- Kunût

Adsense kodları


Kunût

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Sat 29 January 2011, 04:59 pm GMT +0200
9. Kunût:



Fıkıh uleması kunut duasında ihtilâf etmişlerdir. İmam Mâlik "Sabah namazında kunut duasını okumak müstehabtır". İmam Şafii de "Sünnettir", demişlerdir.

İmam Ebu Hanife ise «Sabah namazında kunut duasını okumak caiz de­ğildir, kunut duasının yeri ancak vitir namazıdır» demiştir. Kimisi: «Kunut duası her namazda okunur», kimisi «Ramazan ayından başka kunut duası okunmaz», kimisi «Ramazan'ın son yansında», kimisi de: «İlk yansında okunur» demiştir.

Bunun sebebi, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den bu mevzuda deği-' şik hadisler nakledilmiş olması ile, ulemadan kiminin, kunut duası okunma­yan namazlan okunan namazlara kıyas etmesidir. Ebû Ömer b. Abdilberr: «Peygamber (s.a.s) Efendimiz «Bi'r-i Maune» adı ile meşhur hadisede ash­abını öldüren «Ra'l» ve «Zekvan» kabilelerinden malum olan o birkaç kişiye beddua etmiştir [191] İlk devirlerde, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'e bu hususta uymak için Ramazan'da kunut duasını okuyup kâfirlere beddua etmek yay­gın bir adetti» diyor [192]

Leys b. Sa'd da «Kunut duasını okuyan imamların arkasında kıldığım namazlar hariç, kırk -veyahut- kırkbeş yıldır ben kunut duasını okumadım» demiştir. Leys «Ben bu hususta, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in bir aya veya kırk güne kadar bir kavme dua, diğer bir kavme de beddua ettiğine ve

"Bu iş seni asla ilgilendirmez. Cenâb-ı Allah isterse onları afveder, isterse onları -zalim oldukları için- helak eder"  âyet-i kerimesi nazil olunca, kunut okumayı terk edip vefat edinceye kadar okumadığına dair ha­disi aldım ve bu hadisi bellediğim günden beri kunut duasını okumadım» de­miştir ki bu, Yahya b. Yahya'nın da görüşüdür.

(Kadı -îbn Rüşd- diyor ki), îhtiyarlann bana söylediğine göre, bizim Kurtuba camimizde yakın zamana kadar amel bunun üzerinde imiş.

Müslim de kunut duası hakkında Ebû Hüreyre'den üç hadis rivayet et­mektedir: Biri, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in sabah namazında kunut duasını okuduğuna dairdir ki [193] âyet-i kerimesi nazil olduktan sonra bunu terk ettiğini işitmişizdir [194] Biri, öğle, yatsı ve sabah namazlarında okuduğuna dairdir [195]. Biri de, sabah na­mazında bir ay kadar kunut duasını okuyup Beni Ünıeyye kabilesine beddua ettiğine dairdir [196].

Kunut diye okunan duanın ne olduğu hakkında da ihtilâf edilmiştir. İmam Mâlik şunu müstehab görmüştür:

(Ey Allah'ım! Senden yardım, afv ve hidâyet dileriz. Sana iman ediyo­ruz. Sana boynumuzu eğiyor, seni inkâr edeni terkeder söküp atarız. Al­lah'ım! Ancak sana ibadet eder, ancak senin için namaz kılar ve secde ederiz. Ancak koşar adımlarla sana iltica ederiz. Rahmetini umar, azabından korka­rız. Muhakkak ki, azabın kâfirleri yakar).

Irak'ta bu duaya «sûreteyn» adı verilmektedir. Rivayete göre bu dua Übey b. Ka'b'ın mushafında yazılı imiş. İmam Şafii ile İshak da, duasi okunur demişlerdir. Birçok sabit yollarla rivayet olunmaktadır ki Hz. Hasan (r.a.) Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in kendisine kunut diye bu du­ayı öğretmiş olduğunu söylemiştir [197]Abdullah b. Dâvûd: «SûreteynIcunu-tunıı namazda okumayan kimsenin arkasında namaz kılınmaz» demiştir. Ki­misi de "Kunut hakkında belli bir dua yoktur", demiştir. [198]


[191] Buhârî, Vitr, 14/7, no: 1002; Müslim, Mesâcid, 5/54, no: 677.

[192] Îbn Abdilberr, Istizkâr, 2/337. (3)Ât-ilmrân,3/128.

[193] ÂI-i tmrân, 3/128.

[194]  Müslim, Mesâcid, 5/54, no: 295.

[195] Buhârî, Ezû/j,10/i26, no: 397; Müslim, Mesâcid, 5/54, no: 676; Ebû Dâvûd, Salât, 2/345, no: 1440.

[196] Ahmcd, 3/184.

[197] Ebû Dâvûd, Salât, 2/340, no: 1425.

[198] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/284-286.