- Kramplar magnezyum eksikliğinin habercisi

Adsense kodları


Kramplar magnezyum eksikliğinin habercisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Tue 10 May 2011, 08:09 pm GMT +0200
Kramplar magnezyum eksikliğinin habercisi



Birçok sağlık sorununun sebebi olan magnezyum eksikliğine dikkat çeken uzmanlar, kramplar konusunda uyarıda bulundu.

   
Uzman Dr. Ayla Yılmaz, magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksikliğinin kramplara zemin hazırladığını dile getirdi. Doruk Fizik Tedavi Merkezi'nden Dr. Yılmaz, insan vücudu için hayati önem taşıyan minerallerden biri olan magnezyumun, enerji gerektiren tüm metabolik olayların yürütülmesinde başrol oynadığını belirtti.

Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümünün gerçekleşemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, vücutta bir ön faktör gibi rol oynayarak 300'den fazla enzimatik reaksiyona giren magnezyumun, kemiklerin güçlenmesini sağladığını ifade etti.

Dr. Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Karbonhidrat metabolizmasında en temel görevleri üstlenen ve canlıların yaşamında temel olan proteinlerin yapımından sorumlu olan magnezyumun, yaşamsal organımız kalp üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Aritmilerin ve kalp krizinin tedavisinde kullanılan magnezyum, kalp kasının kasılma şiddetini azaltıyor. Kalbin daha az enerji ve oksijen kullanmasını sağlıyor, bir başka deyişle kalbin daha ekonomik çalışmasını sağlıyor. Magnezyum eksikliği insan yaşamı için son derece önemli bir tehdit. Günümüz koşullarında doğal yollar ile bu eksikliği gidermek gittikçe zorlaşıyor."

"KRAMPLAR DAHA ÇOK YETİŞKİNLERDE GÖRÜLÜYOR"

Bir veya birden fazla kas demetinde görülebilen, kısa durumlu kasılmalara kramp adını verdiklerini belirten Yılmaz, kas kramplarının genellikle yoğun egzersizler ve dinlenme esnasında ortaya çıktığını söyledi. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksikliklerinin de kramplara zemin hazırladığına dikkati çeken Yılmaz, "Kramplara yetişkinlerde daha sık rastlanır. Çocuklarda da özellikle aşırı sıcaklarda bulantı ve kusma gibi hastalığa yakalananlarda su kaybı ile doğru orantılı olarak görülür." dedi.

"KRAMP GİRDİĞİNDE PANİK YAPMAYIN"

Kas kasılmaları esnasında kesinlikle panik yapmamak gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Eğer bacağınıza kramp girdiyse ve yardım edecek biri yoksa ayağa kalkıp, ellerinizi sert bir yere dayayın. Kramp giren bacağınızı bükmeden geriye doğru kaldırabildiğiniz kadar kaldırın. Bir süre aynı hareketi tekrarlayın. Diğer bacağınız ile de yaylanma hareketi yaparak kramp girmiş bacağınıza yardımcı olmalısınız." diye konuştu.



CİHAN