- Kur'an-ı Kerim'in dört temel esasları nelerdir?

Adsense kodları


Kur'an-ı Kerim'in dört temel esasları nelerdir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Tue 11 April 2017, 01:31 am GMT +0200
Kur'an-ı Kerim'in dört temel esasları nelerdir?

Bediüzzaman Kur’an’ın dört maksadı var olduğunu ifade ederken ”Tevhid, Nübüvvet, Haşir ve Adaleti” diye sayar.

Kur'an-ı Kerîm, insanlara îtikad, ibâdet, ahlâk, içtimaiyat, iktisad, siyaset, tarih, hukuk, insan, kâinat ve kâinat ötesi gibi birçok hakikatlerden bahsetmiştir. Kur'an'ın bahsettiği bu hakikatlarîn en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Kur'an bütün insanları Allah'ın varlığına, birliğine îmana, yani tevhid inancına dâvet eder. Zihinlerde Allah'ın kudret ve azametini tespit edip yerleştirir...

2. İnsanları putperestlik ve şirkten şiddetle men'eder. Yalnız ve yalnız, tek olan Allah'a ibâdet etmeye ve O'na hiçbir şey'i şerik koşmamaya dâvet eder...

3. Kur'an insanları ilme, irfana, tefekküre çağırır. İnsanları gaflet içinde şuursuzca yaşamaktan men'eder. Allah'ın kudret ve hikmetine dikkat etmelerini, kâinata ve hâdiselere ibret gözüyle bakmalarını ister.

4. İnsanlara gönderilmiş bâzı peygamberler ve onların ümmetlerini irşad ve tebliğ tarzları hakkında bilgi verir. Geçmiş ümmetlerin hallerinden ders almamızı söyler.

5. İnsanların nefislerine esir olmamalarını, dünyayı âhirete tercih etmemelerini, dünyada her an imtihan içinde olduklarını unutmamalarını bildirir.

6. Müslümanların dinlerinde sebat etmelerini, daima hakka tâbi olup hakkı savunmalarını, düşmanları karşısında kuvvetli olmalarını tavsiye eder.

7. İçtimaî, iktisadî ve siyasî hayatta tâkip edilmesi gereken temel esasları ve saadet düsturlarını haber verir.

8. İnsanlar arasında adalet, istikamet, tevâzu, sevgi ve şefkat, ihsan, afv, edeb ve eşitlik gibi ahlâkî değerleri tavsiye eder. İnsanları zulümden, hıyânetten, kibirden, cimrilikten, intikam duygularından, katı yüreklilikten, fuhşiyattan, haramdan men'eder.

9. Allah'ın kâinata koymuş olduğu kanunların değişmeyeceğini, muvaffakıyet için bu kanunlara riayet etmenin lüzumunu anlatır. İnsana kendi gayret ve çalışmasından başka hiçbir şey'in fayda vermiyeceğini bildirir.

10. İslâm'a uyanların cennete, uymayanların ise cehenneme gireceğini bildirir. Bu dünyanın, âhiretteki ebedî cenneti ve saadeti kazandıracak bir imtihan meydanı olduğunu haber verir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

ceren
Tue 11 April 2017, 08:12 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri kur ani kerimi hakkiyla okuyan ve feyzine erisen kullardan eylesin insallah.

Rüveyha
Tue 11 April 2017, 08:16 pm GMT +0200
Ve aleykümselam amin ecmain İnşallah.. Mevlam Kuranı kendine şiar edinen kullardan kılsın.. Rabbim razı olsun..

Sevgi.
Tue 11 April 2017, 11:58 pm GMT +0200
Bismillah..
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Aslında şöyle bir durup düşünmüş olsak Kur'an'ı Kerîm bizleri her yönden uyaran doğruluğa ileten bir nur. bunun kıymetini bilmeliyiz ve hakkıyla okuyarak anlayıp hayatımıza uygulamalıyız inşaAllah Rabbim bizleri bu güzelliğe erenlerden eyler. Aminnn ecmain

Bilal2009
Wed 12 April 2017, 05:22 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah . Kur'an-ı Kerim ne büyük bir mucize değil mi? Ölüyü dirilten cinsten bir mucize. Ölü kalplerimizi Kur'an'nın nuru ile yeniden hayata döndürme fırsatı vermiştir Allah Teala. O halde bizim bu direnişimiz kime? Ahireti unutup dünyaya takılı kalmamız niye? Bizler için bu dünya yalnızca imtihan yeridir. Kimi kazanacak , kimi de kaybedecek bu imtihanı. Rabbim bizleri kazananlardan eylesin .

HALACAHAN
Wed 12 April 2017, 12:04 pm GMT +0200
Selam un aleykum Allahım sen bizleri kuranı kerimi hakkıyla okuyanlardan eyle