reyyan
Sun 14 July 2013, 05:34 am GMT +0200
Kur’an ayını tefsirle süsleyin
İlahi kelam Kur’an-ı Kerim’in Ramazan ayı içerisinde inmesi hasebiyle Ramazan’ın diğer ismi de Kur’an ayıdır.

İlahi kelam Kur’an-ı Kerim’in Ramazan ayı içerisinde inmesi hasebiyle Ramazan’ın diğer ismi de Kur’an ayıdır.
Kevser Kulaksız'ın haberi:
Bu nedenle özellikle Kur’an okumaya ehemmiyet gösterilir. Ancak okuduğumuz yüce kitabın bize ne mesajlar verdiğini bilmek için bu ayı tefsirle süslemek gerekir.
On bir ayın sultanı Ramazan’da birçok insan Kur’an-ı Kerim’i hatmetmeye cehdetti. Bu mana baharında mukabeleler okunuyor, hatimle teravihler kılınıyor. Peygamber Efendimiz (sas) “Kur’an okuyan bir kimse, ben Allah ile konuştum diye yemin etse yemininde yalancı olmaz.” buyuruyor. Yani Kur’an okuyan kişi, bir nevi vahiyle canlı iletişim kuruyor. Bu anlamda Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Aydüz, “Kur’an okuyan güzel Arapça biliyorsa ve manasını güzelce anlıyorsa bunu hisseder. Ama Arapça bilmeyenler, açıklamalı meal veya tefsir okuyarak bunu hissedebilirler. Kur’an-ı Kerim’i doğru anlamak için bunlar önemli.” diyor. Aydüz, her bir Müslüman’ın Kur’an’ın tefsirini baştan sonra okuması ve anlamasının, hayatına tatbik etmesinin daha sonra da başkalarına anlatmasının ehemmiyetli olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Yalnız meal okuyarak Kur’an tam olarak anlaşılmaz. Ancak kabaca Kur’an’da hangi konulardan bahsedilmiş onlara vakıf olunur. Özellikle açıklamalı olmayan mealler okununca insanlar bazı ayetlerin manasını anlamakta zorluk çeker, kendi kendilerine mana vermeye çalışırlar. ‘Herhalde ayet şunu demek istedi’ gibi düşünceler üretebilirler. Tefsir okumayı her gün alışkanlık haline getirip aksatmadan belli sayfalar okunmalı.”
Mukabelelerde de tefsir okunmanın adet haline getirilmesini tavsiye eden Aydüz, mukabele okuyan hocaların cemaatine Kur’an-ı Kerim’in tefsirini de yapması gerektiğini belirtiyor ve şunları öneriyor: “Mukabele okuyanlar, az çok Arapça biliyorsa Kur’an’dan belli konulara dikkat çekmeli. Bilmiyorsa o gün okuyacağı yerleri açıklamalı mealden veya tefsirden bakarak dinleyicilere ayetlerin, surelerin hangi konulardan bahsettiği anlatılmalı. Dinleyicilerde merak uyandırılmalı. Onlara tefsir okumaya, bakmaya teşvik edilmeli.” Aydüz, Kur’an-ı Kerim tefsiri okumak isteyenlere şu eserleri öneriyor: Elmalılı Hamdi Yazır’ın 10 cilt olan ‘Hak Dini Kur’an Dili’, Îmanî âyetlerin tefsiri diyebileceğimiz ‘Risâle-i Nur’ ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırlattığı 5 cilt olan “Kur’an Yolu”.
Zaman