- Kocanın hanımının defn işini üstlenmesi

Adsense kodları


Kocanın hanımının defn işini üstlenmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Tue 1 March 2011, 04:08 pm GMT +0200
Kocanın hanımının defn işini üstlenmesi


›-98-� Kocanın hanımının defn işini bizzat üstlenmesi caizdir.
Çünkü Aişe (r.anha) şöyle demiştir: "Rasûlullah (s.a)'ın hastalığının başladığı günde yanıma girdi. Ben vah başım dedim. O şöyle dedi: Ben hayatta iken bunun olmasını çok arzu ederdim. O zaman seni hazırlar ve seni defnederdim. (Aişe) dedi ki: Ben kıskanç birisiyim dedi. Sanki seni hanımlarından birisi ile yeni damat olacaksın gibi bana geliyor. (Peygamber) şöyle buyurdu: Benim de başım çok ağrıyor bana babanı, kardeşini çağır da Ebu Bekir'in lehine bir yazı yazayım. Çünkü ben söyleyecek birisinin ya da temenni edecek bir kimsenin bu işe ben daha bir layıkım diyeceğinden çekiniyorum. Oysa ALLAH da, mü'minler de Ebu Bekir'den başkasını kabul etmez."[18]

 

 

Daha önce kaydettiğimiz Aişe'den gelen bir diğer rivayet yolu daha vardır. Erkeğin hanımını defnetmesinin caiz olduğunu Şafiîler kabul etmişler, hatta: O sözünü ettiğimiz kadının yakınlarından daha çok buna hak sahibidir. İbn Hazm bunun

 

(8 ) Akrabalar (ulu'l-erham) baba, babanın babaları, oğul, onun oğulları, sonra anne baba bir

kardeşler, sonra baba bir kardeşler, sonra onların oğulları, sonra baba anne bir amcalar, sonra baba bir amcalar, sonra onların oğulları, sonra kendisiyle evlenilmesi yasak olan herbir akraba gelir. el- Muhalla (V, 143)'da ve ona yakın ifadeler el-Mecmu (V, 290)'da böyledir.

 

(9) Lakabı Şukran'dır. Bk. İbn Hacer, Nuzhetu'l-Elbab (1674)

 

(10) Derim ki bu ve bundan önceki rivayet Şabi'nin mürsel rivayeti olup, Ali (r.a)'ın rivayet ettiği hadise güçlü bir şahittir. aksini söyleyerek kocayı bu husustaki hak sahibi olmak bakımından onlardan sonra kaydetmiştir. Az önce kaydettiğimiz âyetin genel ifadesi dolayısıyla bunun doğruya daha yakın olma ihtimali vardır.



[18] Hadisi Ahmed (VI, 144)'de Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir senedle rivayet etmişlerdir. Hadis buna yakın ifadelerle Sahih-i Buhari'de (X, 101-102)'de, Müslim (VII, 110)'da muhtasar olarak geçmektedir.