- Kura

Adsense kodları


Kura

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
armi
Mon 1 March 2010, 03:50 pm GMT +0200

KUR´A




Şans, denemek için çekilen kapalı pusula. İki ve daha çok kişi arasındaki bir anlaşmazlığı çözmek veya bir hak yahut görevde öncelik hakkını belirlemek üzere başvuruları bir yöntem. İslâm´da, bir şeyi bölüşmek, bir anlaşmazlığa çözüm getirmek veya bir seçim yapmak amacıyla kur´a çekilebilir.

Hz. Peygamber´in adaleti sağlamak ve ashâb-ı kiramın gönlünü hoş etmek için kur´a yöntemine baş vurduğu olmuştur. Hicretten sonra Medine-i Münevvere´de pekçok sahabe Rasûlüllah´ı (s.a.s) misafir etmek isteyince, kur´a çekilmiş ve böylece Ebû Eyyub el-Ensârî, o büyük insanı misafir etmek şerefine nâil olmuştur (Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 414). Hz. Âişe´den şöyle dediği nakledilmiştir: "Rasûlüllah (s.a.s) bir yolculuğa çıkmak istediğinde, kadınları arasında kur´a çekerek, yol arkadaşı olacak eşini belirliyordu. Kur´a hangi eşine isabet ederse, Rasûlüllah ile birlikte o kadın yola çıkardı" (Buhârî, Hibe, 15, Cihâd, 64, Şehâdât, 15,30, Meğazî, 34, Tefsîru Sûre 24/6, Nikâh, 97; Müslim, Fadâilü´s-Sahâbe, 88, Tevbe, 56, Nikâh, 38; İbn Mâce, Nikâh, 47, Ahkâm, 20).

Medîne´de, ensar´ın, hangi muhâciri iskân edeceği kur´a ile belirlenmiş (Buhârî, Şehâdât, 30, Menâkıbu´l Ensâr, 46), yine bir defasında ezanı kimin okuyacağı konusunda sahabe arasında anlaşmazlık çıkınca, problem kur´a ile çözümlenmiştir (Buhârı, Ezan, 9). Allah´ın elçisi bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Eğer insanlar ezan okumanın ve cemaatle namazda ilk safta bulunmanın faziletini bilseler ve bunu yapmak için kur´a çekmekten başka çare bulamasalar, kur´aya başvururlardı " (Buhârî, Ezân, 9).

Menkul veya gayri menkul bir malın, ortaklar arasında rıza yoluyla taksimi mümkün olmazsa, her ortağın hangi hisseyi alacağını belirlemek için hâkim veya hakem kur´a yoluyla hisseleri belirler (bk. "Kısmet" maddesi).

Hz. Peygamber´e iki kişi bir malın taksimi konusunda başvurmuştu. Her ikisinin de bu konuda delili yoktu. Rasûlüllah (s.a.s) bunlara kur´a ile yemin teklif etti. Hangisine kur´a isabet ederse, o yemin edecekti. Böylece Allah´ın Rasûlü kur´a isabet edip yemin edene hükmetmiştir (ez-Zebıdî, Tecrîd-i Sarih Tercümesi, Ankara 1984, VIII, 107)