2011, 06:33 am GMT +0200
Kur’an, kadın psikolojisine dair dersler verebilir mi?

Kur’an, kadın psikolojisine dair dersler verebilir mi?

Kur’an, kadın psikolojisine dair dersler verebilir mi?
Kıssalarının Kur’an-ı Kerim’de ve diğer tarihî metinlerde yer almasıyla ne kadar kıymetli oldukları bilinen Hz. Sâre ve Hacer validelerimiz, yani Hz. İbrahim’in eşleri, acaba yaşadıkları çarpıcı olayları, vermek zorunda kaldıkları mücadeleleri ve Hz. İbrahim ekseninde aralarında oluşan gerilimi bizzat kendileri nasıl yorumladılar? Nasıl anladılar? Kalp ve ruh aynalarında bu yaşadıklarına, kavgalarına, kıskançlıklarına, mutsuzluklarına nasıl bir elbise biçtiler ve çevrelerinde nasıl anlaşıldılar?
Peki, “peygamberlerin babası” lakabıyla meşhur, merhametiyle ve cömertliğiyle tüm insanlığın takdirini kazanmış ve bütün semavî dinlerin kıymet verdiği Hz. İbrahim (a.s.) neler yaşadı onların bu gerilimleri esnasında? Neler düşündü? Bu ailevi sorunları nasıl aşmaya çalıştı?
İşte Nuriye Çeleğen, bir hanım olmanın da avantajıyla, Aşk-ı Sükûn: Her Kadın Hacer’dir isimli kitabında, Hz. İbrahim, Sâre ve Hacer ekseninde yaşanılan olayların ardındaki hislere, psikolojik arkaplana ve kıssadaki bambaşka boyutlara uzanmaya çalışıyor. Kıssaya daha önce bakılmamış yönleriyle bakmaya ve o yönlerin vesilesiyle kıssayı yeniden tanımaya teşvik ediyor.
Bize garip gelen pek çok olayı peşpeşe yaşama imtihanına maruz kalan bu iki kadının, Hz. İbrahim’in kıssasındaki payını, hissesini sorguluyor. Tabir-i caizse, Kur’an’ın bu sırlı kıssasını kadın psikolojisi açısından, kadın karakterlerin gözüyle yeniden okumamızı öneriyor.
Bu yönüyle bir peygamber kıssasının, kıssanın diğer karakterleri tarafından anlatılması bir hayli ilginç. Eminim okurlarına da ayrı bir keyif verecektir. Üstelik bu metinler rahat okunabilir, akıcı bir roman kurgusuyla hazırlanmış. Okumaya başladığınızda elinizden bırakamayacağınızı, gözünüzün sayfalar üzerinden su gibi akıp gideceğini düşündüğümüz bu çalışma, Nesil Yayınları’ndan okurlarıyla buluştu.