- Köprü Baraj Gelir Ortaklığı Senetleri

Adsense kodları


Köprü Baraj Gelir Ortaklığı Senetleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 18 July 2012, 12:27 pm GMT +0200
II — Köprü - Baraj Gelir Ortaklığı Senetleri:
 
A)   Gelir Ortaklığı Senetlerinin Hukukî Statüsü:


Gelir ortaklığı senedi, 17 Mart 1984 tarihli 2983 sa­yılı «Tasarrufların Teşviki Ve Kamu Yatırımlarının Hızlandırılması Hakkında Kanunsun 3. madde c bendinde şöyle tarif edilir : «Gelir ortaklığı senedi; Kamu kurum ve kuruluşlarına (Kamu İktisadî Kuruluşları ve İktisa­dî Devlet Teşekkülleri dahil) ait altyapı tesislerinin ge­lirlerine hakiki ve hükmî şahısların ortak olması için çı­karılacak senetlerdir».

3. madde a bendinde ise altyapı tesisleri şöyle be­lirlenir : «Köprü, baraj, elektrik santrali, karayolu, de­miryolu, telekominükasyon sistemleri ile sivil kullanıma yönelik deniz ve hava limanları ve benzerleridir». 4. mad­dede, gelir ortaklığı senetleri ile diğer bazı kaynaklardan sağlanan gelirlerin, ilgili kuruluşların bütçeleri dışında T.C. Merkez Bankasında kurulacak «Kamu Ortaklığı Fonu»nda toplanacağı belirtilir. 5, maddede ise, gelir ortak­lığı çıkarılacak altyapı tesislerinin işletme, bakım, ona­rım, idame ve benzeri hertürlü masraflarının ilgili ida­relerce bu fondan karşılanacağı, hükmü yer alır. Aynı maddenin c fıkrasında gelir ortaklığı senetlerine her yıl dağıtılacak meblağların bu fondan karşılanacağı, e ben­dinde de, gerekli görülen hallerde piyasaya arzedilmiş bu­lunan gelir ortaklığı senetlerinin satın alınmasında yine bu fonun kullanılacağı, belirtilmiştir.

10/g maddesiyle; «Gelir ortaklığı senedi ile gelirleri satılacak altyapı tesislerinin tarife ve ücretlerini tespit etmek» görevi «Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı Kurulu»na verilmiştir.

Mülkiyetle ilgili önemli bir madde de 11. maddedir, a fıkrası şöyledir : «Altyapı tesislerinin mülkiyeti ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşuna (Kamu İktsadî Kuruluşla­rı ve İktisadî Devlet Teşekkülleri dahil) ait olmak kaydiyle bu tesisler için Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı Kurulunca 'Gelir Ortaklığı Senedi' çıkarılabilir».

Gelir Ortaklığı Senetleri hâmiline yazılı olarak dü­zenlenir.

Yukarıdaki hükümlerden anlaşıldığına göre, köprü ve baraj senetleri, ilgili kanununa göre, mülkiyetin naklini gerektiren gerçek bir satış olmamaktadır. Devlet, halk­tan aldığı karzlara karşılık, bazı tesislerini teminat (rehin - ipotek) olarak göstermekte ve senet sahiplerine bu tesislerden yararlanma hakkını vermektedir. Anaparayı geri verince de yararlanma hakkı sona ermektedir. Bu,hukukî statü bakımından alacaklının, borçluya ait ipo­tekli maldan onun izniyle yararlanmasına benzemektedir. [282]



[282] Dr. Hamdi Döndüren, Çağdaş Ekonomik Problemlere İslami Yaklaşımlar, İklim Yayınları: 122-124.