- Konya’da “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” sempozyumu

Adsense kodları


Konya’da “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” sempozyumu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Sun 21 April 2013, 04:00 pm GMT +0200
Diyanet İşleri Başkanı Görmez Konya’da “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” sempozyumuna katıldı



Tarih: 21.04.2013

Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle tüm yurtta kutlamalar devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığının 2013 Yılı Kutlu Doğum Haftası ana teması olarak belirlediği “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” ana başlığı altında Konya’da bir sempozyum düzenlendi. Konya İl Müftülüğü tarafından, Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen ve üç gün sürecek olan sempozyuma Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de katıldı. Başkan Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı’nın her yıl Kutlu Doğum Haftası’nda düzenlediği İslam Araştırmaları yarışmasında dereceye giren yarışmacılara ödüllerini takdim etti. Ödül töreninin ardından Başkan Görmez Konya’da halka yönelik geniş katılımın sağlandığı “Hz. Peygamber” konulu bir konferans verdi.
Sevgili Peygamberin veladetini Konya’da kutlamanın mutluluk verdiğini kaydeden Başkan Görmez, “Niyazım odur ki, yüreklerinizden, çocuklarınızın ve zürriyetlerinizin yüreklerinden kıyamet sabahına kadar Peygamber sevgisi eksik olmasın” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Konya sadece alan değil, sevgiyi veren ve o sevgiyi bütün dünyaya ulaştıran; Efendimizi sadece seven değil, sevdirenlerden de oluşan bir ilimizdir.  Sevmeye, sevdirmeye, onun sevgisiyle yaşamaya devam etme konusunda yüce Rabbimiz sevginizi, aşkınızı, azminizi, gayretinizi eksik etmesin” diye konuştu.
Âlemlere rahmet, Resul-i Ekrem’i anlatmanın kolay iş olmadığını ifade eden Başkan Görmez, “O kıyamet sabahına kadar bütün insanlığın örnek alacağı bir ahlak timsaliydi” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her yıl Hz. Peygamberin yüreklerde çoraklaşmış, unutulmaya başlamış bir özelliğini insanlara tekrar hatırlattıklarını kaydeden Başkan Görmez şöyle konuştu;
İnsan yüce yaratıcının kendisine doğuştan verdiği onur, izzet ve şerefle dünyaya gelir. Ancak insan zaman zaman kendisini unutuyor. Yeryüzünde insanlık onuru ayaklar altına alınmaya devam ediyor. Irak’ta, Myanmar’da, Afrika’da ve başka coğrafyalarda insanlık onuru ayaklar altına alınmaya, ezilmeye, rencide edilmeye devam ediyor. İnsana insanlığını hatırlatmak gerekiyor. Kendi ülkemizde dahi sokağa terkedilmiş nice çocuklar var. Bu çocukların her biri insana doğuştan verilen onuru üzerlerinde taşıyor. Şiddete maruz kalan nice kadınlar insanlık onurunu üzerlerinde taşıyor. Alın terinin karşılığı olan hakları verilmeyen nice işçilerimiz var. Müslümanlar olarak biz de kendi kardeşimizin, kendi insanımızın yaratıcının emrettiği şekilde onurunu yüceltemiyoruz. Onuruna değer vermiyoruz. İnsanlık onurunu korumada eksiklerimiz var. O yüzden bu yıl “İnsan onuru” dedik.
Doğumunu kutladığımız Efendimiz bir onur elçisidir. Resul-i Kerim’dir. İnsan onuruna değer vermiştir. Çocuklarla arkadaş olmuş, onların onurunu yüceltmiştir. O, çocuklara öyle değer vermiştir ki, çocuklarla ayakta konuşmamış onların hizasına gelerek göz göze, yüz yüze gelerek onlara hitap etmiştir. Yaratılıştan onlara verilen onuru, izzeti, göstermek istemiştir. O, bir çocuğun kuşu öldü diye taziyesine gitmiş bir Peygamberdir. O, secdedeyken bir çocuğun sırtına binmesinden dolayı secdesini alabildiğine uzatan, hutbe irat ederken minbere doğru tırmanan çocuğu görünce aşağı inip çocuğu kucağına alıp hutbesini kucağındaki çocukla irat eden bir Peygamberdir.
Kadına, çocuğa, yaşlıya, gence hak ettiği onuru veren, insanlarla ilişkilerine baktığınızda sadece insanlık onurunu yücelttiğini görürsünüz. Onun kutlu doğumunda onun bu yönünü ele almak istedik. Muhatap olduğu bütün insanlara Allah’ın doğuştan onlara bahsettiği şerefi, itibarı, onuru, izzeti onlara yaşattı.
Bütün insanlar Allah’ın huzurunda tarağın dişleri gibi eşittir. Camiye girerken nasıl makam, mevki, soy, sop, servet değeri olmadan omuz omuza saf tutuluyorsa, günlük hayatta da Allah’ın verdiği değeri, onuru korumalıyız. Bir insanın onuru bütün insanlığın onurudur. Bir insanın onurunu yüceltmek, bütün insanlığın onurunu yüceltmek demektir. Sokakta kalmış çocuğun onuru, bizim onurumuzdur. Ayazda mendil satarak geçinen kadının onuru bizim onurumuzdur. Herhangi bir yerde, zulme uğrayan herhangi bir kardeşimizin onuru bizim onurumuzdur. Millet olarak bizim güçlü bir Peygamber sevgimiz var. O sevgiyi bilgiye, bilince ve sonrada yaşam modeline dönüştürmeliyiz. Sizlerden istirhamım güzel çocuklarınıza Resul-i Ekrem’i çok güzel anlatınız. Geleceğimizi kuracak olan gençlerin kalbine Muhammed Mustafa’nın sevgisini aşılayın.
Başkan Görmez’den çocuklara özel ilgi…
Mevlana Kültür Merkezinde konuşmasını sürdürürken birkaç çocuğun kürsü önüne gelerek fotoğraf çekmek istemesi üzerine görevlilerin çocuklara müdahalesini eleştiren Başkan Görmez, “Onlar benim arkadaşım, lütfen arkadaşlarımı rahatsız etmeyin” dedi. Başkan Görmez’in ilgisinden hoşlanan çocukların tamamı sahneye gelerek Başkan Görmez’e konuşma yaparken eşlik ettiler. Konuşma süresince kürsünün önünden ayrılmayan çocuklara Başkan Görmez gül takdim etti. Başkan Görmez, konferansın ardından Gençlik ve Spor Bakanlığının düzenlediği “Kutlu Doğum, Mutlu Gençlik” adlı Kutlu Doğum Özel Programına katılmak için Ankara’ya hareket etti.