- Kul hakkı yememek için

Adsense kodları


Kul hakkı yememek için

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Thu 30 August 2012, 01:27 pm GMT +0200
KUL HAKKI YEMEMEK İÇİN

Müküs’te yaşayan müderris Fehim Efendi, hacca gidecek olan dostu başkatip Ahmet Bey’i uğurlamak için Van’a gelir, konağına misafir olur. Sabah dostunu uğurlarken, kendisine ısrar ederler, bir müddet konakta misafir kalmaya razı ederler.
Aradan bir süre geçtikten sonra Fehim Efendi, bir gece konakta yakınlarını uyandırıp telaşla kaldırır.
– Hazırlanın, artık burada kalamayız, derhal Van’ın içindeki öteki dostumun konağına gidecek, oraya misafir olacağız.
Yakınları şaşırırlar:
– Gecenin bu saatinde yer değiştirmek ayıp olur. Sabah olsun, kahvaltımızı yapalım, normal şekilde ayrılıp gideriz.
– Hayır o hiç olmaz. Artık buradan tek lokma olsun yiyemeyiz. Derhal burayı terketmeliyiz...
Müderris Fehim Efendi’ye daha fazla karşı koyamazlar. Ev sahiplerinin üzülmelerine rağmen, yakınlarıyla birlikte gecenin tenha saatinde, öteki tanıdığının konağına gidip oraya misafir olurlar.
Durumu bir türlü hazmedemeyen bir yakını, sabah itiraz yollu sorar: – Efendim, çok mahcup olduk konak sahibine karşı. Ne olurdu bir kaç gün daha kalsak, bir iki öğün yemeğini daha yeyip de ayrılsaydık? Seyyid Fehim Efendi mecbur kalır işin sırrını anlatmaya ve şöyle der:  – Evladım, hacca giden Ahmet Bey benim çok yakınımdı. Onun ihlâsından, bize olan sevgisinden eminim. Onun konağında oturmak da, yemeğinden yeyip içmek de caizdir. Çünkü bir müddet kalmamı o istemişti. Ancak, bu gece durum değişti, konak da, diğer mal, mülk de yeni sahiplerine intikal etti. Bu yeni sahipleri bize ne gözle baktıklarını bilmiyorum. Bize gönülden yedirirler mi, içirirler mi? – Efendim anlayamadık ne demek bu? – Evlâdım, bu gece Ahmet Bey, Rabbimiz’in rahmetine kavuştu, malı da mülkü de mirasçılarına intikal etmiş oldu. Anladınız mı şimdi? Kul hakkı, yetim hakkı var artık bu malda ve bu mülkte!.. Kalınır mı burada? Beklerler, hacılar döner, ancak Ahmet Bey dönmez. Çünkü Seyyid Fehim Efendi’nin yerini değiştirdiği gece O da dünyasını değiştirmiş, malını, mülkünü mirasçılarına bırakarak gerçek âleme göçmüştür.  1895’te vefat eden bu Şeyh Fehim Efendiden Bediüzzaman Hazretleri de eserinde sitayişle bahsetmektedir. 

Ahmet Şahin

Kevšer
Wed 14 October 2015, 03:33 am GMT +0200
  Esslâmü Aleyküm. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim. Kul hakkı Allah katında çok önemlidir. Oyüzden her zaman her işimizde kul hakkına girmemeye dikkat etmeliyiz. Rabbim bizleri kul hakkını gözetenlerden eylesin inşaAllah. Amin

mevlüde06
Wed 14 October 2015, 03:49 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah..Allah dostlari her konuda ne kadar ince dusunup hassas davraniyorlar.O makama ulasmanin yoluda bu olsa gerek.
Allah razi olsun degerli paylasiminiz icin.insallah ibret alanlardan oluruz.

Bilal2009
Wed 14 October 2015, 03:59 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Islerin hikmeti bilmek herkese nasip olmaz. Rabbim ( Celle Celalühü) bizleri nasip olanların yolundan ayırmasın.

Edanur 8/D
Wed 14 October 2015, 04:49 pm GMT +0200
kul hakkı , bizlerin  Cennet ya da Cehennem’e gidişinde önemli ölçüde belirleyici bir rol oynamaktadır. Allah’ın huzuruna kul hakkı ile çıkmanın, çok ağır bir vebali vardır. Çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin affetmesi şartına bağlıdır.

ikranur 7d
Wed 14 October 2015, 05:00 pm GMT +0200
ve aleykümüsselam ve rahmetullah.
kul hakkı yemek çok büyük bir günahtır. Rabbim bizleri kul hakkı yemekten uzak tutsun. Allah (c.c.) razı olsun.

Zehra 8/C
Wed 14 October 2015, 07:17 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam
Kul hakkı yemek çok büyük bir günahtır. Çünkü kul hakkının Allah katında çok büyük bir yeri vardır. Allah bizleri kul hakkı yemekten uzak tutsun. çok güzel bir paylaşımdı. Allah (c. c) Razı olsun.

53 ONUR
Wed 14 October 2015, 07:31 pm GMT +0200
Bu bilgilerden dolayi tesekkurler Allah Razi olsun.Allah herkezi kul hakkindan uzak tutsu.Allahı
ma cok sukur.

ceren
Wed 14 October 2015, 07:45 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Rabbim bizleri onun yanına kul hakkı ile giden kullardan eylemesin.Onun rızasını kazanan ve kullarının rızasını alan ve cennet ehli olan kullardan olalım inşallah...

es-Sabur
Wed 14 October 2015, 07:51 pm GMT +0200
Kul hakkından o kadar çok korkuyorki arkadaşı vefat eder etmez o nun   konağından apar topar uzaklaşmış ne kadar ince düşünce bizlerede Allah nasip etsin inşaAllah

AyşeSungur7-B
Fri 11 December 2015, 10:46 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm ve rahmetullah; Allah bizi kul hakkı yiyenlerden eylemesin ve öyle kişilerden uzak tutsun. Paylaşım için Allah razı olsun.