- Kramplar hakkında merak edilenler

Adsense kodları


Kramplar hakkında merak edilenler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Thu 18 August 2011, 12:57 am GMT +0200
KRAMPLAR HAKKINDA MERAK EDiLENLER

Ekim 2010 61.SAYI

Kramp, vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan kaslarda gördüğümüz bir problemdir. Erkek vücudunun yaklaşık yüzde 40’ı, bayan vücudunun ise yüzde 25 – 30 ‘u kaslardan oluşur.

Kaslarda bizim isteğimiz dışında şiddetli bir ağrıyla birlikte oluşan ani kasılmalara “kramp” denir. Birkaç dakika ya da birkaç saniye sürebilen kramplar olduğu gibi, geceleri süresi 10 dakikaya kadar uzayarak hayatı zorlaştıran kramplar da vardır.

KRAMPLARIN NEDENLERİ

Krampların oluşum nedenlerinin başında, yaz aylarında daha sık görülen kas yorgunluğu gelir. Belli kaslarımız uzun süre aynı pozisyonda kalıyorsa, o bölgelerdeki kas yorgunluğunun akabinde kramplar oluşur.
Guatr, şeker, kalp damar, böbrek, varis gibi bir takım sistemik hastalıklarda kramplar daha sık görülür. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde anne adayını rahatsız eden kramplar terleme yani sıvı eksikliğinden meydana geldiği gibi kalsiyum, potasyum, sodyum gibi minerallerin eksikliğinde de kendisini gösterir. Ayrıca kabızlık ve şeker hastalığı için kullanılan ilaçların kramp nedeni olup almadığının da araştırılması gerekir.

HANGİ BÖLGELERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?


Kramplar daha çok bacaklarda ve ayak kaslarında görülür. Büyük ve çizgili olan bacak ve ayak kaslarımız, kendi isteğimizle çalışan en çok kullandığımız kaslar olduğundan bu bölgelerde kramplar daha fazla kendini gösterir. Bazen isteğimiz dışında çalışan rahim kaslarında da kramplar olabilir. Her kasta kramp görme şansımız yüksektir. Hangi kası çok zorluyorsak, o kasa kramp girme riski vardır.

ADET DÖNEMİNDEKİ KRAMPLAR İÇİN NELER YAPILMALI?

Özellikle genç kızlarımız ve kadınlarımızı rahatsız eden kramplardır. Çoğu zaman rahimdeki düz kasların ani kasılmasıyla ortaya çıkan problemlerdir. Ağrıyı önleyen ilaçlar verilerek ağrıların çekilebilir hale gelmesi sağlanabilir. Ilık, hafif sıcak kompreslerle o bölge rahatlatılabilir.

GECELERİ KRAMP SORUNU YAŞAYAN HAMİLELER NE YAPMALIDIR?

Gebelerin çoğunda kramp olayına rastlanır. Kramplar devreye girdikten sonra alınan önlemler çok fazla yeterli olmaz. Kalsiyum ve magnezyum desteğinin önceden alınması gerekir. Yeterli magnezyum alınmasına rağmen kramplar devam ediyorsa, bol su tüketimi önerilir.

Özellikle geceleri giren kramplar için hamile bayanın eşi tarafından ayak tabanına yapılan masajlar faydalı olabilir. Ayrıca gebenin düz yatar pozisyonda ayağını kendine doğru çekmesi de krampları ortadan kaldırır.

YÜZERKEN MEYDANA GELEN KRAMPLAR İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

Hayati bir tehlike taşıyan bu durumda, kramp giren kişi, çok daha sakin olup su içinde sırt üstü yatmalıdır. Kramp bölgesindeki kaslar uzatılarak dinlendirilmelidir. Derin yerlerde değilse tutunabileceği bir yerde dinlenmeye geçmelidir. Derindeyse sırt üstü pozisyonda dinlenmeye geçmelidir. Kasları uzatarak kasın normal yapısına ulaşabilmesi sağlanmalıdır. Kişinin o anda yapacağı tek şey o bölgeyi ovuşturması ya da bölgenin durumuna göre kas yapısını açma, germe, esnetme çalışmaları yapmasıdır.

KRAMPLARA KARŞI NASIL BESLENMELİYİZ?

Krampların olmaması için vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Özellikle sodyum, kalsiyum, potasyum ve magnezyum eksiklikleri kramplara yol açan en önemli problemlerdir. Bu nedenle kalsiyum eksikliği için yoğurt, süt, peynir ve yeşil sebze bolca tüketilmeli, magnezyum için ise maden suları yoğun olarak kullanılmalıdır. Gıda tüketimine dikkat edilmesine rağmen eksiklikler devam ediyorsa, kalsiyum ve magnezyum tabletleri kullanılabilir. Özellikle hamilelik dönemlerinde alınan kalsiyum ve magnezyum oranı artırılmalıdır.

Aysun ÖZPOLAT

sümeyra
Fri 15 March 2013, 03:52 pm GMT +0200



      Kramp şeklinde oluşan ağrılar uykudan uyandıracak kadar şiddetli oluyor bazen..Beslenmemize dikkat etmemiz lazım..Muz ve patates ,süt  ve kurutulmuş meyveler mineral eksikliğinde faydalı ..Dikkat edelim inşaallah..

mevlüde06
Sat 1 August 2015, 08:58 pm GMT +0200
Esselamü aleykum ve rahmetullah; hepimize sıkça uğrayan bir sorun kramplar.inşallah gereken önlemleri alalım önceden.Allah razı olsun bilgilendirme için

ceren
Sat 1 August 2015, 09:07 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun bilgilerden dolayı kardeşim.Kemiklerin güçsüz yada vitaminsiz kalmasından kaynaklanır.Eğer çeşitli hastalıklar yoksa.Eğer kramplar şiddetli ve sık oluyorsa doktora başvurmak gerekir...

Kevšer
Wed 17 February 2016, 05:02 am GMT +0200
  Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Bu konuda merak ettiğim bazı sorular vardı. Vesileniz ile öğrenmiş oldum elhamdülilah. Bilgiler için Rabbim Razı olsun inşaAllah kardeşim..